Hoy es 19 de septiembre
El festival celebra la seua sisena edició el dissabte 24 de setembre amb tota una jornada de música en La Marina de València
VALÈNCIA. Una vegada més torna el Pops Marítims, el festival de format reduït que pretén complementar la programació musical de la ciutat de València, i més concretament dels Poblats Marítims. Ha proposat, als darrers anys, una programació musical de qualitat, d’artistes emergents i amb discursos que ens qüestionen allò establert, sempre des d’una mirada inclusiva, de gènere, igualitària i atenta a la diversitat lingüística del nostre entorn. El Pops Marítims celebra la seua sisena edició el dissabte 24 de setembre amb tota una jornada de música en La Marina de València.
Per a l’edició 2022, el festival porta una programació concentrada en una jornada que anirà des del migdia fins la mitjanit, amb quatre propostes musicals en directe caracteritzades per la diversitat musical, lingüística i territorial com són Maria Hein (Balears), Merina Gris (Euskadi), La Ludwig Band (Catalunya) i Colomet (País Valencià). Acompanyaran a aquests artistes els DJs Nonai Sound, Làuder i Drasen, que començaran a sonar des de migdia i serviran d’acompanyament a l’oferta gastronòmica que proposa el festival, amb food trucks tant per dinar com per a l’hora de sopar. A aquest grup de DJs es suma The Funky Corner, un soundsystem amb rodes i aspecte de food truck convertida en cabina de DJ que omplirà la jornada de música negra punxada en vinil. Un cartell seleccionat amb cura que apropa, en la majoria dels casos per primera vegada a la ciutat, sonoritats diverses, expressades i exposades d’una manera poc habitual. Tot això en un entorn marítim a l’aire lliure i amb entrada gratuïta.
El festival porta ja uns quants anys recollint propostes musicals suggeridores i inquietes. Va viure la seua primera edició l’any 2017, en la qual es va gaudir dues de les propostes més premiades per la crítica musical, com ara Maria Arnal i Marcel Bagés, o Rosalía, que aleshores anava amb Raül Refree i estrenava el seu album debut Los ángeles. Al llarg dels anys el festival s’ha anat consolidant com un espai destinat per a les altres músiques que va transportar al públic al món de Dorian Wood, Pony Bravo, Anari, Enric Montefusco o Niña Coyote eta Chico Tornado. Les dues darreres edicions, tot i haver sigut en circumstàncies pandèmiques, no es va aturar la maquinària i es va poder comptar amb Egosex, Cala Vento i Futuro Terror (2020) o Pongo, Sebastián Cortés, Queralt Lahoz i Sandra Monfort (2021). Propostes vibrants, presentacions de disc i bandes emergents que han resultat ser tot un èxit, com és el cas de Sandra Monfort i el seu Niño Reptil Ángel, guanyadora dels Premis Carles Santos de la música a Millor artista revelació i Millor disc de l’any 2021.
Com cada edició, el festival pensa la música des d’un punt de mira col·lectiu, per això cerca la implicació dels artistes locals, les lluites veïnals i la participació del públic a l’esdeveniment. A més, el discurs de les bandes participants pretén allunyar-se de la semàntica afectiva que vol fer de la cultura una cara afable del mercat i convertir als festivals musicals únicament en un fenomen de masses i entreteniment.
Maria Hein és una jove felanitxera que porta anys formant-se com a pianista, tocant la guitarra i, recentment, experimentant i creant les seves pròpies lletres i melodies. Al Pops arriba amb el seu disc debut per presentar la solemnitat i el so impol·lut de totes les seues cançons, que emanen una mescla de senzillesa i nostàlgia, amb una pinzellada imbatible de la naturalesa balear. I així és com Maria Hein entra als caps del seu públic, cautelosa, com una nova convidada que no vol incomodar. Però sense adonar-se, s'instal·la lentament i es queda en la memòria, perquè, al cap i a la fi, les seves històries són les històries de tothom. Continent i contingut és un disc debut que dibuixa una trajectòria rotunda, una aposta ferma, una màgia única que talla la respiració.
Merina Gris es un grup format per tres joves de Donosti (Sara, Julen i Paskal), que van decidir unir les seues forces creatives l’any 2020. El projecte naix de la necessitat de sentir-s’hi representats a l’escena cultural que els envolta i crear un espai en el qual desenvolupar el seu missatge de forma natural i fluïda. Autodenominen la seua música com a “pop violent” i hi destaca tant la producció musical com l’estètica treballada i coherent amb els seus sons. Així és Merina Gris: intensitat hi-fi de nova onada, de reglatge actualitzat i edificat a partir d’una latent innocència. I gràcies al Pops Marítims es podrà gaudir d’ells per primera vegada a València.
