VALÈNCIA. El periodista i escriptor valencià Vicent Marco inicia el seu camí com a autor de l'editorial Bromera amb un homenatge a l'anomenada Generació Babalà. Amb este títol i després dels seus existosos De Categoria (Internacional) i De Molta Categoria, ha tornat a col·laborar amb el dibuixant còmic Raúl Salazar per a generar un àlbum de textos i il·lustracions que repassa les icones de Joan Monleón a Son Goku o de Arale als gelats d'Avidesa.
Marco i Salazar s'han centrat en la forquilla de nascuts entre el 1975 i el 1992 “perquè és la primera que gaudeix de dibuixos animats en valencià, en Canal 9. Els primers, sobretot, de Bola de Drac i d'Arale, i els següents més relacionats amb Doraemon o Shin-chan”. La televisió –programes i ficcions– és solament el punt de partida, perquè “els valencians també tenim un munt d'elements significatius relacionats amb els nostres estius, els nostres gelats, les nostres llepolies…”
Este àlbum il·lustrat també parla de “com eren els estius i els amors d'aquells anys per a nosaltres. Moments que estan plagats d'elements comuns”, apunta Marco. Una cosmogonia entre la qual apareixen personatges com “el típic malote al que li tenies por en eixir de classe el divendres o en els recreatius el dissabte. Al meu col·le era 'el Van Damme' i deien que havia partit un senyal d'una puntada”.
La portada que descobrim a Valencia Plaza és la carpeta original on Salazar guardava les fotocòpies dels dibuixos de Bola de Drac que molts xiquets i xiquetes teníem. El dibuixant de El Jueves, entre altres mitjans, comenta que, de tots els personatges i objectes dibuixats, María Abradelo ha sigut la que més m'ha costat. Tant que no apareixerà en el llibre. Però la raó és que les persones atractives no tenen trets cridaners que caricaturitzar. Monleón em va eixir a la primera…”.
Goku, Arale, Monleón, però també els xinets de les sort, els Toi’s, les llepolies dels valencians o els seus gelats (“que molts són propis, solament els teníem nosaltres”) van donant pas a altres trets distintius de la generació: “els jocs de pati de col·legi o el capítol de les comunions, que és dels meus favorits, demostren molts distintius únics que els valencians van a reconèixer i que difícilment podran identificar a algú de la mateixa edat d'un altre territori”.
Eixe és el motiu pel qual Salazar assegura que “no és un llibre més de nostàlgia; és un llibre de nostàlgia valenciana i de la nostra generació”. Tots dos coincideixen que s'han sorprès molt divertits recuperant capítols de Musculmán, al que no recordaven tan genuí. “És un gran oblidat i hem passat moments molt agradables recordant-ho ara”, diu Marco, que també ha gaudit recuperant la informació dels gelats d'Avidesa “que per desgràcia ja no existeixen”.
Adhesius de tot tipus, temes esportius, icones musicals i molts dibuixos animats. “És possible que alguns muiguen de nostàlgia amb este llibre, però serà una nostàlgia dolça” conclou Salazar. El llibre està previst que isca a la venda el 18 d'abril de 2018.