GRUPO PLAZA

DE CATEGORIA

Prepara’t per a la invasió: ja estan ací els memes nadalencs

19/12/2017 - 

VALÈNCIA. El meu WhatsApp tira fum, ho diu la nadala “a 25 de desembre, fum, fum, fum” que era visionaria, i que parlava dels missatges de felicitacions que arriben en cadena estos dies als nostres telèfons. Les boles de l’arbre, regals en llacet, el Pare Noel, els Reis d’Orient, l’estrela de Nadal, el betlem... qualsevol excusa és bona per a fer un meme, i enviar una felicitació nadalenca. Algunes són en forma de foto, altres en vídeo, hi ha gifs animats, i també desitjos textuals però plens d’emoticones, perquè qualsevol sistema és bo per a felicitar les festes. Que està clar que és meravellós que se’n recorden de tu, però tot és bo en mesura, com l’alcohol, i ací hi ha un problema anomenat saturació.

El grup de la família, el grup dels amics o amigues, el grup del treball, el grup de l’agrupació festiva (filà mora, falles, fogueres, clavaris, penya taurina...), el de fer esport o eixir en bicicleta, el grup de pares del col·legi, el grup d’antics companys de classe... en fi, vos feu una idea del que suposen els maleits grups de WhatsApp. Perquè estos dies tots els grups s’omplin de desitjos nadalencs, de felicitacions, de vídeos on sona el “jingle bells” de fons, que en la versió valenciana sempre ha sigut el “tinc un pèl”.

Enguany a més s’espera un tràfic especialment voluminós de missatges en cadena de tot tipus durant estes dates. I a més seguirà este ordre, així que prepareu-vos:

Primer vindran els de les eleccions catalanes, que cauen dijous 21.

Tot seguit els del sorteig de la grossa de Nadal que cau divendres. I ja saps que “la millor loteria el treball de cada dia, i que a Carlos Fabra o algun altre ric que vullga blanquejar diners segur que li toca.

L’endemà, dissabte 23 hi ha un “clàssic” futboler anomenat R. Madrid – FC Barcelona, així que s’espera també allau de fotos de Messi i Cristiano en el mòbil – de no ser que Ramos o Piqué facen alguna de les seues-. En Clau valenciana també hi ha un València – Vila-real, que és susceptible de generar memes si hi ha alguna decisió arbitral discutible.

I el 24 ja és la Nit de Nadal en discurs del rei, i tot el que haurà de dir des del seu despatx en monarca, acompanyat de gambes i corder i algun familiar en ganes de xarrar.

El 25 per al dia de Nadal també toca enviar més desitjos entre cullerades de putxero i estrenes.

El 28 caurà alguna broma en el dia dels innocents, i segur que en Twitter “maten” fictíciament a algun famós.

I a partir d’eixe dia i fins al dia 1 de gener, desitjos d’Any Nou, molt de raïm, bromes sobre els excessos, apologia a la ingesta d’alcohol i la consegüent ressaca, tot sempre finalitzat amb: “Que el 2018 siga un any meravellós per a tu i la teua família!”.

Ens espera un marató de coentor digital.

Fases del meme

L’arribada. Quan t’arriba el primer et fa il·lusió, i ràpidament contestes. A més si és una felicitació diferent, original, divertida i en definitiva que representa els valors que vols compartir amb els teus amics i familiars, es convertirà en el teu “meme felicitació” de capçalera i el reenviaràs a la menor ocasió.

El contagi. S’anomena viral al fet de què una notícia, un vídeo o qualsevol informació es propague entre la població de manera ràpida, com un virus. I això passa en les felicitacions de Nadal. Que en reenviar-se a molts grups, la gent d’estos grups la reenvia a altres grups, i la mateixa felicitació que has enviat a les 10 del matí, a les 12 ja t’ha arribat per tres fonts diferents, fent que aquell missatge original i divertit siga com una fotocòpia d’un llibre: el contingut potser estiga bé, però ha perdut tot el valor.

 

La Indiferència. El moment en el qual algú obri el meló de les felicitacions nadalenques, o les d’un aniversari o de qualsevol altra cosa, la resta del grup es sent en la necessitat de fer el mateix. Així que arriba un moment en el qual els missatges són tots pareguts - “Moltes felicitats”, “moltes gràcies” – i et trobes en que tens 50 missatges per llegir que bàsicament són una successió de missatges en emojis, de “jajajaja” i de respostes agraint les mostres afectuoses. Per tant acabes no fent cas a la conversa. Molt important no fer cap anunci important en mig d’una bateria de felicitacions perquè passarà desapercebut entre “que passes un gran dia” i beset, cor, braç fort i flamenca.

Consells per a no acabar fart dels memes

Respon en plantilla d’emojis. Em deia una senyora major que com té sempre la memòria del telèfon plena i no pot descarregar-se els vídeos que envien als seus grups de WhatsApp (de la família i la parròquia) sempre contestava en corets. El problema és que de vegades el contingut del vídeo era trist i els corets no eren adients, així que ha canviat de tàctica i ara respon només aplaudiments que són vàlids per a qualsevol situació.

Fes la teua pròpia felicitació. Agafa una foto de família com la de la família reial però sense tanta pose, o una foto del teu arbre de nadal, o “cuina” un missatge sincer en emojis. El cas és que si fas una versió personal de la felicitació nadalenca, serà molt més fàcil rebre una resposta positiva i la persona que la reba sabrà almenys que no has fet un copia i pega. A més saps que no es farà viral de no ser que vos fiqueu tots el mateix jersei coent, o graveu el vídeo després del sopar d’empresa i parleu d’hipoteques de tipus fixe.

Mode avió. No és una proposta baladí, caldria aprofitar estos dies per a buscar moments de desconnexió. Perquè no té trellat ni forrellat que estem en un dinar en familiars als que no veiem en tot l’any, i ens passem la major part del temps responent missatges d’amics als que veiem totes les setmanes.

I una reflexió final. Millor contestar a una allau de memes de grup de WhatsApp en articles divertits com este, que no respondre amb més i més memes creant una espiral de consum de dades tan gran, que algun dia acabarà pegant un esclafit el 4G, el 3G, el punto G, i els Hombres GPer cert, bones festes a tots.


Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme