VALÈNCIA. Davant les terribles conseqüències de la Dana per al sector del llibre valencià amb fons editorials perduts, llibreries arrasades, magatzems destruïts i la cadena de distribució destrossada, 30 editorials i 11 llibreries damnificades faran una crida solidària i animaran a la societat valenciana a regalar llibres valencians en Nadal. Per la qual cosa, el 12 de desembre, de 12:00 a 20:00h, al saló d’actes del MuVIM, hi haurà instal·lada una gran llibreria solidària gestionada de manera cooperativa per les llibreries damnificades amb el fons aportat per les editorials afectades. Per la vesprada, hi ha previstes presentacions de llibres, recitals poètics, actuacions musicals, danses i la “tabalà” de la Confraria de Santa de València.
Més de 150 títols diferents de tots els gèneres literaris i per a totes les edats, formaran el fons d’aquesta llibreria extraordinària i solidària que, a més, mostrarà una part de la gran diversitat de la producció editorial valenciana, una gran desconeguda per a molts lectors i lectores. Aquests títols seran aportants per les editorials Drassana, Savanna Books, Edicions del Bullent, Edicions 96, Camacuc, Lletra Impresa, La orquídea de Darwin, Publicacions de la Universitat de València, Publicacions de la Universitat d’Alacant, Vincle Editorial, Tu cuento y tú, Sargantana, Unaria Ediciones, Contrabando, Proyecto Estefania, Tinturas, Nau Llibres, Batidora, Llum de Lluna, Andana Editorial, Algar, Animallibres, Bromera, Samaruc, Tres i Quatre, Fuera de Ruta, Balandra i Afers.
De la venda s’encarregaran de manera cooperativa les llibreries Librolandia (Benetússer), Bufanúvols llibreria (Catarroja), La Moixeranga (Paiporta), Somnis de paper (Benetússer), L’Esplai (L’Alcùdia), Samaruc (Algemesí), Passarella Store (Picanya), Libro Ideas Bonaire (Aldaia), La Casa del Paper (Algemesí), Passarella Paiporta i Lazarillo (Albal) amb la col·laboració de la distribuïdora Sendra Marco (Picanya).
L’acte comptarà amb el suport del MuVIM- Àrea de Cultura- Diputació de València, Gremi de Llibrers de València, Confraria de Santa Llúcia de València, Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), Deu de la Ploma-Cooperativa de Lletres, Saforíssims-Cooperativa de Lletres, Trobada d’Escriptors de la Ribera, Asociación Valenciana de Escritores y Críticos Literarios (CLAVE), ACPV, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Clásicas y modernas- Asociación para la igualdad de mujeres y hombres en la Cultura, Grup de Danses Alimara de la Societat Coral El Micalet, Cor Dona Veu, entre altres.
La data elegida per aquest esdeveniment solidari és el 12 de desembre, vespra de Santa Llúcia, perquè era la data que a l’ermita d’aquesta santa, pròxima al MuVIM, es celebrava l’últim porrat de l’any a la ciutat de València i començaven les festes de Nadal. Des de fa més de 250 anys, la confraria de Santa Llúcia recorre a boqueta nit del dia 12 els carrers del barri de Velluters fent una “tabalà” com anunci de la festa que es celebrarà al dia següent. Les tabalades i fires de Santa Llúcia són tradicionals a molts llocs de la Mediterrània. Són famoses les fires de Santa Llúcia de Barcelona, Bolonya, Sabadell, Zumárraga, Niça, Nàpols, Siracusa, Verona o Venècia. Aquest dia, a algunes localitats del nord d’Itàlia, la xicalla rep regals i llepolies com a anunci del Nadal.
El porrat és una fira tradicional molt arrelada a les terres valencianes, celebrant-se sota l’advocació d’un sant o santa a l’ermita o església en qual se’l venera. Es tracta d’un mercat on es venen dolços tradicionals i fruits secs. A la ciutat de València, el porrat de Sant Antoni, al barri de Morvedre, era el primer de l’any i l’últim, el de Santa Llúcia, que a més servia d’anunci del Nadal. Aquesta data és el solstici d’hivern -Per Santa Llúcia, pas de puça- i començava tradicionalment el període nadalenc. A més, de Santa Llúcia a Nadal van dotze dies i es creu que aquests serveixen per a fer les previsions meteorològiques de l’any vinent.
"Per aquesta raó, les editorials i llibreries convocants d’aquest esdeveniment solidari volem aprofitar l’avinentesa del calendari festiu unint tradició i modernitat per a reivindicar el llibre com a eina fonamental de transmissió de coneixement. A més, ho fem en un moment molt crític per al sector del llibre valencià, arrasat per la DANA, per la qual cosa, enguany més que mai, cal visualitzar les nostres editorials i les llibreries i animar a la ciutadania a regalar per Nadal llibres valencians", han explicat en una nota.