VALÈNCIA. La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia ha organitzat hui un encontre amb les tècniques i tècnics de les biblioteques i els museus locals valencians que han participat en l’última edició d’ ‘Espanta la por: per Tots Sants, monstres valencians’. L’encontre, que ha comptat amb la presència i la participació del diputat de Cultura, Xavier Rius, pretén fer una avaluació del projecte comptant amb el testimoni de les i els professionals que han dut a terme ‘Espanta la por’ en diversos municipis de la geografia valenciana.
Les tècniques i tècnics han analitzat, al llarg del dia, les experiències dels diferents municipis en que s’han realitzat activitats relacionades amb ‘Espanta la por’, amb l’objectiu de conéixer les diferents propostes, avaluar de manera conjunta el projecte i superar els problemes d’aquesta edició. La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia, responsable i impulsora d’ ‘Espanta la por’, ha creat una memòria amb els resultats i els informes dels diferents centres que han participat en aquesta edició, amb l’objectiu que totes les institucions tinguen al seu abast tota la informació amb la qual hui han treballat.
Com ha remarcat Empar Pons, responsable de la Biblioteca d’Etnologia, les “biblioteques i els museus locals valencians han demostrat ser dinàmics, estar molt implicats i tindre molta imaginació”, perquè “amb els escassos recursos econòmics i de personal dels quals moltes vegades disposen, han fet coses molt interessants amb els recursos que ‘Espanta la por’ i la Biblioteca d’Etnologia van posar a la seua disposició”. Pons ha destacat que “tant les biblioteques com els museus locals són un recurs magnífic per a arribar a tots els valencians i valencianes i vertebrar, així, el territori”.
Una campanya per a reivindicar l’imaginari de la por valencià
‘Espanta la por: per Tots Sants monstres valencians’ és la campanya amb la qual el Museu Valencià d’Etnologia reivindica, al voltant de Tots Sants, l’imaginari valencià de la por des de l’any 2016. Els darrers dos anys, la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia ha convidat als museus etnològics locals i les biblioteques públiques valencianes a participar d’esta iniciativa i, així, aprofitar els recursos informatius i gràfics que esta unitat de la Diputació de València ha creat per a desenvolupar-la. 85 municipis, des de Vilafranca fins a Guardamar del Segura, han participat en la campanya 2018, superant les xifres de les anteriors edicions.