L’Andreu, el Gabriel, el Lluc, el Quim i el Roger diuen que són el segon millor grup d’Espolla (Catalunya), La Ludwig Band. Sonen a folk pedant, cançons de pastorets i s’escolten heptasíl·labs que parlen dela vida i rimes assonants. El 2017 comencen a tocar les cançons que el Quim Carandell, cantant i guitarrista, acumulava des de l’adolescència. Poc a poc el grup assaja, evoluciona fins presentar-nos el seu primer EP, La Ludwig Band: el segon millor grup d’Espolla (Autoeditat 2018). Després van vindre dos discs: Al límit de la tonalitat (The Indian Runners 2020) i La mateixa sort (The Indian Runners 2021) amb el que guanyen el Premi Enderrock de la crítica al millor disc del’any. Vindran al Pops aquest any per presentar a València les seues cançons plenes de prodigis narratius i un estil musical ben personal que va fent-se ric a cada pas que donen.
La jove promesa, Colomet, estrenava al juny d’aquest any Massa Benimaclet, el seu primer single ple de ritme i bones vibres. Després han vingut DxVida i Per tu i des de llavors la popularitat de Colomet entre el públic més jove no ha fet més que créixer. Centrada en la creació de música urbana, Colomet aterra a la indústria amb una proposta fresca, divertida i molt natural que reflecteix al màxim la seua personalitat. Reggaeton de base, sons electrònics i lletres en valencià són alguns dels elements que podem trobar a la seua música. L'estil fresc i espontani de Colomet podrà veure’s en directe per primera vegada al Pops Marítims, lloc escollit per estrenar el seu projecte.
Maria Deltell és la DJ rere de Nonai Sound, un projecte que naix l’any 2016 amb la intenció de portar una selecció de la millor música jamaicana i llatina. La seua experiència com a DJ l’ha portat a punxar a festivals com el Festivern, Feslloc o Rototom Sunsplash, del qual és ja una habitual. És també component del grup Maluks, on s’encarrega de llançar els beats des de la seua taula. Dancehall, new reggae, electro-cumbia, latin, drum ‘n’ bass són alguns dels estils que es podrà ballar de la mà de Nonai Sound.
Làuder és un projecte musical de Laura Albert (tècnica de so, productora musical i DJ). La participació en el documental Tomar el escenario i l’activisme a Fusa Activa va ser el que va dura Làuder a iniciar-se en el món de les sessions DJ, amb la intenció de fer difusió de música creada per dones. Així doncs, es va iniciar punxant per a col·lectius i esdeveniments dels moviments socials, com ara Tremenda Fem Fest, Falles Populars, Prenem l’Escenari, Transfemifest esportiu, Core Tres, etc. Ha dut les seues sessions a ciutats com Madrid, Saragossa, Barcelona, Zarautz i a festivals com el Feslloc. Actualment, les sessions de Làuder estan centrades en la combinació dels diferents estils dins de la música urbana (dembow, afrobeats, baile funk, rap, r’n’b, reggaeton, etc.). Com a tècnica de so, ha treballat amb diferents grups valencians i des de fa 5 anys forma part de l’equip tècnic de Pupil·les. A més és beatmaker i produeix la seua música: Minimal Calvari (2018), Empoderades (2019), etc. També produeix per a altres artistes com Tesa, Malayerba, Mississippi Lab, etc.
Drasen és el projecte musical en solitari del jove de Pego, Victor Sendra. Es caracteritza per treballar amb estils com el drum 'n' bass, dubstep o techno i amb només 21 anys ha punxat a sales com Apolo o Dresden, per a col·lectius com X-Noise i ha col·laborat amb artistes com El ninhodelosrecaos. Dins l'escena musical, Drasen ha estat també bateria de Lisasinson i actualment és vocalista de Reacció i tècnic de so de La Fúmiga.
The Funky Corner naix a partir de la idea d'unir els conceptes de música negra, menjar i espai públic. Després de la pandèmia, es va encaminar el projecte més cap a la vessant musical, deixant de banda la part gastronòmica i reconvertint la food truck inicial en una sort de Sound System amb rodes que fa la funció de cabina de Dj amb què poder muntar una festa en qualsevol lloc on hi haja un punt de llum. Pels seus plats ja no hi passa menjar, només discos de vinil replets de sons jamaicans, llatins, funk, jazz, soul o R&B, que són veritables aliments per l'ànima.