GRUPO PLAZA

esport i feminisme

Paqui Méndez projecta 'Campeonas sin límites' en La Filmoteca

1/03/2019 - 

VALÈNCIA. Este matí s’ha projectat en la Filmoteca de València i amb la presència de la regidora d’Esports de l’Ajuntament de València, Maite Girau, Campeonas sin límites, la pel·lícula, amb guió i direcció de la realitzadora Paqui Méndez, produïda per l’Ajuntament i la Fundació Esportiva Municipal, amb la col·laboració de l'Associació per la Coeducació. 

"Campeonas sin límites és una obra coral que mostra el camí ple de paranys i obstacles que han de sortejar les dones esportistes per a triomfar en les seues disciplines. Elles no solament competixen contra els seus rivals en el terreny de joc, sinó contra una societat que les invisibilitza, cosifica i infantilitza", ha explicat la directora.

Girau ha donat les gràcies a tot l’equip del documental pel seu treball i ha apuntat que "el que preteníem era aconseguir un instrument per a continuar avançant en la igualtat i, a més, en esta ocasió, amb l’esport adaptat. Volem aconseguir que cada vegada més xiquetes facen esport i activitat física i que tinguen referents".

La projecció ha comptat també amb la presència del director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinós, i d’algunes de les huit protagonistes del curt, alumnes de les facultats de Sociologia i Ciències de l’Educació Física i Esport, així com mitjans de comunicació. L’acte s’emmarca dins de la setmana dedicada a la dona, amb la celebració el pròxim dia 8 del Dia Internacional de la Dona.

Per la seua part, la directora del curt, Paqui Méndez, ha assenyalat que volia denunciar la discriminació que patixen les dones en el món de l’esport i les dificultats a què s’enfronten les esportistes amb diversitat funcional a l’hora de competir, la falta de suports i d’oportunitats. "La majoria són esportistes que acumulen trofeus i medalles, són pioneres que s’han obert camí sense tindre referents, però es troben davant la difícil disjuntiva d’estudiar o professionalitzar-se. Els agradaria tindre un futur clar, com els seus companys masculins, i poder viure de la seua passió", ha destacat.  

En el curt, per exemple, es pot escoltar Lucía Sempere, escaladora d’alt rendiment, campiona nacional cadet d’escalada per seleccions autonòmiques 2018, que es queixa que "a les dones ens baixen els graus de dificultat pel fet de ser dones. No em sembla just", afirma davant la càmera. O Elena Vicente, lluitadora de kick boxing del Club de la Lucha, campiona en la categoria de formes dures de la Comunitat Valenciana, qui ha explicat que "molta gent m’ha dit que és un esport molt masculí". 

"Ningú espera que una dona siga una esportista professional", ha dit la doctora en Sociologia per la Universitat de València i especialitzada en sociologia del gènere, Capitolina Díaz. Però "dedicar-se a la pràctica esportiva és ser competitiva i a les dones no se’ns ha dit mai que estem ací per a competir". "Que una dona s’atrevisca a fer això suposa una ruptura amb els estereotips de gènere enorme. I elles (les protagonistes del documental) decidixen mostrar que ni són fràgils, ni són de segona fila i, a més, són competitives", ha afegit. 

Finalment, hui s’ha conegut que Campeonas sin límites ha sigut seleccionada per a participar en sengles festivals de cinema a Rússia i Mèxic. Des de dilluns que ve el documental estarà disponible per a tots en el canal de YouTube de la Fundació Esportiva Municipal.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme