GRUPO PLAZA

PRIMERA DONA A REBRE L'ALTA Distinció DE LA GENERALITAT

Alejandra Soler, un homenatge més enllà de la placa

3/03/2018 - 

VALÈNCIA. Mestra valenciana, republicana i primera dona a rebre l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana. Alejandra Soler Gilabert (Valencia, 1913) va ser a més una de les primeres dones universitàries d'Espanya, llicencianda en Filosofia i Lletres. Aquest dijous 1 de març ha fet un any des que va morir amb 103 anys. Motiu pel que la Federació Universitària Escolar (FUE) de València ha volgut rendir homenatge a la seua figura. I és que Alejandra soler va ser igualment una de les fundadores de l'organització sindical estudiantil.

La commemoració s'ha celebrat al mateix carrer que du el seu nom i on vivia la pròpia Soler. Així, l'acte va servir a més per a inaugurar-ho - de manera informal i després d'un any- a càrrec dels membres i amics de la Federació. "L'Ajuntament va posar la placa però no hi va fer cap acte de distinció. És per això, que hem volgut posar flors alhora que presentar la seua via", hi ha explicat Annik Valldecabres, una de les persones organitzadores de l'homenatge.

La UV rep l'arxiu d'Alejandra Soler

Foto: J.M. Azcárraga

En relació, aquest dilluns la Universitat de València ha rebut l'arxiu personal d'Alejandra Soler i el seu marit Arnaldo Azzati, fill del cèlebre periodista Fèlix Azzati. Uns documents que han sigut depositats en l’Arxiu Històric de la Universitat.

Els materials de Soler inclouen escrits relacionats amb les seues famílies, les seues professions i les seues amistats. Destacant els manuscrits dels seus llibres i les notes preparades per a les seues intervencions públiques.

Soler hi va ser una de les primeres representants de la història de l'atletisme valencià

Pel que fa a Arnaldo Azzati, es poden encontrar retalls diversos de premsa entre els quals destaquen un gran nombre de periòdics soviètics, degut que el matrimoni va estar exiliat en l'URSS durant 30 anys; documents administratius i premis rebuts per Alejandra Soler; la correspondència i gran nombre de diapositives i fotografies de viatges professionals i personals.

Una tasca que ha comptat amb la feina de compilació de material, dut a terme per Pilar Bonet, Doria Roso, Pilar Sanz i Encarna Signe. Totes unides en el seu moment amb la mateixa Alejandra Soler per un fort llaç d'amistat. Fonamentalment, va ser a partir de 2014 quan van començar a treballar amb ella part dels arxius que es trobaven al seu domicili.

Noticias relacionadas

La nave de los locos

The end

El cine con mayúsculas, el que se proyecta en las salas, vive su ocaso. La maravillosa historia emprendida por los Lumière se acerca a los títulos de crédito. Habrá que despedirse de otra de las pasiones que nos quedaban

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme