VALÈNCIA. Sota el lema “Fer Revés”, “Hacer Envés”, la tretzena edició de Vociferio, Festival de Poesia de València, està succeint a la ciutat del Túria, des del passat 3 de febrer, quan va tindre lloc la festa de presentació, i s'estendrà fins al 3 de març, amb un últim acte de clausura en el nou espai artístic de la ciutat, Artea Lab. Fins llavors, una de les novetats més destacades d'aquesta edició és la celebració de l'I Encontre En Veus, del 22 al 25 de febrer, amb seu central a la casa del festival, la sala Carme Teatre, on participaran més de 80 poetes en diferents formats: taules redones, recitals-assemblea, rutes, experiències escèniques immersives i concerts. Durant quatre jornades la Sala Carme Teatre es transformarà en un ateneu on es parlarà de memòria, ecofeminisme, consciència crítica, identitat de gènere i decolonialisme. Hi haurà rutes de l'escolta per alguns dels barris més significatius de València com El Carmen, Benimaclet i El Cabanyal, per a conéixer la realitat dels col·lectius que sense cap artifici literari treballen pels barris des de l'associacionisme. I és que la protagonista d'aquesta edició, més que mai, serà l'escolta.
La selecció de les veus poètiques per a aquesta trobada s'ha realitzat a partir de diverses antologies recentment publicades, totes elles destinades a ressaltar la diversitat de veus que busquen acompanyar o denunciar els processos de lluita per al canvi social. Publicacions com "Poetes a la València Lliure", en honor als 90 anys de la Unió d'Escriptors i Artistes Proletaris; "Hablamos de ti capitalismo", que commemora els 25 anys de Veus de l'Extrem; "El que ens veu damunt", amb 30 reflexions sobre el futur de 30 poetes en català de 30 anys; "Matria Poética", una antologia de 45 poetes migrants antiracistes i decolonialistes; "Naturaleza Poética", una antologia d’ecopoesia i poemes de naturalesa; i tres antologies que aborden el passat, present i futur de la Poesia de la Consciència Crítica: "Once poetas críticos", "Disidentes. Antología de poetas críticos españoles (1990-2014)" i "Última Poesía Crítica. Jóvenes poetas en tiempos de colapso". També s'inclouen "Poéticas del Malestar", una antologia de poetes contemporanis nascuts a partir de 1975, i alguns assajos i monogràfics com "Poesía y Poder", "Contra los Influencers", "Poesía de la Conciencia Crítica, 1987-2011", "Poesía como exilio" i "Lecturas del desierto. Antología y entrevistas sobre poesía actual en España", publicat per la revista d'anàlisi cultural Kamchatka.
David Trashumante, co-director del festival i comissari d'aquesta selecció al costat de Raúl Lago i Víctor Benavides, assenyala que “Amb tots aquests llibres farem, segons el mandat de Vicent Andrés Estellés, ‘una gran foguera a Roma’, acte simbòlic amb el qual ens adherim a la campanya “Cent d’Estellés” i que tindrà el seu homenatge dins del festival el 2 de març, en l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, precisament amb les veus seleccionades a partir de l'antologia de joves poetes, “El que ens veu damunt” i que hem anomenat ‘La perdició del jovent’, utilitzant un altre dels versos emblemàtics del gran poeta.”
La trobada pública i la interacció social es veuran promogudes amb una "festa conscient", que inclourà actuacions com Bewis de la Rosa, JPEGr & Chotawa, Lemos + Lehmann, "UBUNTU" de Monserrat Villar + Cocinando Danza, "Modou Kara Faye. He destruido la fachada del odio. Finalizo el asalto. No hay nada más fuerte que el amor" d'Isaïes Griñolo, i "Cuca" amb Randoll Rocafort en Carme Teatre.
El II Premi Ull Ferotge de videopoesía es presenta com una de les apostes del Festival per al públic en general, després de l'èxit de la seua primera edició. La projecció dels video-poemes a concurs i el lliurament del premi per la poeta Clara López Cantos estan programades per al dimecres 21 de febrer a la Sala Carme Teatre, on també es comptarà amb la participació del guanyador de la primera edició, Danilo Marinho, oferint un recital de poesia escènica musicalizada.
El tancament del festival, el diumenge 3 de març, serà celebrat amb un vermut en ArteaLab. La jornada iniciarà amb "desori subversiu vol. V", on Jansky acompanyarà amb el seu electrovers a les finalistes del VI Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra, en col·laboració amb l’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. L'esdeveniment conclourà amb l'actuació de Albertina Merlina, oferint el seu espectacle de poesia, música i visuals "Versátil".