GRUPO PLAZA

de categoria

Arriba la moda de celebrar-ho tot

3/10/2017 - 

VALÈNCIA. Recordeu eixos aniversaris amb els amics de l’escola, on el sandvitx de nocilla i els gusanitos mai faltaven. Ara la cosa s’està embolicant prou, i celebrar un aniversari, de vegades, sembla més complicat que celebrar un bateig. I no només els aniversaris, ara ho celebrem tot, i tot ha de ser especial, únic i inoblidable. Anem per parts i per edats que açò de les celebracions té molta més història de la que podeu pensar.

Abans de néixer 

S’ha incorporat a les nostres celebracions habituals el “baby shower”, que ve a ser una altra excusa per a fer una picaeta, ens agrada massa fer picaetes i fer-nos regals. És una moda principalment femenina, importada dels Estats Units i consistent en regalar-li a la futura mare regals per al xiquet que ha de nàixer. Hi ha tortades de bolquers, xuplons personalitzats, i la sensació d’estar celebrant un comiat de fadrina però amb biberons en compte de pius i amb la sogra en compte de l’estriper nuetet. 

Primers aniversaris

El xiquet fa un any, la xiqueta fa dos anys... i els pares organitzen una paella amb els amics de tota la vida. Estes són les últimes ocasions en les quals els pares sense fills estan inclosos en els plans, perquè a partir dels 3 anys comencen a desaparéixer els amics dels pares, i són substituïts pels amiguets dels xiquets i els seus pares.

Amb els amics de l’escola

Quan érem menuts bevíem Tang i refrescos (com ens agradava fer barreges de begudes), menjàvem papes i galetes del Príncipe, i molts sandvitxos partits per la mitat plens de paté La Piara i de Nocilla. Ara la cosa és prou diferent; o bé s’organitza el cumple en el parc de boles; o bé s’organitza un esdeveniment amb invitació i grup de whatsapp, pallassos, castell inflable i gimcana. I en el menú cal oferir refrescos zero, sucs naturals, opcions sense gluten i tortades sense lactosa. Els regals féu el favor de fer-los amb tiquet regal per a poder tornar-los.

Adolescents

Entre els adolescents la cosa no ha canviat massa, intenten tindre a la seua disposició una casa, l’apartament o el xalet, i així poder experimentar amb l’alcohol sense que els pares estiguen vigilant. El mateix de tota la vida, però cal tindre en compte que en una generació ha abaixat molts anys la mitjana de la primera relació sexual, així que no és d’estranyar que als 18 anys els adolescents sàpiguen més que els seus pares amb 28. 

Al voltant dels 30

Tant si en són 28 com si en són 35, els amics ací solen quedar en un bar a sopar un dissabte, fer algun regalet i si la cosa s’anima va tot per l’aire. També està l’opció caseta, on els convidats acaben cantant en un karaoke, fent un concurs de beure glopets de cassalla, i brindant per no quedar-se pelats o per l’amic que espera un fill. Sempre està qui pregunta si pot dur al gos, qui se’n va prompte perquè ha d’arreplegar al xiquet de casa dels sogres i qui es coneix tots els llocs de moda de la ciutat. Perquè mentres la gent de la seua edat ja no té temps per a eixir de festa, ell o ella no perdona cap dissabte.

40-50-60

Estos sí que han canviat, no falla la festa sorpresa (que poques vegades sorprén) amb micròfon perquè pronuncie unes paraules l’afortunat, i photocall. Si no hi ha un photocall temàtic dels anys 80, Flower Power, o de la movida, sembla que no hi ha celebració. La festa ha de ser temàtica o no hi ha festa. La projecció del powerpoint coent que han preparat els fills o el marit/dona del protagonista, Déu gràcies, està passant a millor vida.

Aniversari dels iaios

Ací passa una cosa molt curiosa. Els fills i els néts arriben a cals iaios amb el pastís, la beguda i els ciris amb números, sempre ciris amb números perquè cal recordar-los constantment la seua edat, com si no en foren prou conscients. Els iaios es fan fotos amb els néts, es conten un parell d’acudits picants, li pregunten per alguna batalleta a la iaia i després cadascú se’n va a sa casa, i la pobra iaia sempre es queda amb tota l’escurà com a regal d’aniversari. 

Aniversari familiar 

Quan hi ha dos cosins, germans o pare i fill que fan anys en dies propers se celebra un aniversari familiar. Ací hi ha un concepte que agrada molt a les famílies, el berenar-sopar. Que consistix a anar el diumenge de vesprada a casa dels afortunats, i fartar bona cosa de trossos de coca, truita de creïlles, i plats d’embotit i formatge. També està l’opció estiuenca de convidar a orxata i fartons, granissat de llima i de café i algun dolç. Però del que no escapes és de celebrar eixe aniversari familiar en el qual s’ajunten com més aniversaris millor per a estalviar.

Aniversari de boda

Estem obligats a ser súper romàntics, a dur a la nostra parella a un lloc especial, a fer un viatge a París o a Roma o a fer-li un regal “que mai oblidarà”. Lluny ha quedat això que feien els meus pares d’obrir una botella de cava, excepcionalment, el dia de l’aniversari de boda. O com a molt anar a sopar fora a un lloc un més fi que de normal per a celebrar que encara no han trencat palletes. Ara cal anar a un lloc en estrella Michelin com a mínim, i després enviar al grup de whatsapp dels amics un reportatge de fotos celebrant el vostre amor.

Celebració del divorci

Com es tracta de celebrar-ho tot, ara també quan algú es divorcia se celebra una festa. La festa del fracàs sol consistir a anar de nit a beure amb els amics o amigues que encara tenen marge (i poques responsabilitats) i tornar a sentir-se jovenet per un dia en eixes discoteques que ja rarament freqüenteu.

El funeral

I per a rematar, mai millor dit, el tema de les celebracions, una molt sensible. Perquè inexplicablement cada vegada està més de moda celebrar un moment tan trisc com és un funeral amb una festa. Especialment quan és gent jove la que mor i vol ser recordada d’una manera més optimista, el mateix mort deixa organitzada abans de faltar una festa amb playlist, obligació d’anar vestit informal, i algun vídeo amb missatge. Este tipus de funerals només són possibles si es mor d’una malaltia, o si contractes alguna d’eixes empreses que ja oferixen estos servicis en previsió perquè no hages de preocupar-te de res en cas que t’arribe la mort de manera inesperada. Açò que sona tan americà està també arribant a Espanya, i demostra que igual les celebracions se n’estan anant un poc de mare. 

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email