VALÈNCIA. La Caja de las Letras de l'Institut Cervantes rebrà aquest dimecres 4 de setembre (11:00), en el centenari del seu naixement, el llegat in memoriam del poeta i periodista Vicent Andrés Estellés (1924-1993), considerat un dels principals renovadors de la poesia en valencià del segle XX.
En el lliurament del llegat participaran el director del Cervantes, Luis García Montero; la directora General del Llibre i Foment de la Lectura del Ministeri de Cultura, María José Gálvez, i Carmina Andrés Lorente, filla del poeta. Ni la convocatòria reflecteix cap participació de cap responsable de la Generalitat Valenciana i es troba l'acte en l'agenda dels alts càrrecs del Consell.
La Conselleria de Cultura, amb Vicente Barrera (Vox) al capdavant, va rebutjar a principis d'any qualsevol participació en el centenari de l'escriptor. Cent d'Estellés sí que ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de València, l'Ajuntament de València i sobretot del Ministeri de Cultura, acompanyant en tot cas a les entitats civils, que són les que s'han encarregat del disseny i l'impuls de l'homenatge. Encara que Vox ha eixit del departament de Cultura, la Generalitat continua sense estar.
Fora de l'agenda, aquest diari ha pogut confirmar la presència de la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, i la secretària, Immaculada Cerdà.
Estellés va ser un dels intel·lectuals que més va contribuir a la difusió i recuperació del valencià després de la democràcia. Entre els premis amb els quals va ser distingit destaquen el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1978), el Premi d'Honor de les Lletres Valencianes (1984) i la Medalla d'Or de les Belles Arts (1994) del Ministeri de Cultura a títol pòstum. L'acte es podrà seguir en directe a través de la pàgina web de l'Institut Cervantes i del seu canal de YouTube a les 11:00.
El Ministeri de Cultura va presentar, el darrer mes de març, la bateria d'activitats que donaria suport. Ho va fer en l'Octubre Centre de Cultura Contemporània i ja aleshores no va comptar amb cap representació de la Generalitat. "La importància de Vicent Andrés Estellés en la nostra literatura és clara. Jo estic ací i ho tinc clar; qui no ho tinga, haurà de ser qui done les explicacions", va declarar el ministre Urtasun aleshores.
A més de l'acte del dimecres, en el marc de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Mèxic), de la qual Espanya és país convidat d'honor, el Ministeri de Cultura i l'Associació d'Editorials del País Valencià (AEPV) han programat al desembre un recital i un concert a càrrec de Pau Alabajos. A més, amb l'objectiu de fomentar la lectura de l'obra de l'homenatjat, el Ministeri donarà suport a la creació del Club de Lectura Vicent Andrés Estellés a la Biblioteca Pública Municipal de l'Alfàs del Pi (Alacant).
La promoció i difusió en l'exterior de l'obra d'Estellés serà un altre dels propòsits de la col·laboració del Ministeri de Cultura en el Cent d'Estellés. Per això, donarà a conéixer les diferents edicions de la seua obra en altres llengües, com és el cas de L'hotel París en anglés i alemany, o de la seua antologia poètica en castellà; impulsarà actes en fires internacionals del llibre i en universitats a l'estranger; i promourà monogràfics en publicacions especialitzades en literatura i programes culturals de televisió en col·laboració amb RTVE.
L'Institut de les Lletres Catalanes també va presentar la bateria d'actes en els quals participaria, arribant a prop d'un centenar. Aquesta setmana també tindrà lloc un dels actes principals de Cent d'Estelles: un concert col·lectiu a l'auditori de Burjassot aquest dissabte 4 de septembre dedicat a l'escriptor. Serà també el tret de sortida de les festes, sopars i nits Estellés. Hi participaran Andreu Valor, Bèrnia, Biel Majoral, Carraixet, Elies Monxolí, Enric Casado, Eva Gómez, Ina Martí, Mar Morález, Meritxell Gené, Miquel Gil, Pau Alabajos, Pau Miquel Soler, Rafa Xambó, Sis veus, Tomàs de los Santos, Toti Soler i Ximo Caffarena.