Al Museu de Belles Arts de València s’exposarà la predel·la original durant el mateix període, on s’explicaran els treballs de restauració que s’estan desenvolupant
VALÈNCIA. La predel·la del retaule de Sant Jordi o Centenar de la Ploma serà protagonista enguany dels actes commemoratius del 9 d’Octubre amb dues exposicions: una al Palau de la Generalitat i una altra al Museu de Belles Arts de València, que explicaran la importància d’aquesta obra mestra del gòtic internacional valencià.
Per a mostrar el valor artístic i històric d’aquesta peça i del conjunt del retaule, la Generalitat exposarà a la sala de l’escrivania del Palau, del 2 al 9 d’octubre, una reproducció del retaule, una seqüència de fotografies del procés de restauració i uns dispositius de realitat virtual que recorre la València del segle XV, el treball dels tallers d’artesans de l’època i destaca els detalls que hi ha en el retaule del Centenar de la Ploma.
Paral·lelament, al Museu de Belles Arts de València es podrà contemplar durant el mateix període de temps la predel·la original sobre la qual s’està treballant, els treballs de la qual els explicarà una restauradora els dies 3, 4, 8 i 9 d’octubre a les 12.00 hores. En la mateixa sala s’exposarà una reproducció del retaule al complet i també hi haurà dispositius de realitat virtual.
El retaule del Centenar de la Ploma és una de les obres d’art medieval valencià que més interés desperta en els historiadors de l’art per trobar-s’hi la primera representació d’un esdeveniment històric (batalla del Puig), i pels interrogants que la seua autoria planteja, perquè no s’ha trobat encara el document per encàrrec, ja que en l’elaboració d’aquest, en 1400‑1405, van participar diversos artistes, i s’han identificat fins hui Marçal de Sax i Miquel Alcanyís, encara que no es descarta la participació d’altres.
Para saber más