GRUPO PLAZA

De categoria

No mos fareu vianants: valencians de la capital, voleu carril bici o parc infantil?

14/02/2017 - 

VALÈNCIA. Jo ja he votat, i el meu vot va destinat a fer més habitable la plaça de Sant Sebastià, davant del Botànic. Però podria haver-me decidit per convertir en zona de vianants un tram del carrer Túria o per donar suport a la remodelació de la plaça Rojas Clemente, on han suggerit fer un jardí. Són algunes de les propostes que han fet veïns i associacions del barri on estic empadronat, però tampoc és imperiós votar al teu barri i pots escollir en quin districte de la ciutat vols ser protagonista, i participar així en el destí de part dels 7 milions d’euros d’inversió que preveu fer en esta matèria l’Ajuntament.

Pots votar les propostes del barri que vulgues, per internet o de manera presencial, encara que el més lògic és intentar millorar el teu entorn, i que no guanye una proposta com la de convertir en zona de vianants un tram del carrer Túria, tenint en compte que el carrer que cal fer de vianants és el paral·lel, el de Dr. Montserrat. Però açò no ho ha proposat ningú, i jo ja he fet tard per a presentar la idea, així que hauré d’animar els meus veïns per tal que voten perquè no guanye una proposta que com a veí pense que complicarà el trànsit del barri.

DecidimVLC: 115 propostes de 19 distrits

Abans de votar al barri d’Extramurs he repassat totes les propostes, les 115, perquè m’havia plantejat votar alguna petició d’un altre barri, que fóra positiva i al mateix temps polèmica. I, no sé per què, el primer barri que m’ha vingut al cap amb la paraula polèmica és l’Eixample. M’haguera agradat votar a favor de convertir en zona de vianants el carrer Comte d’Altea, i fer que desenes de dones hagueren eixit al carrer lluint abrics de pell i arracades de perles naturals, a fer sonar les polseres d’or en una protesta indignada contra Ribó amb crits i pancartes com “No mos faran vianants”, “Volem més cotxes” o “Stop gent passejant”, però en castellà. Però malauradament només tens tres opcions al districte de l’Eixample: arreglar el parc de Manuel Granero; carril bici per Germanies; o la proposta més cara de les tres, posar sonòmetres a Russafa i vigilar-los 24 hores al dia perquè quan se superen els límits puga actuar la policia i fer fora els visitants sorollosos. Es veu que als 42.406 veïns repartits entre Russafa, Gran Via i el Pla del Remei no se’ls han ocorregut més idees, o potser tenen el barri ja tan asseat que no necessiten res més que una justificació sonora per a tirar a la gent quan munta massa escama.

Pel que fa al repartiment dels diners, Ciutat Vella és el barri que menys diners rep, 142.000 €, i Rascanya el que més, amb 480.000 €. Molt a prop estan Jesús, Quatre Carreres i Pobles de l’Oest. Perquè està clar que hi ha zones de València que necessiten moltes més inversions que altres, però com cal quedar bé amb tots els veïns, es destina un pressupost similar a cada barri. Les 12 propostes que trobem als Poblats del Sud o les 9 propostes per a Patraix demostren precisament que hi ha districtes més necessitats. Especialment si les comparem amb les 2 iniciatives de Pla del Real o les 3 de l’Eixample, un fet objectiu que ens pot ajudar a comprendre quins han sigut recentment els barris més afavorits de València.

Empadronats a València, ja sabeu en què consistix el tema, podeu votar fins al 28 de febrer si teniu més de 16 anys, entre els 115 projectes finalistes repartits pels 19 districtes de la ciutat. La majoria demanem tres coses: zones enjardinades i parcs infantils, carril bici i voreres més amples. Estes són les peticions majoritàries i, atents a la notícia, no hi ha propostes d’ampliar carrils per als cotxes, crear places d’aparcament on ara hi ha parcs, ni fer una autopista pel mig de llit del riu Túria. Potser els veïns s’han adonat que als seus barris preferixen espais comuns que cotxes per tot arreu. 

Peticions per a tots els gustos

Però més enllà de les propostes més obvies, hi ha algunes demandes curioses, que jo crec que caldria dur a terme independentment del fet que guanyen o no:

A Algirós hi ha uns amants del ping pong que volen que els canvien les taules. Són 10.000 eurets de no res, això es paga amb el rebut mensual de l’aigua d’una finca de veïns. Pobrets meus, diuen en la seua petició que no està traduïda al valencià: “en Ciudad Jardín ya no está la mesa, y eso dificulta y desincentiva el uso”. I jo me’ls imagine jugant al ping pong, enmig del jardí, sense taula, tirant-se la pilota, arreplegant-la, tornant-la a tirar… Per l’amor de Déu, una taula de ping pong que evite eixa estampa tan melancòlica.

Patraix i Olivereta volen un anell de vianants que enllace les diferents escoles per a fer el camí segur, i la zona més amigable per als que es desplacen a peu pel barri. Açò de l’anell de vianants sona molt bé, però al meu poble ja existix i s’anomena entre els veïns com “la ruta del colesterol”, les coses pel seu nom, per l’amor de Déu.

Demanen un Bibliobús als poblats del Sud, la qual cosa demostra que en l’època dels telèfons intel·ligents, internet, i els tuits, hi ha gent que encara vol llegir llibres, revistes i consultar l’enciclopèdia. Bravo per ells.

Pista de patinatge (skate) a Benimàmet. Amb un pressupost de 60.000 €, un grup de joves han demanat que facen un skatepark al costat del Velòdrom Lluís Puig. Els diners de la pintura ens els podem estalviar, perquè de la decoració grafitera ja s’encarregaran ells. 

Volen bancs al carrer Eivissa. La petició la fan uns veïns dels Camins al Grau que afirmen “la mayoría de vecinos, por ser un barrio antiguo, ya somos mayores y los necesitamos”. Són 9.100 € de res, si no ix guanyadora farem una arreplegaeta entre tots i omplim de bancs la zona, però de bancs per a seure, res de Bankies que s’aprofiten dels majors per a vendre’ls preferents.

Els Poblats Marítims han proposat un espai de socialització de gossos. Normal i comprensible, els gossos dels hipsters que estan anant allí a viure necessiten un lloc on olorar el cul dels altres gossos hipsters. Bromes a banda, caldria que els gossos tingueren més espais on córrer lliures i socialitzar a València, que és una de les ciutats d’Espanya amb més gossos per habitant, i també amb més “porcs” que no arrepleguen les deposicions dels seus animalets.

Estes són algunes de les propostes, caldria fer el 90% de les que es proposen perquè millorar la il·luminació, ampliar voreres o crear zones per als xiquets és més important que construir circuits de la Fórmula 1, rotondes de 24 milions d’euros com la Torre de l’Horta, i maquetes d’edificis mai construïts per Calatrava pel mòdic preu de 15 milions d’euros.


Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email