VALÈNCIA. El Centre del Carme Cultura Contemporània de València acollirà aquest cap de setmana la primera edició de Baba Kamo. Festival i fira del llibre il·lustrat. Una iniciativa de FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura) i l'Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) que s'emmarca dins de les accions del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 de la Generalitat Valenciana i amb la qual es pretén valorar el treball dels diversos agents del món del llibre i la il·lustració gràfica valenciana.
Baba Kamo, que se celebrarà en el Centre del Carme de Cultura Contemporània de València els dies 14, 15 i 16 de desembre, consta d'una programació heterogènia, oberta i transversal que es divideix, primerament, en la instal·lació d'una fira comercial especialitzada en llibres il·lustrats, amb la presència destacada d'editorials, llibreries i segells d'autoedició, que estarà oberta al públic general durant els tres dies. A més, s'han organitzat diferents activitats divulgatives, unes trobades professionals destinades a la revisió de dossiers i projectes entre il·lustradors i editorials, a la qual participaran més de 30 autors i 8 editorials, i unes jornades de formació al professorat organitzades en col·laboració amb el CEFIRE Específic de Plurilingüisme i que es centrarà en l’ús de l’àlbum il·lustrat com a recurs pedagògic en les aules.
Expositors a la fira del llibre il·lustrat
En aquesta primera edició de Baba Kamo participaran fins a 27 expositors de venda al públic, amb la presència de 13 editorials —7 de les quals, valencianes—, 6 llibreries i 6 segells d’autoedició a l’imponent marc del claustre gòtic del Centre del Carme; a més, hi haurà un estand de l’associació ¡Âlbum! amb una selecció dels àlbums il·lustrats de les 22 editoriales que la integren i un altre amb material d’exhibició de la multinacional tecnològica Wacom, especialitzada en tabletes gràfiques i altres ferramentes per a la il·lustració digital. Des de l’organització es mostren "molt satisfets amb la bona resposta i la qualitat i la varietat dels expositors participants". Així mateix, afirmen estar treballant per a "facilitar una major presència d’expositors internacionals de cara a la pròxima edició de 2019".
Exposició Babalunga i Kamolongos
D’entre les activitats programades per a Baba Kamo, destaca la celebració d’una mostra internacional d'il·lustració editorial amb els treballs inèdits o publicats al llarg de l’any per 58 il·lustradors seleccionats per un jurat especialitzat format per professionals de reconegut prestigi. Mitjançant una convocatòria oberta de caràcter internacional, aquest jurat, format per Inmaculada Corcho, directora del Museo ABC del Dibujo y la Ilustración, Manuela Rodríguez, directora editorial de Kalandraka, Sandra López i Ángel Domingo, directors de l'agència d'il·lustradors Pencil, Artur Galocha, director d'art de la revista Retina d'El País i l'equip coordinador de Baba Kamo (Clara Berenguer, Manuel Garrido i Paula Pérez i de Lanuza), es va encarregar de seleccionar les il·lustracions que componen l'exposició d'entre les 77 obres rebudes des de diferents països d’Europa i Amèrica Llatina, així com de designar a la persona guanyadora que serà l'encarregada de realitzar la imatge del cartell de la pròxima edició i el nom de la qual es desvetlarà durant la inauguració de l'exposició, divendres 14 de desembre a les 20.00 h, i que romandrà oberta fins al 13 de gener de 2019 a la Sala Zero del Centre del Carme.
Programa d'activitats
Paral·lelament a la fira especialitzada, s'ha programat tot un seguit d'activitats amb la finalitat de valorar el llibre il·lustrat i la tasca dels diversos agents del món del llibre i la lectura des de vessants diferents. Així, juntament amb les jornades de formació al professorat organitzades amb col·laboració amb el CEFIRE Específic de Plurilingüisme, s’ha confirmat la presència d'altres professionals que completaran la programació del festival amb propostes interessants i per a tots els públics, com ara la lectura d'àlbums il·lustrats per a bebés a càrrec d'Stel·la Camacho, mestra d'Educació Infantil i llibrera d'El Petit Tresor, de Vic; el taller creatiu per a adults d'Ana Penyas, il·lustradora guanyadora del Premi Nacional de Còmic del 2018 i creadora de la imatge del cartell de la primera edició de Baba Kamo; la conferència al voltant de l'ètica en l'edició de Begoña Lobo, editora de Media Vaca, Premi Nacional a la Millor Tasca Editorial del 2018; el combat d’il·lustració en directe amb la participació de María Rodilla, Víctor Visa, Lirios Bou i Edmon amenitzat pels discjòqueis Figuels i Biano; l'espectacle de titelles d'Elisa M. Matallín, mediadora cultural i titellaire, i el taller per a famílies a càrrec de Milimbo, el conegut estudi gràfic i segell d'autoedició valencià. El programa complet d'activitats, amb els horaris i els espais on tindran lloc ja es poden consultar al lloc web