Hoy es 8 de octubre
VALÈNCIA. L'Orquestra de València, sota la direcció del mestre valencià Josep Vicent, interpretarà este divendres, a les 19.30 hores, en l'abonament del Palau de la Música, un programa que oscil·la entre l'evocació a l’aquelarre de l'obra Una nit en la Muntanya Pelada de Modest Mússorgski i el fatum o destí, inherent a la música de Piotr Ilitx Txaikovski, amb la seua monumental Simfonia núm. 5. Es tracta d’un programa rítmic, de profunda melodia, en el qual no faltarà l'espectacularitat del vent-metall resident en el Brass Quintet Concerto, de Salvador Brotons, protagonitzat per Spanish Brass.
Es tracta d'un concert envoltat d'una atmosfera màgica, en el qual l'Orquestra de València i Josep Vicent iniciaran el programa amb la intensitat de Mússorgski i la seua obra mestra, escrita inicialment per a piano i orquestrada brillantment per Rimsky-Korsakov. S'inspira en l'antiga llegenda russa dels aquelarres nocturns que tenen lloc en la nit de Sant Joan, al juny, en un pujol anomenat Lysa Hora, prop de Kíev. Obra molt cèlebre, la seua música va ser utilitzada el 1941 en la pel·lícula de dibuixos animats Fantasia de Dysney. Seguidament, es podrà escoltar el brillant Brass Quintet Concerto de Salvador Brotons, una peça que captiva i emociona, escrita per a Spanish Brass, que destaca per la virtuositat, tècnica i domini dels instruments de vent-metall.
La romàntica Simfonia núm. 5 en mi menor de Txaikovski tancarà este programa, una obra que per al director del Palau, Vicente Llimerá “portarà al públic a un viatge d'emocions, de la melancolia al triomf, i, en definitiva, a la gran oportunitat de viure la grandesa de la millor música simfònica a càrrec de l'Orquestra de València, amb el mestre Josep Vicent al capdavant, i amb la fantàstica acústica de la Sala Iturbi”.
Josep Vicent, que torna a la Sala Iturbi després de dirigir a la formació simfònica valenciana i Spanish Brass el 2019, dins d’Ensems, ha destacat que “estos dies de treball amb l'Orquestra de València són tan especials com la primera vegada que vaig tindre l'oportunitat i el luxe de col·laborar amb els seus músics, fa molts anys”. El músic assenyala que “estic molt content i orgullós de tornar a este Palau de la Música fantàstic, un auditori al qual considere la meua casa”.
El mestre valencià Josep Vicent ha estat al capdavant d'alguns de destacats els conjunts simfònics com la London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic, Slovenian Philharmonic, Rotterdam Philharmonic, Orquestra de Cambra de París, Ràdio d'Holanda, Liverpool Philharmonic, Gewandhaus Orchester Leipzig, simfòniques de Milà, Barcelona, Kíev, València, RTVE, Durban, Sichuan, Cracòvia, Swiss Argovian Philharmonic, i les simfòniques nacionals de Bèlgica, Espanya, Xile, l'Uruguai, el Brasil i Polònia, entre altres. Des del 2015 és director titular i artístic i musical d’ADDA Simfònica Alacant. Va ser director principal de l'Orquestra Simfònica de Balears i de Jeunesses Musicals World Orchestra (2005-2015), amb els qui va realitzar quinze gires en quatre continents.
Amb més de 34 anys en el món de la música de cambra, Spanish Brass és un dels quintets de metall més dinàmics i consolidats del panorama musical espanyol. El 1996 va obtindre el Primer Premi del 6é Concurs Internacional per a Quintets de Metalls Ville de Narbonne (França). El 2017 va rebre l'I Premi Bankia al Talent Musical en la Comunitat Valenciana i, el 2019 el Premi Espai Ter de Música de Torroella de Montgrí pel projecte Mira si hem corregut terres... Té en el seu haver quatre Premis Carles Santos atorgats per l'Institut Valencià de Cultura, pels seus CD XXX i Mira si hem corregut terres... (2019), Les Aventures de Monsieur Jules (2020) i Spanish Brass (a) LIVE (2021). El 2020 va rebre el Premi Nacional de Música en la modalitat d'Interpretació que atorga el Ministeri de Cultura d'Espanya.