Hoy es 23 de diciembre
GRUPO PLAZA

actuació el 29 de juny a valència

Pep Gimeno 'Botifarra': "L'orquestra dignifica la música popular. No es pot aportar més"

El cantaor valencià interpreta juntament amb l'Orquestra de València els temes populars de la nostra cultura. Un salt de la cançó tradicional als escenaris del Palau de la Música que ha sigut possible gràcies als arranjaments del músic Pau Chafer, qui també participa en el concert a través del piano

28/06/2018 - 

VALÈNCIA. Des de març de l'any passat han estat treballant braç a braç Pep Gimero 'Botifarra' i Pau Chafer, cantaor i músic valencians que han dut la música tradicional a una nova dimensió: la de ser interpretada per una orquestra professional i davant d'un públic com el del Palau de la Música. Ho fan, a més, després d'una selecció de més de 1.700 pàgines de partitures i moltes cançons que evoquen records, cultura i l'encara present d'un poble. Aquest es converteix, inclòs, en l'espectacle més gran que s'ha fet fins ara de la música tradicional valenciana. I és que a l'escenari hi haurà quasi cent persones, entre rondallers i convidats.

"Ja no es pot aportar més al meu treball" confessa Pep Gimero a Cultur Plaza. "La música d'orquestra dignifica la cançó popular. És el més gran que li pot passar. Per a mi és un poc aparegut a posar-li el tratge del diumenge", afegeix. 'Botifarra' estima les coples i la música, així ho ha fet tota la vida i en els últims deu anys de manera professional. Tant de bo, amb més de set treballs a la seua esquena, encara es mostra refractari a definir-se com a músic. En efecte, pujar a l'escenari d'un auditori -rodejat de tant de 'mestre'- el causa molt de respecte. "Jo no estic acostumat a açò" apunta. "Pau si, ell és músic".

No és d'estranyar, aleshores, que preguntat per quines són les cançons que més li emocionen de tot el concert, hi responga que pràcticament totes. Perquè a Pep Gimeno el que li emociona realment es estar rodejat de tant d'instrument. "Hi ha un moment d'eixos que estàs al mig del cel", confessa. Igualment, durant l'hora i mitja d'assaig que s'hi ha fet a premsa revelava estar "esborronat" per la "bellesa" de la música acústica.

Captura de YouTube/ Pau Chafer

El vincle entre el cantaor i Pau Chafer es remunta molt més enllà del concert que s'acollirà al Palau de la Música. El músic, també xativí, és fill de Vicent Chafer, qui als anys 80 formava part del grup Sarau. És a dir, de la mateixa formació on Pep Gimeno va ingressar per recuperar junts aquelles cançons tradicionals oblidades que estaven a punt de desaparéixer per no haver estat mai enregistrades. Així, quasi trenta anys després ambdues famílies es tornen a reencontrar gràcies a l'arranjament que Chafer (fill) hi ha fet dels treballs de 'Botifarra'. Una tasca que segons assenyala no ha sigut "gens dificultosa" degut que són les cançons de la seua infantesa. "La filosofia d'aquest concert és consolidar a foc la tasca de Pep i de mon pare, i que les orquestres simfòniques puguen tocar també la nostra música".

Amb tot açò, el públic trobarà un Palau ple de melodies populars que en certs moments evocarà les lletres del compositor Manuel de Falla, les clàssiques sarsueles espanyoles, boleros com el de Castelló, a més de versos de flamenc o jazz. "Es podria innovar més en les coples, però la veritat és que sóc bastant tradicional. M'agrada conservar l'essència d'aquestes, perquè pense que cal conservar la música" declara l'artista. Poques hi han sigut les vegades que Gimeno s'ha atrevit a produir cançons tradicionals del nostre present, però entre eixes afortunades destaca el reclam que fa el cantaor per reivindicar la taronja i denunciar "la greu" situació econòmica dels llauradors. Diu a 'Granaïna del tio Palero': "Si no canvia la taronja i el preu no millora un poc, agarrem la motoserra i fem llenya per al foc."

El concert no deixa de ser doncs una clara reivindicació per la tradició. "Enfront d'un món que intenta destruir la nostra memòria per a unificar la música- sols sona reggaeton-, el menjar -del McDonalnd's- o la beguda -de Coca Cola-, ens hem de convertir en uns antisistemes. Pareixem oasis en el desert d'un sistema que vol que anem com els borrecs. Es vol erradicar el nacionalisme, no parlem d'independències, parlem de tot allò nostre. Per això, lluitem perquè tot no es perda", exclamen conjuntament els artistes.

Foto: EVA MÁÑEZ

El reclam de Pep 'Botifarra' i Pau Chafer és clar; no volen que allò que és nostre es perda o siga estratègicament substituït. Així, per llançar el seu missatge ben lluny i amb un so encara més fort, han preparat un concert de la mà de l'Orquestra de València i sota la direcció d'Octavio Màs-Arocas, que interpretaran primer al Palau de la Música (29 de juny) i després al Gran Teatre de Xàtiva (30 de juny). Aquests estaran a més acompanyats per una rondalla de 16 i sis convidats: els cantants Vicent Torrent, Paco Muñoz, Feliu Ventura, Miquel Gil, Marina Rossell, i el tenor Javier Agulló. De moment aquestes són les úniques dates que el duet té programades per dur les seues creacions. Així mateix, el seu desig implica arrimar-ho també a les capitals d'Alacant i Castelló.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas