GRUPO PLAZA

EMPRESaS DEsde eL INTERIOR | HORTALIZAS AGAPITO GESTIONA VORA 200 HECTÀREES DE TERRENY 

Vall d'Alba captiva els xefs més exigents amb els seus productes de proximitat i saludables

12/12/2021 - 

CASTELLÓ. L'absència de relleu generacional en molts oficis i professions tradicionals és una constant durant els darrers anys. Així, són molt comuns les notícies que transmeten una falta de mà d'obra qualificada per a diversos sectors. I l'agricultura no és una excepció. No obstant, sempre hi ha exemples en els quals es trenca la tendència. Un d'ells és Hortalizas Agapito. Ubicada a Montalba, al terme municipal de Vall d'Alba, l'empresa concentra la saviesa i l'essència del treball de tres generacions d'agricultors i posa en valor els productes de proximitat.

El cap visible de la firma es Óscar García, que l'any passat va impulsar la marca per a comercialitzar els productes que dona la terra, però d'una manera diferent: "Directament al client final". I és que aquesta és una aposta que ha nascut "d'escoltar als consumidors d'una societat que està canviant i que cada vegada demanden més producte de proximitat i de venda directa", explica. 

Eixa és la filosofia que cada dia posa en pràctica l'empresa de Montalba. "Els nostres productes són de temporada i van directes del camp al nostre client i al consumidor en menys de 24 hores", detalla Óscar. Per a aconseguir-ho tenen "dos vehicles repartint per tota la província cada dia. El sabor d'una verdura, una hortalissa o una fruita acabada de collir no té res a veure amb una que ha passat per càmeres diversos dies".

Projecte de tenda a Castelló i clients hostalers

La inquietud per servir els seus productes directament al consumidor ha fet que haja obert una tenda a Vall d'Alba i tinga en projecte obrir-ne un altra al mercat central de Castelló.

La fórmula que ha emprat Hortalizas Agapito és un bon reclam per al sector de l'hostaleria que treballa amb producte de qualitat i de temporada. Així, els restaurants Ca'l Paradís, que compta amb una estrella Michelin, el de l'Hotel Voramar, Pou de Beca, Aqua, de l'Hotel Luz, o Fernando's, al Grau de Castelló, a banda de Cuinatur, l'empresa de menjadors escolars, són alguns dels clients que reforcen el treball i la iniciativa d'Óscar al capdavant d'una firma que amplia any rere any el número de referències en cartera. 

Carxofes, pèsols, creïlles, bledes, faves o coliflor són només unes poques de les prop de 20 referències que té en aquesta època la firma de Montalba. Uns productes que es cultiven a les finques de Vall d'Alba i a la zona de Benadressa, a Castelló, on va comprar terres "amb l'objectiu d'allargar la temporada, ja que aquesta és una zona més càlida i ens permet iniciar abans la collita".

Aposta per l'ecològic

En total són ja quasi 200 hectàrees les que gestiona l'empresa de Montalba, ja que s'han de sumar les finques de les Coves de Vinromà, on té plantacions d'ametlers, tarongers i oliveres que estan en procés de reconversió a ecològics. "Aquest és el tercer any del procés i han de passar quatre, així que l'any que ve ja tindrem la producció en ecològic", concreta Óscar. 

El fet de decantar-se per la producció ecològica en alguns productes "és per donar un valor afegit al producte i una manera de diferenciar-te. A més, també és una forma d'avançar al futur, ja que les polítiques de la Unió Europea ens porten cap ahí, i és una manera de no perdre el tren", assegura.

Oli i melmelada O! verd

Però Hortalizas Agapito no només treballa el producte fresc, sinó que també transforma una part de la producció. En concret, elabora oli i melmelades. Tot comercialitzat baix la marca O! verd. Una part d'aquest oli, del qual pot arribar a elaborar 20.000 litres, serà ecològic l'any vinent. I la melmelada s'ha comercialitzat per primera vegada a la fira de Nadal de Vall d'Alba el passat cap de setmana. Carxofa, tomata, figa, pebrera (o pimentó), albergínia, ceba, plàtan, pera o kiwi són les referències que han pogut adquirir els visitants a la fira.

Les tendes de molts municipis de la província de Castelló i els mercats de proveïments de Saragossa, València, Bilbao i Castelló també són clients d'una firma que ha crescut en els darrers anys i que compta amb 15 treballadors, un fet que afavoreix la fixació de població en l'interior castellonenc, sempre necessitat d'ajuda en este sentit.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme