GRUPO PLAZA

per la seua trajectoria editorial

Jaume Pérez-Montaner, Rosa Serrano i la Societat Coral El Micalet, guardonats als Premis Plaça 2019

15/10/2019 - 

VALÈNCIA. Com cada any, la programació d’activitats de la Plaça del Llibre de València -que tindrà lloc del 30 d’octubre al 3 de novembre- inclou el lliurament dels Premis Plaça, uns guardons amb els quals es reconeix la trajectòria literaria d’un autor o autora en la nostra llengua; la tasca de difusió de la cultura valenciana, i el reconeixement a la millor trajectòria editorial. En aquesta edició, els guardonats en aquest encontre literari, que farà de la Plaça de l’Ajuntament la seua llar, seran Jaume Pérez-Montaner, Rosa Serrano i la Societat Coral El Micalet.

En concret, la Plaça del Llibre ha decidit atorgar el Premi d’Honor 2019 a la Trajectòria Literària a l’escriptor Jaume Pérez-Montaner, “per la importància i l’exemplaritat de la seua tasca intel·lectual i per haver contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural del nostre país”, apunta Gemma Pasqual i Escrivà, vicepresidenta al País Valencià de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Pérez-Montaner ha sigut guardonat en múltiples ocasions amb distincions com el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (1993), per Màscares; el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia (1993), per Fronteres; el Premi Ausiàs March de Poesia (1995), per L’oblit; el Premi Benvingut Oliver de Poesia (2008) i el XX Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians de Poesia (2010), per Solatge, i el Premi Jaume Fuster 2014 de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, per la seua important trajectòria.

A més, cal destacar la seua etapa de president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i la seua tasca de traductor, que inclou textos de Barbara Kingsolver o Wallace Stevens i, amb Isabel Robles, d’Edgar A. Poe, Anne Sexton i E. E. Cummings. I també, la de docent com a professor del Queens College, de la City University of New York, del Lewis and Clark College, de Portland, i de la Universitat de València. Amb motiu d’aquest guardó, Pérez-Montaner també protagonitza el concurs de microrelats en Twitter que organitcen la Fundació FULL amb l’EMT.

“Editora incansable i lectora voraç”

Per la seua banda, el Premi a la trajectòria vital serà per a l’editora, escriptora i articulista Rosa Serrano, qui ha format part del Consell Valencià de Cultura i ha liderat l’Associació d’Editors del País Valencià en diferents ocasions. “Probablement, la seua faceta pública més coneguda ha sigut amb Tàndem Edicions, un projecte fundat l’any 1990 molt vinculat a la literatura infantil i juvenil i que va nàixer amb un doble objectiu: editar llibres de qualitat per a infants i joves, i oferir materials rigorosos i útils per a l’aprenentatge de la nostra llengua”, indica Àfrica Ramírez, actual presidenta de l’AEPV.

“Han passat milers de llibres per les seues mans d’editora incansable i de lectora voraç, i ha publicat l’obra d’una immensa i variada nòmina d’escriptors i escriptores, autors novells i d’altres més consagrats. Un recorregut que, en resseguir-lo, també constitueix una radiografia del panorama literari del País dels darrers anys”, afegeix Ramírez. 

A més, Serrano ha rebut l’Alta Distinció 2019 de la Generalitat Valenciana, convertint-se així en la primera editora en aconseguir aquest guardó. Al llarg de la la seua carrera també ha gaudit de reconeixements com el Porrot d’Honor de Silla, el Premi sor Isabel de Villena, el Premi Vicent Ventura,  el Premi Lluís Carulla d’Actuació Cívica o el de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.

“La seua militància feminista activa li ha fet reclamar en cada lloc on ha anat, en cada conferència que ha pronunciat i en cada viatge que ha fet el paper i la importància que a les dones els era negat”, afirma la presidenta de l’AEPV sobre Serrano. “Caminar, lluitar, perseverar, compartir, somriure, treballar i sumar, aqueix és el seu llegat com també ho és l’estima, la fidelitat i el compromís per un País i per una llengua que és la seua i que també és la nostra”, conclou.

Per últim, el guardó  a la Difusió de la Cultura Valenciana d’aquesta edició és per a la Societat Coral El Micalet, “una entitat cultural més que centenària de la ciutat de València. És més que notòria l’experiència dels anys de treball associatiu que porten al darrere”, apunta Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV).  Segons explica, aquesta institució combina “l’herència del moviment popular de les corals i la seua voluntat educativa, i el compromís amb la llengua, la cultura i la llibertat en un país en el qual aquestes han patit sovint la persecució fins fa ben poc”.  

Així, resalta que la Plaça del Llibre 2019 vol reconèixer la seua llarga trajectòria, “i sobretot el balanç de tants anys de feina ben feta, de treball callat però fructífer, que ha format generacions de joves músics i s’ha posat al servei de la nostra cultura i dels drets i llibertats del nostre poble”.

Sopar literari

El lliurament dels guardons d’aquesta edició tindrà lloc el 30 d’octubre, a partir de les 21.15 hores, al Centre Cultural Octubre (carrer Sant Ferran, 12), i anirà seguit del tradicional sopar literari, obert a totes aquelles persones que hi desitgen asistir. Els premiats rebran una escultura ceràmica creada per Cristina Gurman Traver que representa un llibre i que l’artista crea de manera altruista per als guardonats de la Plaça del Llibre.

Aquests guardons nasqueren en 2014 com un reconeixement a la promoció del llibre i la literatura, en l’àmbit de la creació individual i en el de la difusió de les obres escrites en valencià. Les edicions anteriors del Premi Plaça han recaigut en Joan Francesc Mira i els Sopars Estellés (2014), Jaume Cabré i Escola Valenciana (2015), Maria Antònia Oliver i l’Associació de Bibliotecàries i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la CV (2016), Marc Granell i Capella de Ministers (2017), i  Isabel-Clara Simó i el programa Plaerdemavida (2018).

La Plaça del Llibre és un projecte organitzat per la Fundació Full amb la col·laboració de l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers de València, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià. La iniciativa, que forma part del Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2017-2021 (PVFLL) també compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València i d’Escola Valenciana.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas