Hoy es 16 de diciembre
GRUPO PLAZA

En el 'Dia de les escriptores'

Homenatge a Matilde Salvador i a Pilar Monzó per la seua tasca com a dones valentes i transgressores

11/10/2018 - 

VALÈNCIA. La compositora Matilde Salvador i la sainetera Pilar Monzó seran les protagonistes de la tercera edició del Dia de les Escriptores, que se celebrarà el dilluns 15 d'octubre. Ambdues artistes seran homenatjades pel seu paper com a autores rebels i transgressores. Dones que van remar a contracorrent amb les seues creacions intel·lectuals, de manera que van qüestionar, en diferents èpoques i circumstàncies, l'ordre imperant des de la ficció, la poesia, el teatre o l'assaig, entre altres gèneres. 

Des de la Comunitat Valenciana s'ha volgut homenatjar a dues valencianes pioneres en els seus respectius àmbits: la compositora Matilde Salvador, coincidint amb el centenari del seu naixement, i la sainetera Pilar Monzó, qui va desenvolupar la seua activitat en els anys 30 encara que el seu nom no figure encara en els llibres de text o d'història, un fet que està pendent de revisió.

Per a açò, l'associació sense ànim de lucre Clásicas y Modernas, que treballa per la igualtat de gènere en la cultura, ha organitzat un acte oficial amb motiu del Dia de les Escriptores que se celebrarà, afavorit per la Fundació SGAE, en la seua Centre Cultural de València el mateix 15 d'octubre a les 19 hores, consistirà en un recital musical d'obres de Matilde Salvador i en una lectura dramatitzada d'un fragment del sainet La falta de Marieta de Pilar Monzó.

La trobada, que reunirà a representants de l'àmbit institucional i cultural valencià, es completarà amb la lectura col·lectiva de textos pertanyents a altres autores seleccionades per a la commemoració nacional del Dia de les Escriptores sota el lema de Rebels i transgressores. Serà el cas de Rosalía de Castro, Carmen de Burgos i Rosario de Acuña, els qui també seran reconegudes per la seua insubmissió intel·lectual durant els temps en què van viure, professionalitzar-se en el seu camp i trencar amb la destinació discreta i domèstic reservat llavors per a les dones.

Els antecedents del 'Dia de les Escriptores'

El Dia de les Escriptores se celebra en tot l'estat espanyol per tercera vegada gràcies a la col·laboració de Clásicas y Modernas, la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE) i la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries (FEDEPE). Aquestes tres entitats van instaurar la jornada el passat 2016 amb la intenció de visibilitzar a autores de l'àmbit hispànic i hispanoamericà, tan passades com a presents, evidenciant les dificultats que impedeixen el seu just desenvolupament i el reconeixement a la seua llabor.

La Comunitat Valenciana s'ha sumat al Dia de les Escriptores en les tres ocasions centrant la celebració en dues dones cèlebres cada any. Així, Sor Isabel de Villena i Maria Beneyto van ser les seleccionades per a l'estrena en 2016, mentre que en 2017 les protagonistes van ser Carmelina Sánchez-Cutillas i Maria Cambrils. Així mateix, Clásicas y Modernas ha impulsat aquesta celebració en l'àmbit autonòmic entre els centres escolars i de formació professional, així com associacions culturals i feministes, amb l'objectiu de recuperar obres d'autores que encara segueixen ignorades.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas