GRUPO PLAZA

en la fundació cañada blanch

Carles Fenollosa presenta el seu tratat sobre el valencià amb Vicent Baydal

29/11/2023 - 

VALÈNCIA. Després d'haver-se presentat en desenes de poblacions de la geografia valenciana, així com a Barcelona, Palma i Madrid, l'assaig de Carles Fenollosa Irreductibles. Una història de la llengua i la literatura dels valencians serà objecte de debat en el cicle de diàlegs de la Fundació Cañada Blanch de València este dijous 30 de novembre a les 19:00 hores (inscripció i més informació ací).

El llibre, que va per la seua 2ª edició i ha venut més de 1.500 exemplars, explora la riquesa de la llengua valenciana en un viatge al llarg del temps, des de l'edat mitjana fins a l'actualitat, que mostra els intricats camins que ha pres la nostra llengua i la seua literatura. Alhora, fa una repassada panoràmica, irònica i provocadora de la història de la llengua i de la literatura dels valencians des de la creació del Regne de València en el segle XIII fins als nostres dies, amb una visió global que no deixa de banda la resta del domini lingüístic, però que s’escriu per primera vegada amb contundència des d’una perspectiva valenciana. 

Un viatge fascinant per molts aspectes oblidats del nostre passat i que revisa en part les concepcions establides per Joan Fuster, al mateix temps que proposa la llengua com a element fundacional i eix vertebrador històric del poble valencià, junt amb les seues institucions i la consciència col·lectiva pròpia, vehiculada i promoguda per la seua literatura. De fet, que sense una literatura d’alt nivell i una voluntat social constant la llengua no hauria sobreviscut és una de les grans conclusions del llibre.

De cara al present i el futur, Irreductibles és un colp sobre la taula per a despertar de l’immobilisme, ja que planteja una clara crítica a la deriva sociolingüística posterior a la Transició i una disjuntiva evident: o s’aposta decididament per una modernitat de la llengua que implique la societat i la política valenciana en conjunt o es continuarà l’actual procés de substitució lingüística, que acabarà certificant la dissolució del poble valencià. Un llibre destinat a remoure consciències, pel seu contingut i per la impactant escriptura de Carles Fenollosa. 

La presentació del llibre, la qual es realitzarà en valencià, estarà conduïda per Vicent Baydal, un destacat historiador i divulgador la investigació del qual analitza la consciència identitària valenciana des de la seua aparició fins als nostres dies.

Para saber más

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas