VALÈNCIA. Si les arts escèniques van viure el seu moment d’or el dilluns passat amb la seua entrega de guardons al Teatre Principal de València, la Generalitat ja mira cap a una altra disciplina: la música. Aquesta serà la primera volta que l’Institut València de Cultura (IVC) organitze uns premis dedicats a la riquesa sonora de la Comunitat. Una cita amb la qual es vol, de nou, atorgar una “major” visibilitat a les diferents expressions d’art, al mateix temps que generar una representació equitativa de les distintes províncies en la cultura. D’aquesta manera, la gala se celebrarà el pròxim 8 de novembre al Principal de Castelló, amb la seua corresponent retransmissió a través de la televisió pública valenciana.
Els guardons s’articulen a més, tal com diu el seu nom, per brindar un homenatge a l’artista vinarossenc Carles Santos, qui va faltar en desembre de l’any passat deixant tot un llegat no sols en la música, sinó també en la fotografia, el cine, l’escriptura o l’escultura. “Tota la gala d’aquesta primera edició s’articularà entorn la figura de Santos i la contribució que aquest ha fet en tantes disciplines artístiques”, va assenyalar ahir la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete, durant un acte de presentació que va estar precedit pel conseller de Cultura, Vicent Marzà, i que va comptar amb la presència del director artístic, Rafa Piqueras.
Així mateix, la data escollida no és a l’ús. La seua celebració coincidirà amb el començament de la sexta edició de la Fira Valenciana de la Música, el Trovam Pro Weeknd. Tot un conglomerat de concerts i d’encontres professionals que, any darrere any, converteixen Castelló en l'epicentre de la música a la Comunitat. “Aquest és el primer d’uns reconeixements que calien, i molt, per a potenciar els artistes i la indústria musical valenciana, per a contribuir a augmentar els públics i perquè la societat conega els treballs i la tasca impecable que el sector du a terme des de fa dècades. Tanmateix, també volem que Castelló es convertisca en referent de potenciació de la música feta al nostre país”, ha destacat el conseller. D'aquesta mateixa manera, abans d'acabar l'any, Alacant també viure els seus propis premis valencians centrant-se en el vessant de l'audiovisual.
Des de l'estudi a la televisió: així serà la gala
La gala, organitzada per Piqueras, estarà notablement influenciada per la seua retransmisió en televisió. Així ho va volgut fet saber el mateix realitzador de L’Estudi d’À Punt, qui ha avançat, a més, que l'esdeveniment es presentarà com una mena de “musical”, on hi haurà nombrosos moments que evocaran a aquesta disciplina. En efecte, la festa sonora comptarà amb quatre grans actuacions de grups que, en aquest cas, no hauran estat nominats a les diferents candidatures. Igualment, la cita, que serà presentada per Mireia Pérez i Vicent Colonques -conductors de L’Estudi-, anirà en tot moment acompanyada per referències a l’artista vinarossenc. A més, tal com va succeir amb la gran cita de les arts escèniques, l’acte comptarà amb la presència de distints professionals del sector.
Pel que fa a l’escenografia, les taules del Principal estaran repletes de pianos. El gran símbol de Santos no desapareixerà a l’ull de ningú i inclòs les estàtues de bronze que s’entregaran als guardonats -elaborades per l’escultor Jaume Espí- seran una reproducció fidel de la coneguda intervenció de l’artista, El piano que escolta. “Ens pareixia una idea perfecta, degut que l'obra representa al músic però, gràcies a les orelles, també interpel·la a la gent que escolta, al públic”, ha assenyalat Landete. Al cartell del certament se seguirà aquesta mateixa prisma amb una gegant mà-piano, dissenyada en aquest cas per l’estudi Juárez Casanova. “La imatge figurativa i en tensió de Carles Santos és un gest molt proper a ell, personifica la seua senzillesa, la seua honradesa en caràcter i comportament, i representa el seu univers de creador, polifacètic, pianista, compositor, director, performista, escultor, transgressor i provocador”, expliquen els creadors castellonencs.
