Hoy es 15 de enero
GRUPO PLAZA

el 3 de novembre en l'Auditori Municipal d'aldaia

Música Trobada recupera l’obra de l'aldaier Pasqual Fuentes per commemorar el seu 250è aniversari

31/10/2017 - 

VALÈNCIA. Pasqual Fuentes Alcàsser va naixer a Aldaia el 1721 tal com consta en la documentació de la parròquia de l’Anunciació d’Aldaia, el dia 15 de maig del mateix any. Fill de Victoriano Fuentes Folgado i Maria Alcàsser Taberner, fou el tercer de sis germans. L’any 1731 començà la seua formació a la catedral de València, primerament com a infantillo i més tard com a mosso de capella i acòlit. El 1746 entra a treballar a la catedral d’Albarrasí com a tenor i pocs mesos després és nomenat mestre de la capella musical de l’església de Sant Andreu, a València, on possiblement va romandre fins a ser nomenat mestre de capella de la catedral de València l’any 1757, en morir el seu mestre Josep Pradas. A la catedral de València desenvolupa la seua carrera fins a la seua mort, el 1768.

El Nadal a la catedral suposava una festa musical on els mestres de capella havien d'estrenar les obres més esperades de l'any. En el cas de Fuentes, els textos emprats reflecteixen amb detall la quotidianitat de la València del moment, amb diversos moments ben crítics que, amb missatges que semblen amagats, denuncien o es fan ressò de situacions que fins i tot semblen anar en contra de l'ordre establert. Entre aquestes obres destaquen els cinc villancets en què usa el valencià, fet quasi insòlit als segles XVII i XVIII, i que Pasqual Fuentes converteixe en un fet habitual.

El 2018 es celebra el 250è aniversari de la seua mort, i aquest es considerat com "un moment òptim per invertir esforços i il·lusions en
 la recuperació de la música d’un compositor valencià desconegut que va ser determinant en l’inici d’un període veritablement ric de la història de la nostra música". L’Ajuntament d’Aldaia i la Diputació de València han apostat per aquest projecte de recuperació patrimonial.

Música Trobada és un grup dedicat a la interpretació de música barroca valenciana compost per joves músics valencians que utilitza còpies d’instruments històrics a fi "d'apropar-se més cap a una interpretació fidel del text musical". La "recuperació de música valenciana" vertebra la missió d’aquest grup dirigit per Francesc Valldecabres, però també ha interpretat peces de Monteverdi, Bach, Haendel o Purcell a festivales com La Soledad Sonora del Desert de les Palmes, Festival MuSaS de Sagunt, Festival Internacional de Peníscola etc. Recentment ha interpretat l’Stabat Mater d’A. Scarlatti amb el contratenor Carlos Mena.

Música Trobada va realitzar el seu primer enregistrament Joan Cabanilles, la música d’un temps amb el patrocini de l’Institut Valencià de la Música i el va presentar al Palau de la Música de València en el cicle de concerts de la Societat Filharmònica de València. Entre els seus projectes per al 2017 destaca la realització de la seua segona gravació sobre música barroca valenciana i el projecte experimental València 18_21 en col·laboració amb l’artista sonor Edu Comelles que recollirà el paisatge sonor de la València del segle XVIII en combinació amb les músiques de l’època. Al gener de 2018 iniciarà una estreta col·laboració amb el Museu de Belles Arts de València per posar en diàleg obres pictòriques valencianes amb les músiques del seu temps.


Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas