Hoy es 15 de enero
GRUPO PLAZA

COPRODUCCIÓ DE LAS NAVES I L'IVC

La primera producció pròpia de Cabanyal Íntim traurà València a sopar al carrer

24/05/2017 - 

VALÈNCIA. El Cabanyal torna a ser protagonista de la setena edició del festival d'arts escèniques Cabanyal Íntim. Este genuí esdeveniment, que fa servir els espais quotidians (cases, locals, places i carrers...) del barri per a fer teatre, trobarà al Musical un racó per a portar avant la seua primera producció pròpia: I tornarem a sopar al carrer. L'obra ix del treball d'investigació de Xavier Puchades i Begoña Tena, dramaturgs de referència a la Comunitat Valenciana que han passat quatre mesos conversant amb els veïns del barri. Passat i futur però, sobretot, present i el 'què farem ara amb el barri?' són la base fonamental d'una obra que compta amb tres actors professionals (Verònica Andrés, Pau Gregori i César Tormo) i 16 actors amateurs del poblat marítim.

Les institucions implicades en la producció (Las Naves i l'Institut Valencià de Cultura; Ajuntament de València i Generalitat), varen assegurar a la presentació de l'espectacle que sintonitzen "perfectament amb la proposta. Teatre als barris que ix de baix, que naix del xicotet format", va matisar el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona. El que sembla més interessant és que, segons Puchades, la història que es representa dissabte 27 i diumenge 28 al TEM (20:30h i 19:00h) "no és una història concreta. Parla de tots ells". L'autor ha dit que "ha estat un procés meravellós" que es va completar amb la lectura del text dramàtic davant dels veïns. 

La investigació ha servit perquè tant Puchades com Tena hagen "investigat segles i segles d'història del Cabanyal. Per aproximar-nos al present, necessitavem saber d'on eixíem". L'autora, que comparteix la direcció amb Isabel Caballero, ha fixat el llibre Benvinguts al Cabanyal de l'editorial valenciana MediaVaca com una referència. Ara bé, Tena marca que el motiu més viu del projecte és "la incertesa del moment actual". Un punt al qual han arribat mitjançant tallers de teatre que han "injectat el verí del teatre als actors amateurs. Ara s'han convertit en espectadors i molt crítics", ha afegit Caballero durant la presentació de l'obra.

La història del Cabanyal que vol girar per tot Espanya

El projecte, amb la col·laboració de la Sociedad Musical Unión de Pescadores El Cabanyal i el Cor de Dones del Cabanyal L'Anticor, és una coproducció del Teatre del Poble Valencià. Tot i que ha sigut Las Naves qui ha posat en marxa el muntatge, els diners de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport serveixen per a ampliar les possibilitats d'I tornarem a sopar al carrer. Segons van assegurar tant el director de l'IVC, Abel Guarinos, como el director adjunt d'Arts Escèniques, Roberto Garcia, hi ha la voluntat que l'obra puga girar per la resta de la Comunitat. Jacobo Julio, codirector del festival, també ha exigit eixa espenta per tal que "l'obra no s'esgote al Cabanyal".

A la presentació de l'obra ha participat també Jordi Peris, regidor de Participació, Drets i Innovació i vicepresident de Las Naves, que ha volgut agrair el paper de “Cabanyal Íntim per a desenvolupar una eina fonamental en el barri amb un teatre que naix de la resistència” i ha afegit que esta coproducció “projecta la visualització del moment de reflexió, pors, esperança i transformació que està vivint el barri i que és de gran importància per al conjunt de la societat”. 

I tornarem a sopar al carrer ha suposat la compilació de "molts anys de vivències per a poder entendre així la complexa problemàtica del barri, amb moltes coses per solucionar, per la qual cosa ha sigut un treball de síntesi en el qual hem arreplegat punts de vista molt diferents dels veïns”, asseguren els dramaturgs. Una història al voltant dels habitants del Cabanyal, que segons han matisat “tenen alguna cosa en particular, una personalitat pròpia, un caràcter cabanyaler que els marca a l'hora d'afrontar les coses”. De fet, Tena ha assegurat que els ha "obsessionat que eixa veu, eixa forma de ser, estiguera present al text".

L'alegria, el dolor, les contradiccions o la incògnita sobre què passarà amb el Cabanyal s'exhibeixen a l'espectacle, en una obra que barreja actors i produccions professionals amb els veïns del abrri que, especialment durant les últimes sis setmanes, s'han implicat en assajos i han ajudat a alçar la producció: "s'han implicat amb un gran compromís i entusiasme en el projecte i hem creat tots una gran família teatral”. El micromón del Cabanyal es converteix en l'eix argumental d'una peça teatral que vol arribar més enllà de la regió i que, per a Julio, "amb una producció més reduïda, però important, ens agradaria que girara per tot Espanya". 

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas