Hoy es 22 de enero
GRUPO PLAZA

del 26 d'abril al 6 de maig

El que has de saber de la Fira del Llibre de València 2018

17/04/2018 - 

VALÈNCIA. "Si sense periodisme no hi ha democràcia, sense lectura no hi ha cultura". Així de rotund és mostrava el president del Gremi de Llibrers, Ignacio Larraz, en la presentació d'aquest dilluns de la 53 edició de la Fira del Llibre de València. Una cita no sols clau per al "foment" d'aquest hàbit, sinó també per a la "creació d'una societat empoderada, justa i més respectuosa amb la llibertat d'expressió", hi afegia. Ho fan amb la que diuen ser la més gran de la història: augment d'expositors, casetes, activitats, pressupost. També, lectors i espais. I és que, segons explica el director del gremi, es vol "accelerar el procés" per acollir una fira amb més durada i per tota la ciutat de València. Així, fora els jardins de Vivers, també s'esperen esdeveniments a l'Oceanogràfic, el Mercat Central, l'Espai Rambleta o la Filmoteca.

Una 'grandesa' que hi han volgut traslladar amb una roda de premsa per primera volta a l'Ajuntament de València i amb la presència de l'alcalde de València, Joan Ribó. Juntament amb Ignacio Larraz, han assistit Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana; Gloria Tello, regidora coordinadora de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de València; i Jesús Figuerola, president de FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura).

Els participants 

Programada des del 26 d'abril al 6 de maig, la 53 Fira del Llibre comptarà amb la participació de 73 expositors -13 més que els 60 de l'any passat- i 112 casetes. Entre elles, es troba la de l'Ajuntament de València que hi recull les publicacions municipals on, segons apunta Joan Ribó, destaquen les referents a l'escriptor Vicent Blasco Ibáñez.

Aquest increment es trasllada, a més, a 700 signatures, 119 presentacions, unes 150 entrevistes amb autors- que es retransmetran en directe per internet i es penjaran posteriorment a YouTube-, taules redones, debats, 36 espectacles i 18 recitals, tallers i 60 activitats per a escolars que es realitzaran en 120 sessions i a les quals participaran al voltant de 7.000 xiquets i xiquetes. Així mateix, diversos clubs de lectura participaran en les trobades amb Almudena Grandes (Los Pacientes del doctor García) i Vicent Usó (L'arquitectura de la ficció), recentment guanyador del premi de narrativa Enric Valor de la Diputació d'Alacant.

Pel que fa a les presentacions, encontres o signatures d'exemplars, la Fira del Llibre de València rebrà als autors i autores Alejandro Palomas (Un amor, premi Nadal), Juan José Millás (Que nadie duerma), Laura Freixas (Todos llevan máscara), David Trueba (Tierra de Campos), Fernando Delgado (Mirador de Velintonia), Sarah Lark (Bajo cielos lejanos), Juan Eslava Galán (Enciclopedia Eslava), Manuel Rivas (Contra todo esto), Vicente Molina Foix (El joven sin alma)Pilar Urbano (La pieza 25), Blue Jeans (La noia invisible), Elisabet Benavent (Fuimos canciones y Seremos recuerdos), Nieves Herrero (Carmen), Dulcinea (El día que sientas el latir de las estrellas), Cristina Durán, Laura Ballester i Miguel Ángel Giner (El dia 3), Paco Lobatón (Te buscaré mientras viva), Javier Arias Artacho (La tierra del viento), Juan Francisco Ferrándiz (La terra maleïda), Rush Smith (El pueblo más tranquilo del mundo) i Moruena Estríngana. La majoria compareixerà amb les seues novetats per primera vegada a València.

Igualment, hi haurà una taula redona que congregarà a autores de diferents generacions, entre elles Carmen Amoraga, i unes altres sobre la Ruta del Bakalao, la visibilitat creativa de la dona, la novel·la negra, periodistes que utilitzen aquest gènere, homes per la igualtat, sèries de televisió o cuina valenciana. 

Una exposició sobre la Llei Mordassa i altres activitats

La Fira constarà a més de tres exposicions amb les quals volen completar la seua oferta cultural. D'una banda, s'han recollit quasi vuitanta il·lustracions que mostren una àmplia visió gràfica sobre la coneguda com a Llei Mordassa. Mordassa. Açò no va de gats, comissariada per Núria Tamarit i Elías Taño, presentarà les obres que l'Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV), i altres persones convidades, han preparat per a l'ocasió. D'una altra, s'exhibirà Asterix. Exposició d'imatges -organitzada pel Grup Anaya i la Fira-, amb una selecció de làmines amb imatges, making of i esborranys que mostren el procés de creació d'alguns dels personatges. I per últim, l'Associació Nous Comportaments Artístics (ANCA) i la Fira han programat una exposició més general sota el nom de Llibres objecte, eines d'art.

Pel que fa a les activitats que traspassen els límits del jardí de Vivers, a l'Oceanogràfic hi ha previst un contacontes a partir del còmic Meduses; la Filmoteca de València projectarà La llibreria d'Isabel Coixet, el Mercat Central serà el lloc on esdevindrà l'espectacle A cau d'orella i l'Espai Rambleta programarà una de les seues sessions d'incògnit.

-Consulta el programa complet ací-

Les xifres

El cost global de la Fira s'estima en 360.000 euros, és a dir, 10.000 euros més que en 2017. Un pressupost al qual el Gremi de Llibrers aporta 200.000 euros- quantia que financen mitjançant fons propis del col·lectiu i ajudes de la Generalitat, la Diputació de València i l'Ajuntament de València- i la Fundació Fira del Llibre de València aporta 40.000 euros, mentre que FULL afegeix al total 35.000 euros. 

L'organització aspira a consolidar les xifres registrades el 2017, quan es van aconseguir unes vendes de quasi un milió d'euros. Amb les que, segons manifesten, es va certificar la posició de l'esdeveniment valencià com la segona fira del llibre de diversos dies de durada més important d'Espanya, tant en volum d'expositors com de visitants. Tant com una de les cites més rellevant quant a volum de vendes per expositor i dia.

Índex de lectura

Quant als indicadors actuals, Carmen Amoraga ha indicat que els índexs de lectura han augmentat 4 punts respecte a 2012. Unes xifres que tal com assenyala el president de FULL s'encontren "lleugerament per damunt" que la mitjana espanyola, situada entorn del 59 per cent, i amb la que fins ara la Comunitat Valenciana es situava per davall.

El cartell

El cartell de la 53 Fira del Llibre és obra de Sandra Navarro. Sota el nom artístic de Lalalimola, l'autora treballa habitualment en els sectors literari, editorial i publicitari, tant en l'àmbit nacional com internacional. Entre els seus clients estan Penguin Random House, Oxford University Press, Simon & Schuster, Pearson, Macmillan, Quarto Group, Unicef, Specsavers, el diari El País, Santillana, Edelvives i SM.

L'obra representa un home llegint mentre resisteix damunt d'un cocodril. Un disseny amb el qual Sandra Navarro ha volgut "transmetre la passió i l'evasió que sent el lector a través de la lectura", a més "d'enaltir la resistència del llibre en paper davant de llibre digital".

El treball és fruit d'una trucada a projecte realitzada per l'organització. Formaren part del comité de selecció representants del Gremi de Llibrers de València, l'Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV), l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), ComunitAD (Empreses de Comunicació Publicitària de la Comunitat Valenciana) i FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura).

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas