Hoy es 21 de noviembre
GRUPO PLAZA

passeig per les restes d’un passat no tan llunyà

La Dénia de la Guerra Civil (1936-1939): un patrimoni per descobrir

19/09/2021 - 

DÉNIA. La Guerra Civil espanyola, conflicte armat que es va desenvolupar entre 1936 i 1939, va tenir a Dénia una ciutat situada en la rereguarda, partidària del bàndol republicà, va patir durant tres llargs anys els bombardejos i altres atacs destinats a destruir les indústries armamentístiques en les quals s’havien convertit les fabriques anteriorment destinades a la fabricació de joguets. Aquest fet va transformar la ciutat, convertint-la en un punt important per a la defensa de la República enfront de l’atac dels rebels.

En aquesta ruta pels escenaris de la Guerra Civil a Dénia anem a intentar reviure mitjançant un passeig per les restes d’un passat no tan llunyà, aquells esdeveniments que van marcar a diverses generacions de deniers i denieres.

El primer element que visitarem, punt de partida d’aquesta ruta, serà el port, lloc des d’on arribaven els bombardejos de les tropes nacionals. Aquest punt ho tractarem més endavant, ara anem a centrar-nos en la ruta des del punt de vista patrimonial. Ací, en el port, podem veure l’antiga llotja del peix, edifici de principis de segle XX, actualment tancat i a l’espera de la seua rehabilitació. Aquest és un punt estratègic, ja que des del, es veu la bocana del port, control d’accés dels vaixells. Des d’ací partirem cap al centre de la ciutat.

Des de l’antiga llotja, seguint el Carrer del Mar, antiga Avinguda de José Antonio, en al·lusió al capdavanter de Falange, anem veient solars i edificis que en el seu moment van ser fàbriques del sector jogueter i que durant la guerra van ser usades per a la fabricació de munició, per aquesta raó van ser bombardejades i destruïdes per l’aviació nacional. Serien edificis situats en el Carrer Sandunga i limítrofs. Avui dia s’aprecien alguns d’ells encara en estat d’abandó.

Una vegada arribem a l’encreuament entre el Carrer la Mar i el Fora-mur, torcem cap al sud, en el Carrer Càndida Carbonell, ací se situava una de les fàbriques més importants de joguets de l’època, la Fàbrica de Sahuquillo. Com a tantes altres, va ser reconvertida durant la contesa com a fàbrica de munició. Just en el centre del carrer es podia observar una piràmide de formigó, es tractava d’un refugi antiaeri, avui dia desaparegut.

A l’altre costat del carrer, podem veure l’actual col·legi dels Germans Maristes. En els soterranis es va habilitar una presó durant la guerra i la postguerra posterior. Si tornem al Carrer la Mar, a mig carrer podrem veure els antics magatzems de Morand, posteriors escoles graduades. Es van utilitzar com a presó en 1939.

Just al final del carrer, ens trobaríem amb la Plaça del Consell, Antic teatre principal de la ciutat. Just al costat tenim un dels llocs més importants quant a patrimoni de la guerra civil, el Refugi del túnel del castell, construït en 1937 per l’estat republicà com a refugi, per a protegir a la població dels bombardejos de l’aviació nacional, especialment de “La Pava”. Actualment està rehabilitat com a pas d’una part a una altra de Dénia, per sota del Castell.

Seguint la ruta prevista, una vegada creuat el túnel, arribaríem al barri de Baix la Mar, en la zona del Raset. Ací podem imaginar la defensa de la ciutat en el barri marítim, per l’estudi de les fonts orals, podem saber com actuava la població davant els bombardejos. Ací en aquest barri, fins fa vint anys teníem un lloc de defensa antiaèria, avui desaparegut.

