Hoy es 18 de diciembre
GRUPO PLAZA

fira del llibre 

Juan Eslava Galán: “Com més majors som, més ens adonem de tot el que ens queda per aprendre”

El novel·lista i assagista ha publicat Enciclopedia Eslava, una obra que arreplega els assumptes que més li han interessat al llarg de la vida 

27/04/2018 - 

VALÈNCIA. El novel·lista i assagista Juan Eslava Galán (Jaén, 1948) ha participat aquest divendres en un encontre amb lectors per a abordar la seua obra més recent, Enciclopedia Eslava (Espasa), un compendi de curiositats històriques i socials. Amb motiu d'aquesta trobada, conduïda per Emili Piera, l'autor ha considerat que és fonamental "recuperar eixa curiositat per aprendre que tenim en la infància". "Aquest llibre va sorgir perquè algunes persones em demanaven que compendiara eixos assumptes que més m'havien interessat al llarg de la meua vida. Actualment n’hi ha una tendència a especialitzar-se molt en un saber concret, però crec que també n’hi ha un ressorgiment de l'interès per la cultura general”, afirma.

Enciclopedia Eslava es presenta com un llibre molt personal, quasi un joc del saber entre l'autor i els seus lectors. A través de les seues pàgines i en un to distès, però que no manca de rigor, l'escriptor aborda un carrusel d'història, misteri i llegenda. Així, aquest volum desgrana assumptes com el sexe en la prehistòria, l'alquímia, el canibalisme, la vertadera història dels templaris, el vol de les bruixes o la suposada descendència de Crist, entre altres curiositats.

Respecte a la profusió de continguts que hi ha a l'abast en Internet, l'escriptor ha sigut contundent, “es tracta d'una eina valuosa, però cal saber utilitzar-la i seleccionar acuradament la informació en la qual confiem. Cal tindre en compte que aproximadament el 30% del material que conté la xarxa és fals”. D'igual manera, en un moment en el qual preval la funcionalitat i tot ha de servir per a alguna cosa". Eslava Galán reivindica que pot passa per“la utilitat de la cultura”. “Tot el que coneixem pot ser aplicat en algun moment, encara que siga en una conversa de sobretaula”, ha afirmat l'escriptor. En qualsevol cas, ha alertat que com més major és un individu “més conscient és també de totes les llacunes de saber que té. Sempre ens falta molt per aprendre”.

La Enciclopedia Eslava no esquiva la polèmica, per això entre els temes que aborda es troba la 'Leyenda negra' sobre Espanya, un estigma que, segons l'autor perviu en els nostres dies, “encara existeix cert menyspreu europeu basat en enveges antigues”. Malgrat tractar assumptes tan transcendents, el creador de La Mula, no renuncia a l'humor i la sorna en els textos de la seua última obra, “tracte d'escriure tot amb humor, la vida ja és massa seriosa”. En aquest sentit, ha reconegut que, malgrat que s'ha divertit molt escrivint-lo, també tenia “una voluntat pedagògica per a acostar la cultura a la població”. 

Condensar tants i tan diferents coneixements en un únic volum no va ser senzill, segons ha explicat l'autor andalús, qui va realitzar una primera selecció de quasi 400 assumptes, la va sotmetre a uns pocs lectors de confiança i, finalment, es va quedar amb els 101 millor valorats per ells. "La diversitat" és l'eix transversal del llibre: les seues pàgines realitzen un recorregut de la prehistòria a l'actualitat. També troba espai per a les llegendes, així, per exemple, aborda el misteri de l’Atlàntida, “un mite creat a partir d'un parell de cites”. En eixe sentit, Eslava reivindica la necessitat dels éssers humans per acostar-se a aquells relats que “exciten la imaginació”.

Eslava Galán ha publicat una dotzena de novel·les, entre les quals destaquen En busca del unicornio, El comedido Hidalgo, Señorita i La Mula. També és autor de diverses novel·les de ficció històrica editades amb el pseudònim Nicholas Wilcox. En el seu vessant d'assagista, compta amb títols com Historia de España contada para escépticos, Los templarios y otros enigmas de la historia o Un jardín entre olivos. Al llarg de la seua trajectòria ha sigut mereixedor dels guardons Planeta, Ateneo de Sevilla i Premio de la Crítica Andaluza.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas