Hoy es 12 de diciembre
GRUPO PLAZA

Del 19 al 22 de novembre

La col·laboració institucional marca un punt d’inflexió en la tercera edició de la Plaça del Llibre

La trobada reunirá editorials, escriptors i llibreries en un programa d’activitats de quatre dies amb l’objectiu de promoure la lectura en valencià

13/11/2015 - 

VALÈNCIA. La Plaça del Llibre volia eixir de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, un espai que, segons els seus organitzadors, ja se’ls comença a quedar menut. Però, de moment, s’hauran d’acontentar amb les dues cercaviles que capitanejarà La Xaranga Mecànica pels voltants del carrer Sant Ferran durant la celebració de la trobada de literatura en valencià, entre els dies 19 i 22 de novembre. Tot i que van estar a punt de tancar un acord amb l’administració per tal de multiplicar-ne els emplaçaments –es va parlar, fins i tot, de la Plaça de l’Ajuntament–, el conveni no s’ha pogut dur a terme per qüestions tècniques relacionades amb els tempos que marca l’aproximació del Nadal.

Encara així, les quatre entitats impulsores de la iniciativa –Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el Gremi de Llibreters de València– celebren la implicació de distintes institucions en el projecte. Per una banda, l’Ajuntament de València ha col·laborat en la difusió de l’esdeveniment i hi serà present com a entitat expositora. Per una altra, la Diputació de València ha compromés una compra institucional de llibres que seran destinats a la xarxa provincial de biblioteques. I per últim, la Generalitat Valenciana, a través de la Direcció General de Cultura, ha sufragat algunes despeses derivades de les necessitats logístiques de la trobada.

Toni Gisbert, secretari d’ACPV, va remarcar aquest dijous el valor de “la col·laboració pública-privada per tal d’afavorir el llibre i la cultura” i va destacar la “disponibilitat positiva” que han mostrat les institucions respecte a la Plaça del Llibre. En el mateix sentit, el president de l’AEPV Jesús Figuerola va posar de relleu la “normalitat” que suposa el fet que “les institucions es comprometen amb la llengua del poble”. “Per primera vegada sentim que tenim suport, l’administració ens fa cas”, va expressar Gemma Pasqual, vicepresidenta de l’AELC.

De la mateixa manera, David Cases, president del Gremi de Llibreters, va afirmar que gràcies a la col·laboració institucional, la tercera edició d’aquesta mostra representa “un punt d’inflexió que ha d’anar a més”. La directora general de Cultura del govern valencià, Carmen Amoraga, que va assistir a l’acte de presentació, va mostrar el seu agraïment als impulsor de la iniciativa per “fomentar la lectura i la cultura en general”. “Hem de fer normal el que fins fa poc no era normal”, va afegir la representant política.

Els distints representants de la indústria llibretera van mostrar la seua satisfaccó per la celebració d’aquesta trobada que, en la seua opinió, resulta beneficiosa per al sector. “És una mostra de la vitalitat del món editorial, malgrat tots els problemes que té”, va afirmar Figuerola. Per a Pasqual representa “l’únic marc de trobada que tenim, on ajuntar-nos i parlar sobre cultura”. En aquest sentit, Gisbert va destacar que, a diferència d’altres esdeveniments com la Fira del Llibre, “no estem separats per casetes, sinó que tots els agents ens barregem en un sol espai”. Per la seua banda, Cases va afirmar que, malgrat el pessimisme dels llibreters que es deriva dels índexs de lectura, “sempre és una festa traure els llibres al carrer i apropar-los a la gent”.

Amb la col·laboració de 17 editorials i 6 llibreries, la present edició de la Plaça del Llibre compta amb una programació de vora 40 actes que s’estendran entre quatre dies. L’Octubre Centre de Cultura Contemporània albergarà presentacions de publicacions, concerts, recitals, teatre, activitats infantils, conferències i taules redones sobre distintes temàtiques com la celebració de l’Any Ramon Llull, la relació entre ciència i literatura o el finançament valencià, amb la intervenció del Conseller d’Hisenda Vicent Soler. El divendres 20 a la nit se celebrarà la gala de lliurament dels guardons de la Plaça del Llibre, en què s’entregarà el Premi Difusió a Escola Valenciana i el Premi d’Honor a l’escriptor català Jaume Cabré. L’autor de novel·les com Les veus del Pamano o Jo confesso se sotmetrà a una entrevista oberta conduïda per Manolo Gil.

Els organitzadors de la Plaça del Llibre van anunciar la seua intenció de fer créixer el projecte en les següents edicions, a través de la multiplicació d’ubicacions i fins i tot l’exportació de la fórmula a altres ciutats valencianes, i van expressar la seua esperança en la capacitat gestora del nou Consell. Jesús Figuerola va mostrar la seua satisfacció per l’anunci de l’elaboració d’un Pla Estratègic per part de la Conselleria de Cultura. Amoraga, per la seua banda, es va mostrar favorable a les demandes del sector i va prometre un canvi en les polítiques culturals respecte a l'etapa anterior. La representant del govern va anunciar, a més, l'adhesió de la Generalitat a un pla de foment de la lectura.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas