Hoy es 18 de enero
GRUPO PLAZA

Anàlisi dels causants dels crims contra la humanitat

El Magnànim presenta 'El infierno de los perpetradores'

L'obra es un anàlisi dels botxins de grans massacres, estudiant les representacions culturals que giren al voltant dels responsables de crims contra la humanitat

19/06/2019 - 

VALÈNCIA. La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació presentarà el dijous, 20 de juny, el llibre El infierno de los perpetradores. Imágenes, relatos y conceptos d'Anacleto Ferrer i Vicente Sánchez-Biosca (eds.). L'acte tindrà lloc a la llibreria Ramon Llull (c/ Corona, 5 València), a les 19.30 hores, i comptarà amb la participació, junt amb els autors, de Francesc J. Hernàndez (director de l'Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives de la UV) i Brigitte E. Jirku (catedràtica de Filologia Alemanya a la UV).

Víctimes i victimaris

En el curs del segle passat, l'envergadura de la víctima va créixer fins a ocupar el centre tant de discursos científics i polítics com de pràctiques terapèutiques, simbòliques i memorístiques. No obstant això, en les últimes dècades, i sense que la víctima haja abandonat el seu protagonisme, ha vingut acreixent-se l'interès per l'anàlisi dels victimaris, molt especialment d'aquells que van perpetrar crims de guerra, crims contra la humanitat i genocidis. Aquest gir obeeix a diverses raons: una generalització del victimisme, la torbadora reivindicació d'aquesta condició per part de molts executors, la participació de perpetradors ordinaris en massacres o la, de vegades, làbil frontera que separa a la víctima del victimari (aquesta ‘zona grisa’ de la qual va parlar Primo Levi).

Encara que el fenomen concita l'interès de disciplines molt variades (història, antropologia, sociologia, psicologia, dret i criminologia), l'àmbit de la cultura (art, literatura, cultura popular i mediàtica) és especialment revelador de símptomes, fantasies i reelaboracions entorn d'una figura que encarna el mal. Aquest llibre es proposa cartografiar algunes de les emocions com l'empatia, la fascinació, la por i l'odi a partir de la figura emergent (i amenaçadora) del perpetrador. L'objectiu del present volum, inscrit en un projecte de recerca multidisciplinària més ampli, busca respondre a tres qüestions: qui és considerat perpetrador, quines són les formes narratives en les quals interactua amb altres personatges (víctimes, testimonis) i com s'encarna en imatges que migren sense parar en l'univers mediàtic. Aquestes tres qüestions queden expressades en la tríade conceptes, relats i imatges.
Anacleto Ferrer i Vicente Sánchez-Biosca són professors de la Universitat de València i en l'actualitat dirigeixen el projecte de recerca (I+D) “ Representacions contemporànies del perpetrador de violències de massa: conceptes, relats i imatges”.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas