El projecte Falla Immaterial manté la seua tradició de celebrar una xerrada cultural amb un esmorzar valencià. Enguany, en col·laboració amb #LaCulturaDelAlmuerzo, la temàtica d’aquesta matinal serà la tecnologia, l’art participatiu i la gastronomia. Hi intervindran l’artista tèxtil Reyes Pe i els professors de la Universitat de València Emilia López-Iñesta i Francisco Grimaldo. Serà el dissabte 2 de març, a les 9.30 hores, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània
VALÈNCIA. El projecte Falla Immaterial, impulsat des de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV), ha presentat la proposta per a la seua huitena edició al claustre del Centre Cultural La Nau, on ubica la instal·lació física d’enguany anomenada [In]Tocable, la qual consisteix en un monument que la ciutadania pot tocar per a construir la València que desitja habitar. En concret, aquesta falla experimental ofereix un espai de 8 metres per 8 metres dividit en quatre dimensions (Tocable, Intocable, Possible i Impossible). Les persones visitants trobaran ací vora 30 peces a escala humana, amb diferents formes geomètriques i inspirades en la pedagogia Montessori, que representen diversos elements estructurals que conformen les ciutats (el turisme, els éssers vius, la igualtat, etcètera); de manera que poden apilar-les, adossar-les i organitzar-les segons les seues preferències com a ciutadans i ciutadanes.
“La idea és que reflexionem sobre quines qüestions volem i podem intervenir com a ciutadania, per això parlem de tocable i intocable; però també pensem fins a quin punt podem aconseguir els canvis que volem o no, per això oferim les dimensions possible i impossible. Tot plegat, la Falla Immaterial de 2024 implica que el monument serà diferent per a cada persona que el visite”, ha explicat Fran Grimaldo, director de Falla Immaterial, en la presentació que ha tingut lloc aquest matí. L’acte també ha comptat amb les intervencions d’Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València; Juan Carlos Caballero, regidor de Transparència, Informació i Defensa de la Ciutadania de l’Ajuntament de València; i Reyes Pe, l’artista tèxtil que ha col·laborat amb l’equip científic i artístic de l’ETSE-UV per a desenvolupar aquesta proposta tàctil i interactiva, la qual romandrà oberta al públic al claustre del Centre Cultural La Nau fins al 24 de març.
Com sempre, Falla Immaterial es completa amb el seu vessant digital en l’espai web oficial on enguany es podrà jugar a construir un monument similar a la instal·lació física [In]Tocable. En aquest cas, les dades seran recollides per a analitzar les preferències de la ciutadania sobre València. A més a més, també serà possible fer-se una foto “fallera i immaterial” des dels dispositius mòbils amb l'ajuda d'una Intel·ligència Artificial. Falla Immaterial pretén augmentar la cultura científica de la societat mitjançant la festa local més popular i emblemàtica de la ciutat de València. El 2017, la Universitat de València, a través de l'ETSE, tot coincidint amb la declaració de les Falles com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO, va construir la primera falla immaterial de la història; un projecte d'art digital i alfabetització científica que es renova cada any, creant diferents monuments de manera col·laborativa amb la ciutadania.