VALÈNCIA. El 3 de febrer, el Teatre el Musical (TEM) albergarà la festa de presentació de la XIII Edició de Vociferio, Festival de Poesia de València. L'esdeveniment, d'entrada lliure fins a completar aforament, començarà a les 18:00h amb una taula redona dedicada a la poesia en escena, tema central de l'acte. A les 19:00h, es presentarà oficialment el festival, seguit de ”P”oesía Sintética”, l'actuació del duo format per la poeta Elsa Moreno i el músic i improvisador sonor, Sr. Charli. Posteriorment, es durà a terme l'esperada actuació de Chantal Maillard, amb la seua obra Matar a Platón en concierto , acompanyada dels músics Chefa Alonso i Jorge Frías, que es fa per primera vegada a València.
L'actuació de la poeta i filòsofa Chantal Maillard destaca com a plat principal en la festa de presentació de Vociferio. Maillard, guardonada amb el Premi Nacional de Poesia en 2004 i el Premi de la Crítica de poesia castellana en 2007, es distingeix per la seua experimentació formal i indagació en els límits del llenguatge. La seua obra, traduïda a més de vint idiomes, va ser pionera a portar la poesia als escenaris.
En la seua actuació, Maillard presentarà Matar a Platón en concierto, una escenificació poètic-musical de la seua obra homònima. La interpretació en escena estarà a càrrec de la mateixa autora, acompanyada de la música free de Chefa Alonso (vent i percussió) i Jorge Frías (contrabaix). Alonso és una figura clau en l'escena de la improvisació musical espanyola i llatinoamericana. El seu treball es caracteritza per la seua experimentació, el seu compromís social i la seua vocació de diàleg amb altres disciplines artístiques. Per part seua, Frías és un músic polifacètic i heterogeni, amb una sòlida formació tècnica i una àmplia experiència en l'àmbit de la improvisació. El seu treball es caracteritza per la creativitat, la versatilitat i el compromís amb l'experimentació.
Si bé la proposta de Chantal Maillard constitueix el punt culminant de la jornada, la celebració s'inaugurarà a les sis de la vesprada amb una Taula Redona sota el títol La poesia en escena i fora d'ella. Llocs i futurs. Participaran en aquest espai de reflexió David Trashumante (Vociferio), Marina de La Font (Carme Teatre), Teresa Juan (Melibeas), Jesús Ge (Rimbomba) i Juanma Artigot (TEM).
Després de la conclusió d'aquesta, a les set de la vesprada, tindrà lloc la presentació de la nova Edició del festival, on juntament amb la programació, el lema i el cartell es comptarà amb la intervenció del cantautor Pau Alabajos, autor de la recent biografia Vicent Andrés Estellés: La veu d'un poble, en commemoració del centenari del poeta de Burjassot, al qual se suma aquesta edició del festival.
Immediatament després de la presentació, tindrà lloc la primera proposta de poesia escènica i improvisació sonora de la vetlada, a càrrec de la poeta Elsa Moreno i el músic Sr. Charli. Si l'actuació de Chantal Maillard i acompanyants són la millor representació de la poesia en escena, el duo format per Moreno i Sr. Charli és actualitat i futur, dues veus joves que tenen ja un ampli recorregut en festivals i escenaris, i que són una mostra de la força de la poesia escènica actual.
Com a avançament dels continguts del festival, el codirector d'aquest, David Trashumante indica que "aquest retorn de Vociferio, en la seua tretzena edició, sota el lema 'Fes Revés', és una invitació a reprendre formes de producció poètica més compromeses amb les realitats socials, reflexionar sobre els sistemes d'exhibició i promoció actuals de la poesia mainstream, i celebrar la diversitat. El festival 'Farà revés' des del 3 de febrer al 3 de març a la Sala Carme Teatre, Teatre El Musical, Octubre Centre de Cultura Contemporània, Artealab, La Libre i Kafcafé."