Hoy es 5 de noviembre
GRUPO PLAZA

amb una participació de més de 60 projectes

Graners de Creació reactiva les ‘Rutes Internacionals’ en països d’Europa i Llatinoamèrica

La convocatòria inicia un nou cicle amb la reactivació de les ‘Rutes Internacionals’ i un ambiciós pla de bones pràctiques

22/07/2022 - 

VALÈNCIA. El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, juntament amb la regidora d’Educació, Acció Cultural, Joventut i Cooperació i Migració de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez, i el coordinador de Graners de Creació, Jacobo Pallarés, han presentat, al Centre del Carme Cultura Contemporània, la selecció d’artistes de la pròxima edició d’aquesta convocatòria 2023-2025. Durant la presentació s’ha anunciat també la reactivació de les rutes internacionals per Europa i Hispanoamèrica, que van haver de suspendre’s durant la pandèmia.

Graners de Creació celebra la seua tercera edició, sempre en el marc del programa Cultura Resident del Consorci de Museus, i es planteja com una nova manera d’entendre les arts escèniques contemporànies, oferint la possibilitat de conéixer els processos creatius artístics des de dins i proposant a la ciutadania un tracte directe amb els artistes, amb l’objectiu que les arts escèniques contemporànies estiguen a l’abast de tot el món.

Els 15 projectes triats en aquesta convocatòria superen la paritat del 50 % i compten amb una destacada presència d’artistes emergents. La selecció inclou Colectivo Mad, La República del Lápiz, La Canadiense, Paula Llorens, Inka Romani, Miguel Ángel Sweeney, la subterránea, Atirohecho, Dunatacà, Antes Collado, Encara no té nom Producciones, Mauricio Pérez Fayos, Teatro Infinito, Ellas Dance Project i Eva Zapico, que desenvoluparan el seu treball de creació, investigació, residència i mostra de treballs en l’etapa compresa entre 2023 i 2025.

“En posar en marxa en 2017 el programa Cultura Resident, vaig voler activar un camp de treball que li mancava a la Comunitat Valenciana, el de les residències artístiques. És satisfactori comprovar com ha crescut el nostre projecte, donant suport a nombroses creadores i creadors durant aquests anys i havent generat aliances estables com la que hui presentem, a més d’haver obert el camí perquè altres institucions el transiten. Graners de Creació suposa una oportunitat perquè artistes emergents disposen d’espai i recursos suficients per a poder donar vida a un espectacle d’arts escèniques, per a poder investigar, treballar i posar en marxa els seus projectes”, assenyala el director del Consorci de Museus i el CCCC, José Luis Pérez Pont.

“Estem davant de la residència creativa d’arts escèniques més important de la Comunitat Valenciana, que suma una etapa de tres anys per a desenvolupar un projecte cultural a llarg termini. Aquesta responsabilitat amb les persones creadores és possible, fonamentalment, gràcies al compromís ferm del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, mitjançant el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC)”, indica el coordinador de Graners de Creació, Jacobo Pallarés.

“Estic encantada de sumar el nostre suport al projecte ‘Rutes Internacionals’ i reforçar, així, la col·laboració entre les institucions públiques i els professionals de les arts escèniques. És important generar una xarxa d’intercanvis entre creadores i creadors i connectar les residències entre si. Alguns dels objectius de la regidoria són afavorir la innovació de llenguatges escènics i donar suport al procés creatiu i a la investigació, així com als artistes emergents, i ara, gràcies a la nostra col·laboració amb el projecte, reforcem el nostre suport a la internacionalització del talent i de la creació, donant resposta, així, a les peticions del sector”, reconeix la regidora d’Acció Cultural, Joventut i Cooperació i Migració de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez.

Graners de Creació. Residències artístiques 2023-2025’

Les residències que formen part de Graners de Creació actuen com a acceleradors culturals per a les persones seleccionades, que, durant un període de tres anys, s’associen a una sala vinculada als espais amfitrions, amb una dotació entre 10.000 i 12.000 euros per projecte. A més, la totalitat de creadors residents compta amb el suport de la plataforma de gestió cultural Tea&Party, que farà la mediació entre artistes, institucions, festivals i la comunitat. Aquesta nova proposta estarà coordinada per l’encarregada de la mediació de ‘Graners de Creació 2023-2025’, Olga Hernández.

Rutes Internacionals’

En aquesta nova edició del programa es reactiven també les ‘Rutes Internacionals’, una iniciativa que es va posar en marxa en 2019 però que es va veure interrompuda per la pandèmia. Un pla de connexió amb altres residències de fora d’Espanya en destinacions com Itàlia, Noruega i Romania i països d’Hispanoamèrica com Xile (Teatro Puerto). El primer punt del treball serà una trobada dels encarregats de les residències de tots dos continents, que tindrà lloc a València el gener de 2023, per a tancar les rutes. Graners de Creació està format per un grup de 20 socis que treballen com a amfitrions en les residències: La Rambleta, Sala Off, Sala Russafa, Projecte inestable, Benamil, Teatre El Musical, Casa de Cultura Bellreguard, festival Russafa Escènica, festival 10 Sentidos, Circuit Bucles, Dansa València (IVC), La Mutant, Espai La Granja, Universitat Jaume I, Nau Ivanow, Tantarantana, Andén 47, Centro Párraga, La Finestra Nou Circ, Teatre Auditori Catarroja, Espai Xerea/Teatre Talia, Projecte Somiatruites i Museu Universitat de Navarra.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas