Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

GRUPO PLAZA

OPINIÓ

Les pre-Falles son les noves Falles

5/03/2019 - 


VALÈNCIA. Les Falles són una festa en continua mutació. Fins al punt que en els darrers anys els ritmes temporals de la seqüència ritual fallera estan experimentant una interessant transformació. La cosa és molt senzilla. Com a conseqüència de la creixent complexitat d'una festa, que tendeix a concentrar una gran quantitat d'actes i persones en els temps estricte de Falles, és a dir, en el temps que va des de la plantà el 15 de març a la cremà el 19 de març, una nova temporalitat festiva està sorgint, el temps de les Pre-Falles.

Agafe prestat el terme de l'amic Luis Fernández, que ja l'ha fet servir en el programa de ràdio "Ser Falleros" de la SER. Les Pre-Falles concentren ja totes les virtuts, atractius i comoditats d'allò que abans es podia gaudir en el temps clàssic de Falles. I és que este últim es troba prou aclaparat per les riuades de turistes i visitants, per la proliferació d'envelats, per l'invasió d'esdeveniments de tot tipus, per l'eclosió de manifestacions d'incivisme, per les concentracions de gents en els multitudinaris actes centrals de la festa, així com per un allau d'actes rituals dins les pròpies comissions que fan de les Falles un temps difícil d'aprofitar, un temps regit per les ansietats i servituds d'un ciutat col·lapsada, amb les falles cridant l'atenció de tothom en places i carrers. Però el temps de Pre-Falles permet moltes coses que abans es podien fer en Falles però d'un manera més relaxada i no menys captivadora, gaudint del carrer, de l'ambient festiu, i fins i tot dels cadafals en ple procés de plantà.

Les Pre-Falles comencen en una primera fase amb els festejos del dia de la Crida, quan ja la ciutat es lliura a l'atmosfera fallera amb les comissions en el carrer convivint amb els fallants - eixos amants de les Falles no necessàriament fallers - i la ciutadania delerosa de gaudir del passeig, la música i la pólvora. A partir de la primera mascletà, la Cavalcada del Ninot i els primers focs pirotècnics nocturns, les Pre-Falles enceten una segona fase i s'intensifiquen amb un centre de València que permet evocar les textures de la festa màxima, amb carrers molt animats, però no intransitables. La tercera fase de les Pre-Falles coincideix plenament amb els preparatius de la plantà, més o menys des dels dies 8 o 9 de març fins la màgica nit on naixen definitivament les falles. És eixe el temps màgic de les rondes falleres, de les visites a uns cadafals que van creixent, permetent imaginar el que seran una vegada acabats. És també el temps de les incipients revetlles falleres, de comensalitat pública, dels fallers i falleres abillats de festa amunt, i de l'arribada dels primers turistes...

Les Pre-Falles són les noves Falles, un temps especial on es barreja la il·lusió, l'expectació i les ganes de diversió, un temps on el cansament encara no ha fet aparició, un temps per a imaginar, per a tastar i gaudir eixe procés pel qual València es va abillant de festa i les falles s‘insinuen, olorant a bunyol, a pólvora i a xocolata. Les Pre-Falles són la pròpia primavera de les Falles,  la sensual anticipació del que està encara per vindre, uns dies on tot bull de preparatius, excitació, uns dies que transcorren en un ambient més distès, reposat i seductor. Les Pre-Falles, qui ho anava a dir, s'han convertit en el nou patrimoni sentimental de la festa ciutadana.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email