Hoy es 20 de septiembre
Serà el dijous 20 de juny, a les 18’30 hores, en la Sala SGAE Centre Cultural de València
VALÈNCIA. El cicle de projeccions Autors en curt, organitzat per la Fundació SGAE i l'associació de guionistes Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV), acomiada aquest dijous 20 de juny la setena edició. I ho fa d'una manera molt especial: convidant els organitzadors del certamen Quartmetratges, Paola Franco i Ramón Alfonso(El Efecto Kuleshov), a seleccionar el programa d'aquesta sessió. Així, a manera d'homenatge i retrospectiva del veterà certamen de curtmetratges i guions de Quart de Poblet (València), es podrà gaudir de cinc títols que van collir l'aplaudiment del públic i del jurat de Quartmetratges en algunes de les seues diferents edicions.
Amb el suport de l'Ajuntament de Quart de Poblet, aquesta última sessió del cicle Autors en curt tindrà lloc a la Sala SGAE Centre Cultural de València, a les 18’30 hores. Els organitzadors de Quartmetratges i el coordinador cultural de l'Ajuntament de Quart de Poblet, Toni Santos, presentaran la sessió, que es completarà amb un col·loqui amb els autors dels curtmetratges seleccionats. Finalment, s'oferirà una degustació de vins de la bodega Antonio Arráez. L'entrada és gratuïta.
La mostra de curtmetratges Autors en curt és una iniciativa d’Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV) i la Fundació SGAE, a través del seu Consell Territorial de la Comunitat Valenciana, que des de fa ja set temporades es presenta sota el lema Els guionistes són els protagonistes, ja que vol posar l'accent en la labor que desenvolupen els guionistes en el procés de producció audiovisual.
Consolidat com un dels festivals audiovisuals més longeus de la Comunitat Valenciana, Quartmetratges celebrarà el mes vinent d'octubre la 36a edició. La seua és una ferma aposta pel descobriment i la promoció del talent audiovisual valencià, i ofereix cada temporada una precisa fotografia de l'escenari cinematogràfic local, però molt especialment per visibilitzar el treball dels guionistes: en 1989, cinc anys després de la primera edició, Quartmetratges va crear el seu propi concurs de guions per a, segons explica Ramón Alfonso, “reconéixer la rellevància de la figura de l'escriptor i premiar els millors llibrets. A més, molts dels guions guardonats durant les més de tres dècades d'història del certamen van ser la base d'alguns dels curts més aplaudits i premiats del panorama cinematogràfic, i d'aquesta forma es va concretar una formidable sinergia entre les dues categories principals del concurs: guions i curtmetratges”. En aqueixa línia, el cicle Autors en curt ha volgut celebrar en el comiat de la setena edició el suport de Quartmetratges als escriptors de l'audiovisual valencià.
El programa d'aquesta edició retrospectiva protagonitzada pel festival Quartmetratges inclou un total de cinc títols datats entre 1990 i 2017. “L'antologia preparada aspira fonamentalment a oferir un resum del brillant moment que travessa el curtmetratge valencià en els últims temps, així com una breu ullada al passat. Sumats els dos blocs, es concreta, al seu torn, una mena de compendi, necessàriament parcial, de la pròpia història del festival”, conclouen els responsables del certamen.
Sessió 4: Retrospectiva Quartmetratges.
18’30 hores: Projecció dels curtmetratges Bienvenido a casa, de Miguel Marcos (guió i direcció), Noelia Martínez (guió) i María Mïnguez (guió); Un domingo cualquiera, de Mila Luengo (guió) i Sergi Miralles (direcció); Noticias fuerrrtes, de Pablo Llorens (guió i direcció); Marina, d’Álex Montoya (guió i direcció); i Desayuno con diadema, d’Óscar Bernàcer (guió i direcció).
En finalitzar, col·loqui amb els autors.
Sessió 4: Retrospectiva Quartmetratges.
Bienvenido a casa (2017 – 14’ 50’’)
VO (valencià) amb subtítols en castellà.
Guió: Miguel Marcos, Noelia Martínez i María Mínguez.
Direcció: Miguel Marcos.
Intèrprets: Álvaro Báguena, Cristina García, Román Méndez, Lara Salvador, Daniel Belenguer, Jaime Linares i Esther Lorente.
