Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

GRUPO PLAZA

també exposarà el seu incunable

La Biblioteca Històrica de la UV organitza una lectura continuada del ‘Tirant lo Blanch’

18/11/2019 - 

VALÈNCIA. El dia 20 de novembre, amb motiu del Dia del Llibre Valencià, la Biblioteca Històrica de la Universitat de València organitza una lectura continuada del Tirant lo Blanch oberta a tot el públic. Durant tota la jornada, s’hi exposarà l’incunable imprés a València en 1490, que pertany a la Biblioteca Històrica. D’aquesta edició prínceps només se’n conserven tres exemplars al món.

L’any 2000, la Generalitat Valenciana va instituir el 20 de novembre com el Dia del Llibre Valencià. Aquest mateix dia, però en 1490, va eixir de la premsa de Nicolau Spindeler la primera edició de l’obra del valencià Joanot Martorell Tirant lo Blanc, segons consta al colofó.

Aquest llibre de cavalleries, obra emblemàtica del segle d’or de la literatura valenciana, que fou salvat de la foguera en el Quixot, està considerat com l’inici de la novel·la europea moderna i constitueix la major aportació valenciana a la literatura universal. Narra les aventures d'armes i d'amor del seu protagonista, Tirant, un heroi que aconsegueix alliberar Constantinoble del poder turc, i un cavaller més humà que d’altres cavallers, que sofreix per l’amor de Carmesina.

La seua trama, variada i rica en registres (des del to greu fins a l’humor, des de la crueltat fins al sensualisme), permeten una lectura plaent i divertida, que ha resistit el pas del temps.

Per a celebrar el Dia del Llibre Valencià, la Biblioteca Històrica ha organitzat la lectura continuada d’aquesta magnífica obra que tindrà lloc en la sala Duc de Calàbria, des de les 10 hores fins a les 20 hores. L’acte començarà amb la interpretació musical de dues peces del Llibre Vermell a càrrec de Patricia Garcia (viola) i Elia Casanova (veu). A continuació, es donarà pas a la lectura en la que participaran més de 100 persones.

Durant la jornada, s’hi exposarà l’incunable que arribà a la Biblioteca Històrica llegat per Giner de Perellós, Marqués de Dos Aguas. Es tracta d’un dels tres exemplars originals que es conserven al món. Els altres dos es troben a la British Library i la Hispanic Society of America.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email