Vicent Torrent, premi d'honor
I què seria d’un esdeveniment d’aquesta envergadura sense el seu corresponent premi d’honor? La rellevància de fer una festa a les arts no s’entén sense donar, a més, un gran nom de referència als espectadors. Tot sector ha de tenir els seus herois i en aquest cas el guardonat serà Vicent Torrent, un músic autodidacte. “Torrent és un referent en la recuperació del patrimoni musical valencià, amb un treball incansable fet durant dècades per a conformar una rica fonoteca de la nostra tradició de música popular”, ha destacat el conseller. Fundador del grup Al Tall, junt amb Manolo Miralles i Miquel Gil, el torrentí ha acostat la música d’arrel valenciana a diverses generacions durant més de quaranta anys i amb vora una vintena de discos.
La música en valència encapçala les candidatures
Els Premis Carles Santos de la Música Valenciana han donat a conéixer aquest mateix dijous els seus artistes nominats. Amb un total de 15 categories i quasi 100 propostes presentades, l’elecció duta a terme per la Mesa de la Cultura Valenciana (MECUV), destaca per la notable presència d’obres i agrupacions en les quals el valencià és la llengua amb què es canta. No obstant això, també hi ha d’altres candidats que opten als guardons amb cançons en anglés o castellà. Des de Cultur Plaza presentem el llistat dels candicats a alçar-se amb el "piano" guanyador:
A l’Artista Revelació de l’any opten la Borriana Big Band amb D’ací; Els Jóvens per Els Jóvens; Eva Olivencia i Diferente; i Fru Katinka amb Fru Katinka. Pel que fa al Millor disc de cançó d’autor, hi són Andreu Valor per Poemitza’t; Feliu Ventura amb Xerramequ i els Aborígens, amb Sessions ferotges; June’s Kaleidoscope, per Brave Journey into the English Sea; i Pau Alabajos desde la Ciutat a cau d’orella. El Millor disc de música de repertori oscil·la entre Stockhausen & Hildegard: Dreizehn de Amores Grup de Percussió, 15B3 de B3: Brouwer Trio, 25 aniversari Ricercare de Grup Instrumental de València, i Le jour de l’an de Moonwinds. El Millor disc de recuperació de patrimoni musical passa per Capella de Ministrers i Arrels; Música Trobada, per Pasqual Fuentes: Ab llicència o sens ella; l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València amb La música del grup dels joves; i Piacere dei Traversi d’Isabel de Villena’. I al Millor disc de música d’arrel opten Capella de Ministrers amb La ruta de la seda, Jonatan Penalba i De soca-rel’, Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Ahmed Touzani amb De banda a banda del Mediterrani, i Rascanya i Auia.
El Millor disc de fusió, mestissatge i urbana recau entre Auxili i Tresors, Carles Dénia amb Cant espiritual, El tio la careta per Grita, i Frida per Gegants. Al Millor disc de jazz hi són Alexey Leon Quintet i Cuban Connection, Sedajazz Big Band per Compèndium, Spanish Brass i Puro de oliva i Ximo Tebar amb Con alma. Entre el Millor disc de pop es troben Carles Pastor i Andròmina, Novembre Elèctric amb Quart minvant, Òscar Briz per No caure és que m’agafes de les mans, i Vera Green amb Blablablablá. El Millor disc de rock serà de Johnny B. Zero amb Suicide Watermelon Stories, o Junior Mackenzie i Files of life, La Habitación Roja per Memoria, o La Raíz amb Nos volveremos a ver. Per a xiquets i xiquetes les opcions són Canta Canalla amb Canta canalla, Dani Miquel per De por, Trobadorets i A xalar, o Xis i Pum amb Xis i Pum van a l’escola.
‘Hui la liem’ d’Auxili, ‘Best Hotel Room We’ve Ever Had’ de June’s Kaleidoscope, ‘Anís Tenis’ de Els Jóvens o ‘Enric, Empar i la mar’ d’Òscar Briz; són les candidates a la Millor cançò. Així mateix, pel que fa al Millor Disseny els treballs candicats són Acid Cookies per Nòmada; Carles Dénia amb Cant espiritual, Jonatan Penalba i De soca-rel, o Novembre Elèctric amb Quart minvant. Al Millor vídeo musical opten Auxili amb ‘Hui la liem’, Junior Mackenzie i ‘Haze’, Prozak Soup per ‘L’empastre de sempre’, i Santero y Los Muchachos amb ‘Ventura’. D’altra banda la Millor gira de l’any es la realitzada per Capella de Ministrers, Dani Miquel, La Habitación Roja o La Raíz. El Millor disc el triarà el jurat d’entre els guanyadors de les categories d’estil.