Sinopsi: història d’una família al llarg de cinquanta anys contada sense eixir del rebedor de casa seua.
Premis i festivals: seleccionat en festivals com el valencià Cinema Jove, el Grand Off de Varsòvia (Polònia) o el Curtas de Vilagarcía de Arousa, ha rebut mitja dotzena de guardons en certàmens com Quartmetratges (Millor Curtmetratge de Ficció), Premis Turia (Millor Curtmetratge) o el Festival Internacional de Cinema d'Alacant (Millor Guió).
Un domingo cualquiera (2017 – 18’)
Guió: Mila Luengo.
Direcció: Sergi Miralles.
Intèrprets: Álvaro Báguena, Pilar Almería, Rebeca Valls, Jordi Ballester, Paula Braguinsky, Ciro Maró i Pep Cortés.
Sinopsi: el descobriment de la capsa d'un test d'embaràs fa esclatar el que semblava un tranquil menjar familiar.
Premis i festivals: seleccionat en més d'una trentena de festivals nacionals i internacionals, ha aconseguit més d'una desena de reconeixements; entre ells, Millor Curtmetratge en Quartmetratges, Premi del Públic i Millor Curtmetratge Alacantí a Rafal en Curt, i Millor Direcció Novella i Premi Especial del Jurat en el Festival de Boadilla del Monte.
Noticias Fuerrrtes (1991 – 13’ 15’’)
Guió i direcció: Pablo Llorens.
Animació: Pablo Llorens.
Locució: José Luis Valero.
Sinopsi: un presentador de notícies es veu en la tessitura d'haver d'improvisar en directe, la qual cosa desemboca en una pèrdua de control de si mateix i en una escampada emocional a tots els nivells.
Premis i festivals: el festival Quartmetratges li va atorgar en 1992 els premis al Millor Curtmetratge i el del Públic. Va ser guardonat també en els certàmens Cinema Jove (Millor Producció Valenciana i segon premi al Millor Curtmetratge) i Festival de Vídeo Aguilar del Campo (segon premi).
Marina (2009 – 13’ 30’’)
Guió i direcció: Álex Montoya.
Intèrprets: Andrea Dueso i Luis Zahera.
Sinopsi: és nit tancada i Marina plora. El mar colpeja el port d'una xicoteta població pesquera. Un home se li acosta i pregunta: “Quant?”.
Premis i festivals: en 2015 va guanyar el I Festival Internacional 4K Hispasat, creat per a promoure peces audiovisuals en format Ultra Alta Definició. Prèviament, el curtmetratge va tindre un llarg recorregut per certàmens i va obtindre premis tan rellevants com la Biznaga de Plata al Millor Actor en el 14é Festival de Màlaga – Cinema en Espanyol, el Premi Especial del Jurat al Millor Curtmetratge en la Setmana de Cinema de Medina del Campo o el de Millor Curtmetratge en Quartmetratges. Amb Marina, a més, Álex Montoya va guanyar el Concurs de Guions per a Curtmetratges de Quartmetratges en 2008.
Desayuno con diadema (2012 / 18’)
Guió i direcció: Óscar Bernàcer.
Intèrprets: Carlos Blanco i Rosario Pardo.
Sinopsi: Enrique i Aurora són dos desconeguts que, prop dels cinquanta anys d'edat, han vist passar de llarg molts trens. Un matí es desperten en el mateix llit. Potser aquest desdejuni és el seu últim tren. Està per veure si s'atreveixen a agafar-ho. Premis i festivals: guanyador del Premi al Millor Curtmetratge en Quartmetratges, aquest treball suma al voltant d'una trentena de guardons. En la seua 25a edició, el Festival de Cinema de l'Alfàs del Pi el va triar com un dels millors 25 millors curtmetratges de la Comunitat Valenciana realitzats entre 1988 i 2012. Va ser també candidat als Goya, en la categoria de Millor Curtmetratge de Ficció, en 2013. I va rebre premis com el del Públic en Alcine – Festival Internacional de Cinema d'Alcalá de Henares i Cortogenia, Millor Guió, Direcció i Actor en Por Amor al Arte de La Corunya, i Millor Curtmetratge en MadridImagen, entre altres