VALÈNCIA. La Mare Coratge i els seus fills és una peça teatral fonamental en el teatre de Bertolt Brecht i, també, del teatre universal. Després de fugir de l'Alemanya nazi el 1933, Brecht va escriure l'obra en cinc setmanes durant el seu exili a Suècia el 1939. L'obra va ser estrenada a Zuric el 1941 i configura un profund al·legat antibèl·lic on Anna Fierling, àlies Mare Coratge, acaba sola amb el seu destrossat carro, sent una de les nou peces teatrals amb les quals Brecht va tractar de contrarestar l'ascensió del feixisme i del nazisme i una directa al·lusió a la invasió de Polònia per Hitler el 1939.
Ara, la companyia valenciana Malatesta Teatre vol mostrar la seua pròpia versió d’aquest clàssic amb un muntatge interpretat íntegrament per dones, l’estrena absoluta del qual tindrà lloc del 3 al 6 de febrer a Espai Inestable. “Volem representar aquesta història que compta amb personatges masculins i femenins únicament a través d’actrius, per tal de mostrar un treball on el gènere no siga transcendent”, afirma Paula Úbeda, dramaturga i actriu valenciana que adapta, dirigeix i interpreta l’obra. Úbeda considera que estem en una època en la qual fins i tot el llenguatge reflecteix la rellevància que va adquirint el gènere fluid; d’altra banda, “que tot el repartiment siga coral i femení dóna una dimensió afegida al fet que el tema de la guerra o del feixisme és universal per a tots. És un qüestió universal”, afegeix.
La Mare Coratge de Malatesta Teatre no és una actualització de l’obra de Brecht, sinó una aproximació. Des de la companyia expliquen que no es pot dir que hi haja una actualització com a tal, ja que, malauradament, els paràmetres en els quals es mou són els mateixos. “Si bé Bertolt Brecht va escriure Mare coratge, entre altres obres, per tal de lluitar contra el feixisme creixent de l’Alemanya d’aquells anys, actualment hi ha una força feixista, a escala internacional, que per mitjans democràtics també està arribant al poder”, comenta Paula, qui conclou: “la intencionalitat de l’obra és la mateixa; és a dir, apuntar a tot allò que es deriva d’un pensament feixista, com n’és la guerra. Volem que l’espectador hi siga conscient”. En aquest sentit, la nova adaptació pretén aproximar al públic actual el missatge del clàssic brechtià: una mena d’avís per tal de no abaixar la guàrdia davant d’alguns postulats polítics que estan entrant en el panorama governamental, tant nacional com internacional.
L’elenc d’intèrprets de la peça està conformat per aquestes vuit actrius: Carmen Aguado, Sara Nerea García, Teresa Llàcer i Viel, Alicia Llorca, Andrea Nàcher, Rosa Navarro, Enri Sánchez i Paula Úbeda. L'equip de La Mare coratge es completa amb l’adaptació, dramatúrgia i direcció de Paula Úbeda, el disseny d’il·luminació de Víctor Antón, la traducció de Teresa Llàcer i Viel, la fotografia de Jose Sebastià, el disseny gràfic de Jsenet Informàtica i el vídeo de Senina Moreno.
El teatro inaugura 2025 con la reposición de tres piezas estrenadas en la sala