Hoy es 16 de octubre
GRUPO PLAZA

Un projecte del Consorci de Museus  

El màster PERMEA de mediació i educació a través de l’art obri les inscripcions

27/05/2022 - 

VALÈNCIA. El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Universitat de València ja han posat en marxa la cinquena edició del seu màster de Formació Permanent PERMEA, Programa experimental de mediació i educació a través de l’art, la primera iniciativa de formació en educació i museus del panorama nacional, creada des d’una institució cultural i amb un caràcter tan especialitzat.

El programa està dirigit a artistes, docents, mediadores i mediadors culturals i a qualsevol persona interessada en l’àmbit de trobada entre les pràctiques artístiques, la mediació i les institucions culturals. Les classes s’imparteixen al Centre del Carme Cultura Contemporània, on PERMEA disposa d’un espai propi en què s’imparteixen les classes i que permet a les i als estudiants estar en contacte amb les activitats i els agents que agiten la programació del CCCC.

“En 2017 vam prendre la iniciativa des del Consorci de Museus de donar forma a un programa experimental de mediació i educació a través de l’art, després de detectar la necessitat d’una major definició i formació de professionals en aquestes matèries, aplicades a l’àmbit cultural i museístic. Sumant forces juntament amb la Universitat de València vam posar en marxa en 2018 el màster PERMEA, que, després de l’èxit de les primeres quatre edicions, ens anima a continuar apostant pel desenvolupament teòric i pràctic d’aquesta experiència situada”, ha afirmat el director del CCCC i del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

L’educació s’ha convertit des de fa sis anys en un dels eixos centrals del Consorci de Museus i articula programes de mediació cultural, iniciatives i activitats que vinculen comunitat, art i escola i acosten les programacions dels museus i centres d’art a tota la ciutadania mitjançant noves metodologies.

El període lectiu del màster PERMEA començarà l’octubre de 2022 i finalitzarà el desembre de 2023, incloent-hi la realització de pràctiques entre gener i desembre. Així, el programa permet als seus professionals egressats participar en projectes de mediació i educació a través de l’art en diversos àmbits, tant en contextos institucionals com privats i independents.

El primer període de preinscripció estarà obert fins al 15 de juliol, i es pot fer omplint el formulari d’inscripció ubicat en la pàgina web d’ADEIT. La informació del programa es pot consultar tant en el web d’ADEIT com en el del Consorci de Museus.

Cinc anys d’història

PERMEA va nàixer en 2018 com un programa experimental i, al llarg de les quatre edicions, s’ha consolidat com un referent internacional, connectat amb institucions de prestigi com el Museu Reina Sofia i el Museu Thyssen-Bornemisza a Madrid, el CCCB i el MACBA a Barcelona, el Museu Boijmans Van Beuningen de Rotterdam, la biennal itinerant europea Manifesta o el mateix CCCC.

El programa, de 600 hores de duració, inclou entre les matèries d’estudi la figura de les institucions culturals com a dispositius pedagògics; l’art contemporani de hui; art, educació i compromís; eines i maneres de fer en art i educació; pràctiques artístiques com a currículum crític en l’escola; i comunitat i participació.

El màster està dirigit per Clara Boj, artista, docent i investigadora cultural, Ester Alba, vicerectora de Cultura de la Universitat de València, i José Campos, coordinador d’Educació i Mediació del Consorci de Museus. Així mateix, compta amb un claustre format per María Acaso, cap de l’Àrea d’Educació del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia; Ramón Parramón, director d’Idensitat; Yoeri Meessen, cap de Programes Públics i Educació del Museu Boijmans van Beuningen-Rotterdam, i José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, a més de professionals nacionals i internacionals que desenvolupen les seues pràctiques en l’àmbit de l’art i l’educació actual, com Nora Sternfeld, Mónica Hoff, Javier Rodrigo o Luis Camnitzer.

PERMEA inclou la realització de tallers experimentals, un projecte d’investigació final i diversos seminaris oberts en el marc del programa PERMEA Obert. El màster ofereix també la realització de pràctiques en els diferents centres d’art i museus en què treballa el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i en altres institucions culturals espanyoles. Aquestes pràctiques estaran orientades a la posada en marxa de projectes propis, reals i situats en el context, amb el suport de les institucions i la seua infraestructura.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas