Hoy es 22 de noviembre
GRUPO PLAZA

'No hi ha espai, tot és temps. Àfrica en la memòria'

Els paisatges d'Àfrica arriben a La Nau a través d'una exposició de Calo Carratalá

18/06/2024 - 

VALÈNCIA. La Universitat de València mostra al Centre Cultural de la Nau un recorregut pels paisatges africans a través de la pintura de l’artista valencià Calo Carratalá en l’exposició No hi ha espai, tot és temps. Àfrica en la memòria, que s’inaugurarà el dimecres 19 de juny, a les 20 hores, i es podrà veure a la Sala Oberta i el Claustre de La Nau fins al 29 de setembre. A través d’aquesta exposició, la Universitat de València reafirma el seu compromís amb les temàtiques d’actualitat: l’emergència climàtica, els límits dels recursos naturals, etc., en un any en què la Universitat de València commemora el 525é aniversari de la seua fundació i la ciutat és seu de la Capitalitat Verda Europea.

S’hi presenten obres de diferents dimensions, des de grans formats fins a petites taules, així com els quaderns de viatge que reflecteixen l’evolució de l’artista, ferm a reivindicar el paisatge com a part de l’art contemporani i a introduir-lo en la modernitat a través de la mirada abstracta. Carratalá busca transmetre la llum i els colors d’Àfrica mitjançant aquestprojecte per a La Nau de la Universitat de València, inspirat en el seu viatge de 2023 al Senegal, encara que ha viatjat per Àfrica des de 2017.

Segons la comissària de l’exposició i historiadora de l’art, Marisa Giménez Soler, l’artista transforma l’espai “en un refugi i un temple pictòric. Els sentits recorren la fondària i la màgia de vegetacions, les males herbes, els reflexos, les aigües i els cels d’Àfrica”.

Al Claustre s’alcen tres baobabs dibuixats que Carratalá ha fet en sanguina sobre fons blanc, amb els quals es convida el públic a accedir a la Sala Oberta, en la qual diferents olis de grans dimensions aconsegueixen un efecte immersiu a través del paisatge.

Calo Carratalá, l’obra del qual es caracteritza per un profund compromís amb l’experiència del viatge, ha desenvolupat les seues col·leccions a partir de les exploracions de diferents entorns naturals durant més de trenta anys. Des de les muntanyes nevades de Noruega fins a les selves de l’Amazones i els paisatges africans Carratalá, ha demostrat un interés constant per la interacció entre figuració i abstracció, art i naturalesa. En els seus viatges, que duren prop d’un mes, l’artista pren apunts en quaderns de dibuix, amb aquarel·les i llapis, i fa fotografies. Quan retorna guarda el material uns mesos i després comença a pintar.

Marisa Giménez destaca la dedicació i l’ofici de Carratalá: “Calo porta dècades treballant dia a dia com a pintor d’estudi demostrant la seua habilitat tant en grans formats com en obres petites i amb la mirada posada en el paisatgisme, una tradició pictòrica que modernitza tant tècnicament com en el seu propòsit. Enfront del paisatge que es vol descobrir i que inspirà l’esperit romàntic, en l’obra de Calo preval una crida que alerta per vetlar per la seua preservació i protecció a través de l’art”.

Calo Carratalá expressa la seua satisfacció i orgull per treballar amb la Universitat de València: “Per a mi, treballar i exposar en la Universitat de València ha estat tot un luxe i un orgull, perquè fa temps que l’obra no es veia a la ciutat. El que es presenta en La Nau és un treball específic inspirat en un viatge al Senegal de 2023 i ha estat un repte molt especial per a mi”, conclou.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas