GRUPO PLAZA

"homenatge a la cultura valenciana"

Vicent Baydal i Toni Sabater presenten els seus darrers llibres en el Convent Carmen

19/12/2018 - 

VALÈNCIA. L'historiador Vicent Baydal i el dietarista i crític literari Toni Sabater presentaran els seus dos darrers llibres el pròxim dissabte 22 de desembre en el Convent Carmen. Baydal parlarà de Del Sénia al Segura: Breu història dels valencians (Drassana, 2018)  i Sabater ho farà d'Insistències en la llum (Drassana, 2018). També tindran lloc unes paraules creuades entre els dos autors en el marc de l'antiga església de Sant Josep, seguides per una picadeta d'honor per a tots els assistents.

Del Sénia al Segura: Breu història dels valencians és una "mascletà" de flashbacks concatenats, per on desfila la gran història dels caçadors-recol·lectors de la Valltorta i els orants del pla de Petracos, la Dama d’Elx i el tresor de Villena. La fundació romana de València i els bizantins contra els visigots a la vora del Xúquer, els llauradors berbers que instal·laren séquies per tot arreu i Jaume I conquerint a tort i a dret. També es parla de personatges de la història popular valenciana com ara Sant Vicent Ferrer, Joan Baptista Basset i Vicent Blasco Ibáñez. 

Però també observa el passat dels oblidats, com els moriscos, els lliurepensadors o els dissidents, i sobretot de les oblidades, com la impressora Jerònima Galés, l’austriacista Maria Lluïsa Lamarca, la presidenta del Cantó de Torrevella Concha Boracino o l’artista i escriptora Josefina Pla. Una singladura històrica apassionant que ens ajuda a caminar com a valencians amb pas més ferm cap a un futur col·lectiu més lliure, solidari, crític, conscient i feliç.

D'altra banda, Insistències en la llum és un dietari sui generis, un conjunt intencionalment desordenat dels records exorcitzats i les experiències vitals de l’autor. Presentats en forma de peces independents i més o menys breus, els diferents textos "volen ser una recuperació –sempre insistent– de la llum agraïda i càlida que van deixar els moments més intensos, la memòria desinhibida que subsistix com una antiga reminiscència pagana, com un solatge fecund en l’edat de la maduresa", afirma l'autor. 

En la història estan presents els temps de la infància, els espais estimats fins al deliri, el descobriment de les literatures com un destí revelat, les passions, les pors i les obsessions, i les comparacions inevitables amb una ciutat de València on va succeir quasi tot.

Vicent Baydal (València, 1979) és doctor en Història Medieval i professor d’Història del Dret en la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana. Ha desplegat la seua carrera en el Consell Superior d’Investigacions Científiques, l’Institut Universitari Europeu de Florència i la Universitat d’Oxford. És membre del Grup Harca, forma part del Consell de Redacció de la revista cultural Lletraferit i manté en Internet el blog i el perfil de Facebook Vent d Cabylia. És autor o coautor de llibres com Fer Harca. Històries medievals valencianes (2014), Vent d Cabylia. Històries de la història dels valencians (2015), Els valencians, des de quan són valencians? (2016) i València no s’acaba mai (2016).

Toni sabater (València, 1969) és escriptor i advocat. La seua relació amb la literatura és una antiga. En l’estela de lletres d’eixe camí estan els grecs i els llatins, certa anglofília que enyora i recrea el sud, la poesia com a cim de totes les arts, la curiositat o l’interés per obres oblidades o perdudes, la passió per la història o un culturalisme viscut intensament i que per a ell és prou més que una moda o un estil literari. És membre del Consell de Redacció de la revista Lletraferit. En 2013 va publicar el seu primer llibre, Dies, i en 2016 Ciutat de campanars.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas