GRUPO PLAZA

després de licitar la III rehabilitació amb 273.000 euros

La tercera vida del Palau de Betxí: el conseller parla de la seua rehabilitació 

24/01/2018 - 

VALÈNCIA. És entrar al Palau de Betxí i sentir que el temps no transcorre- en el bon sentit. Les actuacions de rehabilitació queden reflectides en el monument, a esperes de les que encara hi es requereixen per transformar-lo en un espai cultural de primera ordre. El que fa que el temps no transcórrega, és eixe estil Non Finito (no acabat) amb el qual es va decidir mantenir els materials i zones tal qual estaven en el seu moment. Es pot observar a la cuina, al patiàs o al claustre. Una 'joia' declarada Bé d'Interés Cultural que des de 2012, any en el qual es varen iniciar les reformes, s'està canalitzant a una nova vida: la de fer-se un "espai per a la cultura".

Foto: Milena Villalba

Després de dues actuacions ja finalitzades-la fase I i II- la Conselleria de Cultura va anunciar el passat 12 de gener la licitació de la tercera etapa d'intervenció. Unes obres per a les quals la Generalitat destinarà 273.000 euros i on es vol recuperar les dependències de la vivenda de Pascual Meneu a la planta baixa, a més de la façana. Quasi dues setmanes després, el conseller Vicent Marzà ha tornat a aquesta localitat de la comarca de la Plana Baixa, per recórrer el Palau, alhora que per ratificar la present licitació.

Durant l'acte, dut a terme aquest dimarts 23 de gener, Marzà ha volgut deixar clar que aquesta actuació no suposa una maniobra "de restaurar patrimoni per restaurar", sinó que respon a una "actuació que  sentit perquè està projectada en el temps", amb uns "usos culturals i administratius del futur ajuntament." Un edifici amb el qual a més, segons el seu parèixer, "es farà molt més visible tota la riquesa patrimonial que hi ha Castelló".

Com en cadascuna de les anteriors rehabilitacions, una volta conclosa la fase de reforma, l'Ajuntament obrirà "al poble i als visitants" el que s'hi ha recuperat. Per al futur més pròxim hi serà la planta baixa que correspon al segle XIX. Mentrestant, la programació i els actes continuen, amb exposicions com la d'un Betlem de Nadal.

"Hi ha alcaldies que estan treballant molt bé, i una d'elles és la de betxí. Vaig vindre al cap de poc temps de ser conseller i el canvi és substancial, ja s’està posant en valor el monument i s'estan realitzant actes. És un exemple del que s'ha de fer i del que es pot fer si hi ha ganes", hi ha conclòs Marzà durant la seua visita. Cal recordar, que per a concloure tota la recuperació hi seran necessàries dues fases més, i Betxí ha adjudicat 434.000 euros a un quint cicle amb el qual torna a dividir a un 50% les despeses amb la Diputació.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme