El primer festival de l’any arreu de València arranca dissabte 9 de gener amb una variada oferta musical fins al 27 de febrer
VALÈNCIA. Arranca l’hivern musical de LaCasaCalba amb la desena edició del Festival HOSTES que transcorre al Teatre del Raval de Gandia durant dos mesos amb huit propostes musicals i de teatre per a tots els públics, complint amb les mesures de seguretat sanitàries que marca l’actual situació de pandèmia mundial per a garantir una cultura segura. "És important continuar amb l’activitat cultural dins de les actuals possibilitats per tal de fomentar-ne l’accés de totes les persones i evitar que la gent deixe d’acudir a un teatre, tot tenint en compte les directrius sanitàries a les que ens acollim totalment al temps que fem compatible el gaudi de la cultura amb la nostra vida diària’’, explica Francesc Burgos, director artístic del Festival.
L’HOSTES arranca com a primer festival de l’any arreu de València i fomenta l’escolta de les propostes eclèctiques del festival que van des del pop, jazz, folk, experimental, circ, i també amb dues actuacions d’arts escèniques tots aprofitant que el festival es desenvolupa en un teatre.
HOSTES arranca el pròxim dissabte 9 de gener amb l’actuació d’Òscar Briz, un referent de LaCasaCalba, per presentar el seu darrer disc de rock titulat Amor & Psicodèlia en temps de virus, un recull de cançons composades o completades durant l’etapa de confinament en la primavera de 2020. Dissabte 16 de febrer actuaran Albert Sanz & Javier Colina, dues figures de referència al panorama jazzístic espanyol i internacional, que presentaran Sampa, "un treball fruit de la seua trobada, forjada a foc lent, descobrint l’amor de tots dos per la música brasilera, entre l’alegria i la sorpresa de compartir artistes i cançons", segons comunicat.
El dissabte 23 de gener serà el torn d’Andreu Valor, qui presentarà Insurrecte, el resultat d’una novetat tangible en el nou projecte del cantautor que, a través de 10 cançons "amb una sonoritat renovada, textures ambientals i arranjaments propis d’un pop-folk nord-europeu amb noves sensacions sonores per plantar cara a les injustícies i cantar a la pau".
El dissabte 30 de gener el festival continua amb la proposta experimental La paella sònica, projecte multidisciplinar de l’artista i pedagog valencià Adolf Murillo encaminat a "traslladar cap altres territoris de la sensibilitat i connectar la imaginació d’una forma totalment sinestèsica".
En febrer, el dissabte 6, el festival continuarà amb l’actuació d’Antón Reixa, líder de Los Resentidos, una figura clau per entendre musicalment els anys 80 a Espanya, des de la perifèria, cantant en gallec i transcendint les fronteres del seu país. Al festival presentarà Melancoholemia (vida de Mamarracho), una vídeo performance amb una pantalla que reprodueix imatges editades on el performer va teixint un relat sobre el personatge creat al qui li manca una manera de ser i l’autor denomina aqueix estat com 'melancoholemia'.
La darrera actuació musical d’HOSTES serà de folk amb l’actuació d’Efrén López, un altre referent del folk d’ací que vindrà acompanyat des de Grècia per Kelly Tomá. L’actuació, prevista per al dissabte 20 de febrer, serà una trobada de dos amics compositors, vinguts dels extrems oriental i occidental de la Mediterrània, que han dedicat les seues respectives carreres a la creació a partir d’elements presents en les músiques d’arrel de diferents tradicions.
El dissabte 13 de febrer tindrà lloc la primera actuació escènica de circ de la mà de la companyia valenciana La Panda de Yolanda qui presenta l’espectacle Circ Obsolet per a tots els públics, una oda a tots aquells objectes en desús que han format part de la història de la humanitat, molts d’ells segueixen vigents reinventats amb una nova funcionalitat.
El festival clourà el dissabte 27 de febrer amb la proposta de teatre multimèdia de la companyia La Sonrisa del Lagarto que presenta Ohiá, "un cant a les emocions i canvis sorprenents que ens proposa la vida per brollar, florir, marcir i tornar a brollar". La proposta està adreçada a tots els públics.
Totes les propostes musicals del festival tindran lloc a les 19 i no a les 20 hores, tal i com s’havia previst inicialment, en compliment de les noves mesures sanitàries que han avançat el toc de queda a les 22 hores. Les propostes escèniques seran a les 18 hores de la vesprada.
Con la experiencia adquirida a lo largo de los años, el Deleste mantiene su apuesta por un formato alternativo a los macrofestivales. Así, se configura como "un lugar de encuentro donde disfrutar de la música sin prisas ni masificaciones y evitando el solapamiento de horarios"