Hoy es 22 de diciembre
GRUPO PLAZA

amb un col·loqui

La Filmoteca projecta la primera pel·lícula en valencià, 'El fava de Ramonet'

21/04/2023 - 

VALÈNCIA. La Filmoteca comença el pròxim dimarts 25 d’abril el primer cicle de cine en valencià amb la projecció de la primera pel·lícula rodada en la nostra llengua, El fava de Ramonet. És la primera vegada que la Filmoteca valenciana dedica un cicle específic i retrospectiu al cine rodat en llengua pròpia, i, en aquest context, ‘Cinema en valencià 1933-2023’ fa un extens recorregut per noranta anys d’història del cine fet en la nostra llengua, que s’estendrà del 25 d’abril de 2023 al 25 d’abril de 2024.

L’acte d’obertura d’aquest cicle cinematogràfic serà a les 18 hores, amb entrada lliure i gratuïta. Començarà amb una intervenció per part de la professora de la Universitat de València i autora del llibre ‘La regió en la pantalla. El cinema i la identitat dels valencians’, Marta García Carrión; l’historiador cinematogràfic i expert de l’arxiu de la Filmoteca valenciana, Juan Ignacio Lahoz, així com la consellera de Cultura, Raquel Tamarit. En acabar la projecció, els experts entaularan un col·loqui amb el públic, en el qual també participarà Francesc Felipe, director adjunt d’Audiovisual i Cinematografia de l’IVC.

El fava de Ramonet, 1933

El migmetratge, de 39 minuts, dirigit per Joan Andreu Moragas, va ser fruit de l’adaptació al cine de l’obra teatral homònima, escrita per Lluís Martí Alegre i Ismael Serneguet, dos dramaturgs especialitzats en sainets curts en valencià. Hi apareixen sales de ball de moda en aquell moment, el barri de la Malva-rosa i els barracons de la platja, que retraten la València de l’època.

La música de la cinta és de José Martí, més conegut com a Maestro Toko i germà de Lluís Martí. Els dos germans eren oncles materns de Luis García Berlanga. El rodatge de la pel·lícula va ser el primer contacte directe amb el món del cine per al jove Berlanga. Amb un pressupost d’11.000 pessetes, ‘El fava de Ramonet’ es va estrenar el 9 de novembre de 1933, a València, simultàniament en tres locals: el Coliseum, el Lírico i el Royal.

Pròximes projeccions del cicle: curts del cine valencià independent

El dimarts 9 de maig, a les 20 hores, la Filmoteca valenciana projecta una primera selecció de curtmetratges i documentals del cine independent valencià, conformada per ‘Sega cega’ (1972), de Josep Gandia Casimiro; ‘Carles Salvador. Elogi d’un Xiprer’ (1979), d’Alfred Ramos i Joan Vergara; i ‘D’una matinada’ (1972), de María Montes. La sessió serà presentada al públic de la Sala Berlanga pels cineastes Alfred Ramos i María Montes. Aquest programa de curts podrà tornar a veure’s el dijous 11 de maig, a les 18 hores.

Amb una duració de 42 minuts, ‘Sega cega’ és una de les pel·lícules més rellevants d’aquest moviment; mostra la situació socioeconòmica del cultiu de l’arròs, al mateix temps que investiga sobre el procés de producció material tant del cereal com del cine mateix.

Rodat en blanc i negre al centre i a la zona portuària de València, ‘D’una matinada’ és un curt de ficció de 10 minuts que narra el recorregut vital, físic i espiritual d’una dona que travessa una crisi amorosa.

‘Carles Salvador. Elogi d’un Xiprer’ és un documental en color de 27 minuts sobre la vida i la trajectòria intel·lectual i política de l’escriptor i gramàtic Carles Salvador, un dels principals promotors de la normalització lingüística del valencià.

La Filmoteca valenciana té prevista, per al mes de juny, la projecció d’un segon programa de curtmetratges i documentals de cine independent valencià, conformada per ‘El misteri dels cines desapareguts’ (1984), d’Antonio Llorens i Pedro Uris; ‘Estiuejant a la ciutat’ (1972), de Joan Vergara, i ‘Terres d’arròs’ (1973), d’Alfred Ramos i Joan Vergara. Al llarg de l’any s’aniran anunciant la resta de títols que es programaran fins a abril de 2024.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas