GRUPO PLAZA

el Premi Joan Fuster d’Assaig ha quedat desert

Laia Llobera, Antoni Mas Busquets i Sergio Baos són els guanyadors dels 51 Premis Octubre

El guardó de Vicent Andrés Estellés de Poesia ha estat per Laia Llobera

30/10/2022 - 

VALÈNCIA. Laia Llobera, Antoni Mas Busquets i Sergio Baos són els guanyadors dels 51 Premis Octubre de narrativa, poesia, i teatre. El Premi Joan Fuster d’Assaig enguany, en ple Any Fuster, ha quedat desert. Aquesta nit tindrà lloc la cerimònia de lliurament dels premis a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València a les 19.30h. El jurat que ha atorgat el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia estava integrat per Anna Gual, Irene Mira i Begonya Pozo. L’obra guanyadora, Paradísia de Laia Llobera (Barcelona, 1983), ha estat escollida entre un total de 114 originals presentats. Els membres del jurat en destaca “la profunditat amb què el poemari agermana la vida del món vegetal amb el món humà, i el món natural amb el món hipertrofiat de la tecnologia”.

El Premi Andròmina de Narrativa el decidien el jurat compost per Carme Manuel, Jaume C. Pons Alorda i Lourdes Toledo. Dels 100 originals presentats, han decidit concedir el premi a Només se salvaran els llamps, d’Antoni Mas Busquets (Palma, 1956). El jurat n’ha valorat “la qualitat literària dels relats recollits en l’obra, que recullen temes com ara la contradicció humana i l’absurditat de moltes situacions quotidianes”. El veredicte del Premi Pere Capellà de Teatre ha estat decidit per Andreu Gomila, Fanny Tur i Aina Tur. L’obra guanyadora, Les maleïdes, de Sergio Baos (Palma, 1976), ha estat l’escollida entre un total de 39 originals presentats. El jurat destaca que  “és un relat sòlid, amb trio de personatges femenins insòlits, i amb una estructura valenta, que tracta del mal i els seus efectes sense contemplacions”.

Finalment, el jurat que ha atorgat el Premi Joan Fuster d’Assaig estava format per Francesc Montero, Maria Margalida Perelló i Josep Maria Terricabras. Han pres la decisió de deixar el premi desert atès que “entre els originals presentats, cap reuneix les condicions necessàries per fer-lo mereixedor del premi, ajustant-nos a allò que esperem d’un assaig: la defensa argumentada d’una idea o opinió personal i la reflexió estimulant”. S’hi havien presentat 32 originals. 

L'organització dels Premis Octubre va rebre un total de 285 originals entre assaig, poesia, narrativa i teatre. Un total de 100 obres opten a guanyar el premi Andròmina de narrativa, 114 originals aspiren al premi Vicent Andrés Estellés de poesia, 32 al premi d'assaig Joan Fuster i 39 al premi Pere Capella de teatre. Les obres, com és característic en aquest certamen organitzat per l'Editorial Tres i Quatre, han estat presentades per autors d'arreu dels Països Catalans.

L'acte de lliurament de la 51a edició dels Premis Octubre gira al voltant de la figura de Joan Fuster, de qui enguany el País Valencià, Catalunya i les Balears en commemoren el centenari. Per als Premis Octubre, però, la celebració de l'Any Fuster és especialment important. Ell fou l'intel·lectual de referència del projecte editorial de Tres i Quatre des de la seva fundació el 1968 i dels mateixos premis, on durant molts anys feu el discurs de clausura de la nit. De fet, Tres i Quatre, a banda de tirar endavant l'extens projecte d'edició de la Correspondència Joan Fuster —de la qual n'han aparegut 17 volums i n'hi ha més en curs d'edició—, també ha publicat darrerament més títols de l'assagista de Sueca com Escrits de combat, Diari 1952-1960 o Causar-se d'esperar.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme