Hoy es 16 de diciembre
GRUPO PLAZA

en el llibre 'CARRERS IL·LUSTRATS'

Luis Fernández i Ortifus dibuixen als personatges que hi ha darrere dels carrers de València

5/02/2019 - 

VALÈNCIA. Joan Ribó, juntament amb la regidora de Cultura, Gloria Tello, i els autors de l’obra, Luis Fernández i Antonio Ortiz, Ortifus, ha presidit este matí la presentació del llibre Carrers il·lustrats en un Saló de Cristall abarrotat de públic, entre el qual es trobaven regidors com Sandra Gómez, Pilar Soriano o Narcís Estellés. Ribó ha qualificat esta obra, editada per l’Ajuntament i protagonitzada per noranta-nou personatges rellevants que donen nom a altres carrers, "d’interessant, divertida i que, a més, pot ajudar-nos a conéixer millor la nostra ciutat". Ha parlat Ribó de la importància de recordar persones que han tingut un paper destacat i ha apuntat l’objectiu municipal d’habilitar un codi QR que en el futur permeta referenciar des dels dispositius mòbils els personatges que donen noms a tots els carrers de València. 

L’alcalde de València ha afirmat que el llibre del dibuixant Ortifus i el topògraf Luis Fernández recull "una mirada doblement il·lustrada, amb una documentada profusió de dades, fets, biografies, éxits, mèrits i aportacions, en maridatge amb les vinyetes ocurrents i enginyoses de qui ha demostrat, des de fa anys, la seua capacitat sintètica per a il·lustrar la vida valenciana". Ha assenyalat de Carrers il·lustrats la seua condició de llibre que recorre la ciutat de València "en la diversitat dels personatges que anomenen els seus carrers, des de temps immemorials o més recents, després de l’adequació de la llista de carrers a un nou moment històric en el qual sobraven alguns noms lligats a la dictadura i es trobaven a faltar uns altres com el de la mestra i activista en pro de la igualtat i l’accés universal a l’educació, Alejandra Soler, per citar-ne un exemple".

Per ell desfilen noranta-nou personatges, ja morts, als quals la ciutat de València ha homenatjat retolant amb els seus noms carrers i places. Un homenatge realitzat "amb el rigor de les dades i l’agudesa de les vinyetes" que, en les seues aportacions a la memòria col·lectiva, "conformen un fidel reflex de la diversitat d’esta gran ciutat". A més, Ribó ha atribuït a esta obra de butxaca el valor de contribuir a "cobrir llacunes, ja que, de ben segur, resoldrà més d’una incògnita" i, així, ha posat alguns exemples com el de Sorní, influent advocat i polític que va abolir l’esclavitud a Cuba o Puerto Rico; Guillem Sorolla, heroi de la revolta de les Germanies, i Jorge Juan, aventurer i mariner amb vocació científica relacionat amb el descobriment que la Terra no era totalment redona.

"La denominació dels carrers és, sens dubte, un reflex de la ciutat i de la seua evolució històrica, dels seus gremis, els seus avanços, dels seus ciutadans i ciutadanes més rellevants; dels qui van contribuir a solucionar els seus problemes o a moure el carro de la història; d’una societat en què no sempre prevalen els mateixos valors, encara que solguen sobreviure més i millor al pas del temps els fonamentals, els que comporten progrés, creativitat, innovació, talent", ha afegit l’alcalde.

Minuts abans la regidora de Cultura, Gloria Tello, ha recordat que "un dels objectius de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals és ocupar-se de la denominació de les vies urbanes, tant dels noms amb què són batejades les de creació recent, com les que han sigut modificades com a conseqüència de la Llei de la memòria històrica, que va afectar en 2017 prop de mig centenar de denominacions".

Ha parlat de l’objectiu municipal "d’impulsar nous perfils", com el de les "dones rellevants que definixen la història de València o del món, perquè ocupen ja el lloc que haurien d’haver tingut sempre". També el dibuixant Ortifus, en la seua intervenció anterior, ha enumerat eixos personatges femenins pioners, com la citada Alejandra Soler, Raquel Payá, Manuela Solís o María Cambrils, entre d’altres, per a les quals ha demanat un aplaudiment. 

"Tots i totes sabem que les persones que van ocupar un lloc de preeminència en alguna disciplina o en la història són a vegades oblidades quan passen els anys, i qualsevol comunitat té el dret de saber quina va ser la trajectòria d’aquelles persones que van ser homenatjades justament i no oblidar la memòria dels seus carrers", ha continuat afirmant la regidora de Cultura, qui ha qualificat Carrers il·lustrats com "una obra que té tots els ingredients per a ser un llibre popular i una peça de culte".

Noms per a reconstruir la història comuna

El coautor del llibre, Luis Fernández, ha afirmat que "la ciutat de València oferix un complex corpus de noms en la seua llista de carrers que permeten reconstruir la història comuna". Després d’assenyalar que s’han inclòs personatges de tots els districtes i de tots els barris, s’ha referit a l’objectiu de "donar a conéixer València i el seu patrimoni urbà a través dels seus carrers".

Per part seua, l’altre coautor de Carrers il·lustrats, Antonio Ortiz, Ortifus, ha dit que "el llibre té una part més sèria i una altra més humorística", la seua, i ha fet una intervenció en clau d’humor a partir dels noms de determinats carrers i els mèrits dels qui els donen nom. "Peris i Valero no eren dos, i el doctor Sumsi tampoc era xinés", amb una referència expressa a l’objectiu d’incloure en el llibre un nombre representatiu de dones pioneres, trencadores de clixés, científiques o artistes, presents en la llista de carrers de la ciutat.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas