ALACANT. A les seues xarxes socials demanen al públic que gaudisca de les cançons, les cante, les balle i les faça seues. I és que Junteu-vos, el nou disc del grup musical 'El Diluvi', ja és una realitat. Onze temes més una introducció que s'engloben davall d'aquest títol tan imperatiu i que respira un sentiment de consciència col·lectiva, ja que la idea sorgeix per a "convidar a la gent a aquest sentiment d'unió i de col·lectivitat pel panorama social i polític que existeix actualment, que és d'incertesa i de molta inseguretat", explica la cantant i portaveu del grup Flora Sempere. I confessa que per fer-li front a aquesta situació "el secret és que tot el poble, totes les persones, ens unim i ens recolzem les unes a les altres". Però aquest no es tracta d'un títol aleatori, ni tan sols amb una única explicació, ja que també ve donat per Sageta de foc, la cançó de l'Ovidi que el grup ha versionat en aquest disc com a homenatge personal, "un poema que parla de les injustícies socials i en la seua tornada repeteix junteu-vos", exposa Sempere.
Mestissatge mediterrani amb ritmes que inciten al ball però també lletres reivindicatives és la dualitat simultània a què El Diluvi té acostumat al públic i en aquesta ocasió no ha canviat, ja que, tal com comenta la component del grup, "nosaltres acostumem a tractar temes que la gent puga fer seus, tot i que utilitzem algunes lletres reivindicatives perquè són assumptes que estan latents hui dia a la societat". L'empatia, un trencament amorós o l'empoderament femení són alguns dels que s'hi han colat entre les cançons del seu nou treball, a la fi perquè es tracta de "temes en què cadascú de nosaltres ens podem veure reflectits", comenta Sempere.
Però la barreja de ritmes amb què juga el grup també pareix anar acompanyada d'una amalgama de llengües, com la unió entre el valencià i l'euskera que es pot sentir a T'escoltaré, amb la col·laboració de les veus d'Huntza, un grup basc que, revela Sempere, "ens feia moltíssima il·lusió comptar amb elles perquè volíem fer referència a una cançó tradicional basca, Txoria txori, i vam poder adaptar una miqueta les lletres d'aquest tema amb la idea de T'escoltaré". La cançó és una mena de servei cap a l'altra persona, on no s'amaga la voluntat d'escoltar-la. Però a qui escolta El Diluvi ho deixa "perquè cadascú ho interprete a la seua manera", enuncia la cantant, que, per a ella suposa donar a conéixer "al públic que estem ací escoltant-los, que estem ací per a donar-los la mà perquè no estan sols; és eixe sentiment de crear una consciència col·lectiva, una empatia".
Un tema més concret és el d'Heroïnes, on es tracta "l'empoderament de la dona, de trencar amb els vells estereotips i crear-ne de nous", manifesta Sempere. I afegeix que el missatge és deixar clar que "no som filles de Neruda; som filles de Marçal, qui té el missatge feminista i d'empoderament que ens representa", i que pretenen trencar amb "totes aquestes lacres socials que arrosseguem les dones històricament", sentència. Però aquesta no és la primera vegada que el grup tracta la causa del feminisme en forma de cançó, ja que va ser precisament apoderant-se de les lletres de Maria Mercè Marçal on van abanderar la consigna de la lluita feminista. Un tema, I tu, sols tu, que l'ara coneguda Alba Reche va cantar a un acte el passat mes de febrer, una acció que Sempere qualifica "d'al·lucinant, perquè una persona que pareix que pel món d'on ve haja d'estar més desvinculada de tota aquesta música i, al contrari". I comenta que va ser la mateixa artista qui es va posar en contacte amb el grup per demanar-los permís, una decisió que "no ens esperàvem i que ens va alegrar molt que la versionara, a més que ho va fer genial", considera.
L'aventura de Junteu-vos començarà la gira el 27 d'abril a Barcelona i farà parades al Viñarock i a llocs de València, Alacant i, inclús, del País Basc. Uns concerts que el grup espera amb "moltíssima il·lusió i moltíssimes ganes, però nerviosos", trasllada la portaveu, qui exposa que es tracta d'un disc "on tots els membres hem donat moltíssim i hem treballat units, on hem volgut fer un pas endavant en tots els sentits: musicalment, en les lletres, la imatge, les coreografies i l'escenografia" garanteix Sempere.
La formación musical considera que se ha hecho un uso ilegítimo de los contenidos y no descarta emprender acciones legales