Hoy es 15 de enero
GRUPO PLAZA

PECES trobades a València en les últimes dècades

'Tota pedra fa paret': l’Almoina inaugura una exposició amb 38 troballes arqueològiques

12/12/2022 - 

VAÈNCIA. El Centre Arqueològic de l’Almoina inaugura dimecres 13 de desembre, a les 19 hores, l’exposició Tota pedra fa paret. Fragments d’arquitectura a València. Segles XIII-XVI, una mostra coordinada i comissariada per la secció d’Arqueologia Municipal (SIAM) de l’Ajuntament juntament amb el professor de la Universitat Politècnica, Federico Iborra. La mostra acull 38 peces arqueològiques trobades a València en les últimes dècades. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha afirmat que “des del  govern de Joan Ribó estem posant molt d’èmfasi en el treball de recuperació de la informació arqueològica i, mentre la ciutat va transformant-se per l’activitat constructiva i les noves infraestructures, construïm i preservem un arxiu material del passat, amb l’objectiu que siga llegat a les generacions propvinents”.

Per a la regidora, “cal recordar també que ha sigut este govern el que ha recuperat la beca municipal d’arqueologia més d'una dècada després que fora eliminada pel PP. Hem recuperat la convocatòria de la beca de catalogació, inventari i estudi de fons arqueològics municipals. Estava congelada des de l'any 2008, quan es va publicar per última vegada, i va ser al 2020 quan des de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals la vam recuperar”. Tello ha recordat que “no és l’única beca que convoquem des de l’àrea de Cultura, ja que també tenim l’habitual beca Velázquez i una de nova creació: la beca Vicente Blasco Ibáñez”.

La mostra exposa 38 peces arquitectòniques tallades en pedra i decorades amb motius diversos, i entre els quals destaquen els elements heràldics, els temes vegetals, els animals fantàstics i les figures humanes. Les peces exposades abasten uns quatre segles, des del segle XIII fins al segle XVI, ja en el Renaixement.

La major part dels elements de l’exposició provenen d’excavacions realitzades en les últimes dècades a diversos solars de la nostra ciutat com la mateixa plaça de l’Almoina, el Palau del Real, el carrer de l’Ambaixador Vich o la plaça de la Reina. D’altres peces pertanyen a fons antics i procedixen de l’antic Palau Episcopal i es troben dipositades a l’Ajuntament des de la destrucció de l’edifici durant la Guerra Civil.

Hi destaquen especialment les pilastres i els pedestals fabricats en alabastre provinent de la pedrera de Ninyerola, a Picassent; diversos capitells i bases de pedra nummulítica originària de Girona; dos bases de marbre de Macael procedents d’algun taller cordovés i dos capitells tallats en marbre de Carrara.

A més, alguna de les peces conserva la policromia original, com el cas del conegut com a capitell d’Aristòtil i Filis, provinent de l’Almoina, i que ha recuperat els colors roig, blau, verd i daurat després del procés de restauració.

Els materials que conformen l’exposició no van ser fabricats inicialment per als edificis on van ser trobats sinó que formen part dels materials constructius de reaprofitament perquè “tota pedra fa paret”, un refrany valencià que dóna nom a la mostra.

El comissariat de l’exposició ha optat per un muntatge en format de prestatgeria d’estil avantguardista que col·loca les peces en ordre cronològic i que s’organitza a tall de magatzem visitable en la línia dels corrents museogràfics actuals.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas