VALÈNCIA. El Museu de la Rajoleria de Paiporta inaugura el dijous 19 d'octubre a les 19.30 hores l'exposició Seqüències i transfiguració, que suposa la tornada del pintor Salvador Montesa al seu poble, 16 anys després de la seua última mostra. Montesa, resident a Sevilla i integrant del Grup Parpalló, exposarà fins al pròxim 30 de novembre la seua obra més recent, des de l'any 2000 fins a quadres pintats en aquest mateix 2017. En aquesta època, el pintor ha realitzat una tornada a l'abstracció i les seqüències cromàtiques, l'estil amb el qual va començar la seua carrera.
L'exposició es composa de 43 quadres, que ocuparan la sala temporal d'exposicions del Museu de la Rajoleria. Especialment significativa ha sigut la cessió de dues obres per part del Museu de la Ciutat de València. Es tracta de les úniques que formen part de la primera etapa de Montesa com a artista, i que foren guardonades amb el Premi Ciutat de València de l'any 1951. Aquestes obres s'exposen per primera vegada fora del centre museístic de la capital.
La particularitat de Seqüències i transfiguració és que la major part de l'obra exhibida arriba per primera vegada a terres valencianes. Recentment, Montesa va realitzar una retrospectiva a la Fundació Chirivella Soriano baix el títol Salvador Montesa, entre la figuració i l'abstracció (1949-2016). En el cas de la mostra que s'inaugura aquest dijous en el museu paiportí, l'eix fonamental és l'etapa més recent de Montesa com a creador.
L'artista nascut a Paiporta l'any 1932 ha realitzat en els últims anys un viatge de tornada a l'abstracció, els seus orígens, després del pas per una llarga etapa denominada de realisme màgic, amb especial protagonisme de la infància. Tot i això, mai va perdre de vista les figures i els fons indeterminats, encara que les relacionava amb xiquetes i xiquets en una reflexió sobre el creixement i les perspectives de la vida.
El seu estil va anar variant arran dels seus viatges i experimentacions amb diferents corrents artístiques. Fill d'una época de post-guerra i autarquia, finalitzada la seua formació a Espanya hagué de viatjar per posar-se en contacte amb les tendències. A mitjans dels anys 60 estabilitza la seua residència a Sevilla, des d'on s'assenta en l'anomenat realisme màgic fins als temps més recents, quan torna a l'abstracció.
Per a l'Ajuntament de Paiporta “és una aposta important però necessària per a posar en valor al nostre artista local amb major projecció nacional i internacional”, ha explicat l'alcaldessa, Isabel Martín. El regidor de Cultura, Alberto Torralba, ha afegit que “és un privilegi comptar amb un artista del calibre de Salvador Montesa”. Torralba ha expressat “la voluntat de l'equip de govern de que els espais expositius i culturals de Paiporta acullen obres de primer nivell, i posar-les a l'abast de la ciutadania de forma accessible”.
L'acte d'inauguració comptarà amb la presència del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i del diputat de Cultura, Xavi Rius, així com de l'alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, el regidor de Cultura, Alberto Torralba, i membres de l'equip de govern i la corporació local.