GRUPO PLAZA

Ja està disponible a les llibreries

Valentia i feminisme a la dictadura de Videla en 'Benilluna', la novel·la pòstuma de Carme Miquel

L’obra transporta al lector de nou al món literari de l’autora, caracteritzat pel protagonisme femení

2/12/2020 - 

VALÈNCIA. Ja està disponible a les llibreries Benilluna, de Carme Miquel. La novel·la pòstuma de l’autora porta al lector una vegada més al seu món literari, caracteritzat sobretot pel protagonisme femení, però també "per un vocabulari ric i profund i pel compromís social i humanista", segons comunicat.

Així, l’obra, que segueix l’estela de les grans novel·les de Carme Miquel, com ara Aigua en cistella, ens acosta una història personal i íntima amb reflexions sobre temes que retrata com a rerefons, com el peronisme o la dictadura de Videla. Cal afegir que Benilluna està ja disponible tant en paper com en format digital.

L’obra explica la història de Rosanna, a qui la seua àvia, abans de morir, deixa unes memòries en què revela el seu secret més ben guardat: quan va deixar Benilluna, es va casar amb el seu marit argentí i va emigrar a Amèrica, ja estava embarassada del seu primer amor, de qui no diu el nom. Per això, Rosanna torna a Benilluna, on es retrobarà amb els seus orígens i des d’on reconstruirà la trajectòria vital de la iaia, marcada pel teló de fons de l’ascensió del peronisme i de la irrupció, després, de la terrible dictadura de Videla. Però sobretot, reconeixerà la valentia d’una dona que va haver de madurar a la força i que va poder fer front als entrebancs per salvaguardar el benestar propi i el dels fills. 

Carme Miquel (la Nucia, 1945 - València, 2019) fou docent i escriptora. És l’autora dels primers llibres de text per a l’ensenyament del valencià: Milotxa, Vola, Topi!, Parotet i Sucret.

Al llarg de la seua vida va ser guardonada amb diversos premis, com el de Novel·la Ciutat d’Alzira per Aigua en cistella (Bromera, 1998) –que continua reeditant-se–, o el de la Crítica dels Escriptors Valencians, en reconeixement a la seua trajectòria (2016). Entre les seues obres destaquen Un estiu a la Marina Alta, Uns papers en una capsa, La mel i la fel, A cau d’orella, Murmuris i crits, L’amenaça de les grues, La tortuga Caterina i la col·lecció Els contes de Marc, entre altres.

Noticias relacionadas

premi Diafebus de Novel·la Juvenil

'El diari de Laia', una València dibuixada en estil manga

Por  - 

La presentació oficial d’El diari de Laia, que ja es troba a la venda, tindrà lloc a València el pròxim dissabte 11 de desembre a les 12 hores en la llibreria Bangarang, amb la presència de l’editor Vicent Baydal i els autors, que signaran exemplars

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email