La primera obra proposada serà La memòria de les ones, de Pepa Guardiola
VALÈNCIA. La Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) presentarà demà a la 53 Fira del Llibre de València el seu projecte Full de Lectura, un club de lectura virtual, accessible a través de la web fulldelectura.com, que al començament de cada mes proposarà una lectura als seus participants, amb materials de suport per a la reflexió, i que posteriorment organitzarà una trobada virtual amb l'autor o l'autora de l'obra llegida. L'acte tindrà lloc a les 19:30 de demà dimarts en el pati del Museu de Ciències Naturals dels Jardins de Vivers. Hi participaran el secretari de FULL, Manel JM Romero; la coordinadora del projecte, la periodista Salut Alcover; i Pepa Guardiola, autora del llibre que a partir de l'1 de maig podran llegir les persones participants.
En paraules d'Alcover, l'objectiu de Full de Lectura és donar la possibilitat de "compartir l'experiència de la lectura, sense necessitat de compartir també un espai físic". Per a això, segons explica, l'organització proposarà obres de tots els gèneres, des de novel·la fins a poesia, assaig i teatre, originalment escrites en valencià per autors valencians, i sense descartar grans clàssics de la literatura universal.
"Aquest club està obert a tota persona interessada a llegir, a compartir amb altres persones l’experiència de la lectura, i veure i escoltar els autors. Perquè eixe és el tret distintiu d’este club virtual. Que els nostres autors es troben una vegada al mes amb els seus lectors a través d’una tertúlia en format audiovisual", explica el secretari tècnic de FULL, Manel JM Romero. El projecte compta amb el suport de la Generalitat Valenciana a través del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura.
El primer llibre que s'abordarà en el club és La memòria de les ones (Balandra Edicions, 2018), de Pepa Guardiola, qui en 2009 va rebre el premi Enric Valor per El desordre de les dames. Alcover assenyala dos motius per a la seua elecció: l'autora és una escriptora valenciana i en valencià de gran trajectòria, i l'obra mostra una visió del món des del punt de vista de les dones, "molt necessari" en el moment actual.
La memòria de les ones és una novel·la intimista al voltant del retrobament personal i la recuperació del temps perdut. Després de més de dues dècades vivint a Florència, la protagonista, Laureana Martí, torna a la seua casa, en la comarca de Marina, per a retrobar-se amb el passat que la va obligar a fugir i a trobar-se amb si mateixa. L'obra és un homenatge a Xàbia, la ciutat natal de l'autora, una ciutat que, tanmateix, no apareix pel seu nom. La protagonista es retroba també amb les dones de la seua vida, en representació de la xarxa de dones que, en els darrers anys del franquisme, van mostrar el camí del divorci, l'alliberament, la revolució sexual i el primer feminisme.