VALÈNCIA. Dels adults del present depèn fer d'aquest planeta un lloc habitable, així com ensenyar a les generacions vinents a prendre el relleu en la protecció de la naturalesa. Des del Festival Tercera Setmana, programat a València entre l'11 i el 19 de juny pròxims, es pretén fomentar aquesta sensibilització a través de tres de les cinc obres per a tots els públics programades en aquesta edició.
Així, tant la companyia de Vila-real Visitants com les valencianes P.T.V. Clowns i L'Horta Teatre, han escollit com a fil conductor per a les seues noves produccions la conscienciació mediambiental. Visitants porta una intervenció escènica itinerant els dies 17 i 18 de juny als mercats del Cabanyal, Russafa, Jesús i Central. L’obra, titulada Tempus, és una intervenció en la qual cobren rellevància els versos del poema ‘Los portadores de sueños’, de la poetessa i revolucionària nicaragüenca Gioconda Belli, segons els quals en totes les profecies està escrit la fi del món, però els segles i la vida que sempre es renova “van engendrar també una generació d’amadors i somiadors, homes i dones que no van somiar amb la destrucció del món, sinó amb la construcció del món de les papallones i els rossinyols”.
P.T.V. Clowns, per la seua banda, ha encomanat una missió a la pallassa Hula i la titella Piojo de tal calat que ni Al Gore, ni Leonardo Di Caprio ni tots els caps d'Estat del món han aconseguit encara complir, salvar al planeta Terra de l'escalfament global. Els protagonistes de Derretimos, prevista els dies 18 i 19 de juny en el Teatre Zircó, arribaren finalment a la conclusió que tan grandíssim combat requereix una participació col·lectiva.
Finalment, L’Horta Teatre, també els dies 18 i 19 de juny, però en la Sala Russafa, trasllada als xicotets espectadors a Lil·liput. Música, poesia i humor van entreteixint un viatge en el qual els xiquets, a més de participar, podran aprendre valors com l'actitud responsable amb la naturalesa. Utilitzant objectes quotidians reciclats va sorgint la banda sonora d'un món diminut, molt especial, on els xiquets descobriran que una botella de detergent o un got de plàstic tenen molt a dir si saps com fer-los sonar.
Circ en una illa i una estació de tren
Els dos espectacles que completen l'oferta per a públic familiar són dues propostes de circ que reflexionen sobre els camins per mar i per tren, d'aigua i de ferro. La companyia de teatre i circ Industrial Teatrera acosta a l'amfiteatre del Parc de Benicalap Nàufrags. La parella d'artistes multidisciplinaris que la protagonitza empra tècniques de circ, de teatre gestual i de teatre de carrer. Hi ha grans sabates de pallasso, canyes de pescar, flotadors enormes de flamenc, ventalls de gelats i botelles de cristall que guarden missatges a la deriva on s'amaguen altres vides. Est és un homenatge a tots els viatgers que alguna vegada es van sentir nàufrags, perquè la vida, al cap i a la fi, està feta de xicotets naufragis del quotidià.
L'última aposta de Circ Gran Fele, Premi Nacional de Circ 2008, rendeix tribut en canvi als cavalls de ferro. Tren transcorre en una estació on es concentren personatges majestuosos, opulents i pomposos. Són pallassos, saltimbanquis, titellaires i acròbates del més difícil encara que en les seues relacions donen pas a l'amistat quasi sempre, a l'amor a voltes, al compromís per a tota la vida i al circ en estat quasi pur. L'última creació de Circ Gran Fele és un viatge amb destinació desconeguda, de trajecte incert, programat en La Rambleta els dies 16 i 17 de juny.