Juan Manuel Díaz Burgos reúne tres décadas de 'Movimiento continuo' en Cuba
Una retrospectiva única sobre la Cuba contemporánea en La Llotgeta de València
VALÈNCIA. A part de la rellevant horta valenciana, aquesta terra gaudeix d'una pesca artesanal mil·lenària que ha configurat els seus mercats i barris marítims, a més de contribuir a la preservació de l'Albufera. D'aquesta manera l'art i gastronomia del territori avalen la identitat mediterrània.
La ciutat alberga un patrimoni pesquer d'alt valor cultural, econòmic, social i mediambiental. Sense anar més lluny, La Confraria de Pescadors del Port de València, la Comunitat de Pescadors del Palmar, l'Associació de Angulers del Perellonet, l'Associació de Clotxiners del Port de València o l'Associació de Pescadors de 'Rail' de Pinedo atresoren un coneixement centenari que ha propiciat l'economia local, facilitant així la continuïtat dels ecosistemes marins i litorals.
A pesar que aquesta herència és única a Europa, els valencians i institucions públiques locals desconeixen la seua riquesa i valor. Per a acostar aquest gran llegat a la ciutadania, la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica de València ha promogut una sèrie d'accions. Entre elles, l'exposició de fotografia i vídeo Els músics dels aigües, que podrà veure's en El Molí Lab des del 17 de gener fins al 28 de febrer de 2019. La mostra ha comptat amb la participació de l'Ajuntament de València, la Comunitat de Pescadors del Palmar, el GALP Gandia Albufera i Apodera Consultors.
Els autors –el fotògraf José Luis Iniesta i el videògraf Sergio Maldonado– han acompanyat als pescadors que cada matí realitzen aquesta tasca en aigües valencianes i ho il·lustren d'aquesta manera. Un ritual "invisible però necessari" en el qual "els músics de la mar afinen a l'alba els seus instruments per a obtindre les millors notes, aquelles que més tard oferiran en una sintonia de sabors únics".
José Luis Iniesta i Sergio Maldonado han compartit jornades de treball amb els pescadors i "han intentat conéixer i entendre la personalitat del pescador", per a transmetre el que representa l'art de la pesca des de la seua dimensió més humana.
Els autors d'aquest treball documental han volgut mostrar-la des de dins cap a fora, tractant de percebre com l'ésser humà acaba forjant el seu propi caràcter amb el treball. “He contemplat diferents entorns per a situar a l'espectador en el mapa, no oblidant mai que la vertadera geografia, la més sincera i indubtablement la més important, és la de l'ésser humà” afirma Iniesta, coautor d'Els músics dels aigües.
Una retrospectiva única sobre la Cuba contemporánea en La Llotgeta de València