Una vegada vist el barri marítim, seguiríem tota la façana portuària fins a arribar al punt d’origen, la llotja del peix, lloc de finalització de la ruta. Els llocs d’interès per a conèixer els escenaris de la guerra civil a Dénia, no acabarien ací, sinó que tenim llocs com el búnquer de les Rotes, l’hospital republicà de Beniadlà, el paredó i la fossa comuna del cementeri, o els llocs on es van produir els bombardejos, llocs que s’allunyen del centre de Dénia i que considerem que haurien de ser posats en valor i coneguts, ja que en la seua mesura van ser llocs importants per al desenvolupament de la guerra i de la postguerra posterior.

Els bombardejos en Dénia

Dénia, va ser un dels ports del País Valencià, que més va patir els bombardejos, des del port els portaavions “Canàries” i el “Balears” van castigar durant 78 bombardejos la ciutat, deixant un total de 36 morts. Aquests vaixells de guerra pertanyien a la “Aviazione Ligionaria delle Baleari”, les tropes feixistes italianes que van ajudar als colpistes en la guerra. L’atac més mortífer va arribar el 18 d’octubre del 38, quan van matar a 12 persones i van ferir a altres 18. Per a protegir-se de tots aquests bombardejos en Dénia, existia una sèrie de refugis, el més popular seria el túnel del castell, però hi havien molts altres, com els del Carrer Marques de Campos, els del Carrer Pare Pere, etc., que podem veure en la següent imatge.

L’arquitectura de la guerra i el Búnquer dels Rotes

Durant la Guerra civil, es van construir una gran quantitat d’elements destinats a la defensa del territori. Aquests llocs eren coneguts com a búnquers, nius de metralladores, etc. Dénia, no va ser aliena a aquest fet, ja que revisant documentació podem veure que durant aquest període van ser construïdes un conjunt d’edificacions en la Platja de les Marines. En concret dos, en el Raset altre i finalment en el Marge Roig. En total a Dénia tenim sis elements defensius pertanyents al patrimoni de la Guerra Civil.

Per desgràcia, de tot aquest conjunt patrimonial, no es conserva cap edifici. La resta ha sigut destruït en els últims vint anys, fruit de l’explotació turística del territori que hem viscut i els resultats del qual vivim avui dia. En l’actualitat, l’únic edifici que queda en peus, és una construcció militar de caràcter defensiu. Es tracta d’una plaça d’artilleria, búnquer i parteix del niu de metralladores, està situat en la carretera entre Dénia i Xàbia. És una mostra única de l’arquitectura construïda durant la guerra, però es troba en situació d’abandó, i és necessària una posada en valor per a la seua conservació i la seua difusió.

L’hospital republicà de Beniadlà

Durant la guerra es van habilitar de llarg a llarg del terme municipal de Dénia, una sèrie de cases com a hospitals, sanatoris, centres de ferits… Entre ells destaquem el centre situat en la partida de Beniadlà, al costat del nou hospital, un sanatori que existia ja a principis del segle XX i que, durant la Guerra Civil espanyola es va utilitzar com a hospital pel bàndol republicà. Actualment *està en estat d’abandó i a l’espera de la seua rehabilitació.

Final de ruta: repressió y postguerra

El final d’aquesta petita introducció al patrimoni de la Guerra Civil, seria el cementeri, enfront el mur que, en el seu moment, va servir de paredassa per a les execucions i que avui dia encara es conserva amb els impactes de projectils utilitzats per a assassinar als 52 republicans afusellats, en la seua majoria gents de Dénia i altres pobles de la nostra comarca.

En l´any 2012, s’aconseguí posar una placa commemorativa per a recordar el que allí va passar. En el mateix recinte i a solament uns metres de distància, es pot veure la làpida de la fossa comuna on jauen enterrades les persones que van afusellar. Un altre lloc on es pot reviure la memòria de la guerra civil es l’avenc de les planes, on es van viure alguns episodis de violència incontrolada contra religiosos i persones destacades dels partits de dretes i que van ser jutjades per un Tribunal Popular durant la guerra. Segons les fonts, podem parlar de 38 persones que van morir a Dénia en aquest cas.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas