VALÈNCIA. El programa de residències de creació de la Generalitat, Cultura Resident, llança set noves convocatòries públiques per al desenvolupament de 14 residències artístiques a Castelló, València i Alacant i en l’àmbit internacional a Santiago de Xile, Lisboa, Praga i Hèlsinki. El programa, coordinat per la Direcció General de Cultura i Patrimoni i pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, compta amb una inversió total de 150.000 euros.
El programa ofereix a les creadores o creadors temps, espai, acompanyament i recursos econòmics (amb els seus corresponents honoraris) per al desenvolupament de 14 projectes artístics, la meitat dels quals estan dirigits a artistes amb lloc de naixement o residència en el territori valencià. La convocatòria per a producció artística seleccionarà quatre projectes, dos per a un període de dos mesos i uns altres dos per a quatre mesos, que es desenvoluparan al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant.
La finalitat d’aquesta convocatòria és impulsar les pràctiques artístiques contemporànies a través de propostes inèdites o que estiguen en via d’investigació i requerisquen un impuls per a la seua producció, havent de tindre com a objectius l’experimentació i innovació en l’àmbit de la creació artística actual en el seu sentit més ampli. Poden optar a la convocatòria persones que desenvolupen la seua producció en l’àmbit de la creació escènica, visual, musical, literària, audiovisual o qualsevol altre àmbit de les pràctiques artístiques contemporànies.
La convocatòria d’investigació artística seleccionarà igualment quatre projectes per a residències de quatre i de dos mesos al MENADOR Espai Cultural de Castelló. La iniciativa va dirigida a creadors i creadores que presenten propostes inèdites d’investigació dins del camp de la cultura contemporània i que requerisquen un temps d’estudi i evolució, amb independència del suport triat en finalitzar el període de residència. Poden optar a la convocatòria persones que desenvolupen la seua investigació en l’àmbit de la creació escènica, visual, musical, literària, audiovisual o qualsevol altre àmbit de pensament.
La convocatòria per a les residències de mediació cultural, que es durà a terme al Centre del Carme Cultura Contemporània de València, té com a objectiu seleccionar dos projectes, amb un període de residència de 6 mesos cada un. Es busquen projectes situats en contextos específics que utilitzen la creació contemporània com a element mediador, i la ciutadania com a agent actiu d’un procés de creació contemporània, participatiu i relacional, mitjançant el qual atendre les demandes i necessitats d’una determinada comunitat. Poden optar a la convocatòria professionals de l’antropologia, sociologia, educació o qualsevol altre àmbit de treball que desenvolupen la seua activitat en el camp de la mediació cultural.
El programa Cultura Resident obri, així mateix, les seues residències de caràcter internacional per a producció artística al Centre Cultural d’Espanya a Santiago de Xile, en HIAP - Helsinki International Artist Programme a Hèlsinki i en Meet Factory a Praga. Les convocatòries seleccionaran un projecte per a cada una de les residències dirigides a professionals de la creació i la investigació contemporània. Els projectes seleccionats correspondran a un creador o una creadora nascuda o amb arrelament en el territori valencià que haurà de parlar anglés.
Així mateix, es llança una convocatòria per a projectes de comissariat a Hangar Centro de Investigação Artística a Lisboa. La residència està oberta per a professionals del comissariat de qualsevol disciplina de la creació contemporània nascuts o amb arrelament a la Comunitat Valenciana que hauran de parlar anglés i/o portugués. El termini de presentació de propostes s’obrirà l’endemà de la seua publicació en el DOGV i es tancarà el 29 de març de 2021.
Segons la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, “es compleix la quarta edició d’aquest programa de què ja s’han beneficiat més de 60 creadors i creadores”, i ha recordat que “Cultura Resident ens ha permés impulsar la producció, la investigació i la mediació artística, escènica i literària a la Comunitat Valenciana, així com donar suport a iniciatives sorgides del mateix sector per a enfortir el teixit cultural en el nostre territori”. El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “Cultura Resident s’ha consolidat dins dels circuits de la creació contemporània i ha generat vincles amb altres residències d’àmbit estatal i internacional”.
La Conselleria de Cultura justifica los cambios en "motivos de carácter técnico y ajustes en la programación" pero no aclara el futuro de las propuestas anunciadas o si se suspenderán más proyectos